Чужденци пеят „Горо ле, горо“


Чужденци пеят „Горо ле, горо“
Лондонският български хор
10 Август 2015, Понеделник


Лондонският български хор на лятно турне у нас

Автор: Веселин Максимов

Чужденци от всички краища на света пеят български народни песни. В холивудски суперпродукции, в Уестминстърското абатство, а през този месец – и у нас. Приключва турнето на Лондонския български хор в България. Последните дати са 8 август в Копривщица и 10 август – в Орешак.
Само една трета от изпълнителите в хора са българи. Останалите са англичани и чужденци от Чехия, Полша, Германия, Гърция, Франция и от цяла Азия. Това, което ги обединява, е любовта към българската народна музика.

Освен че навсякъде, където се появи, публиката онемява и след края на концертите ръкопляска с часове, хорът се гордее с множество постижения, които го нареждат сред най-успешните български музикални формации в света.
Формацията е озвучила филма "Троя", сериала "Елизабет - непорочната кралица" и компютърната игра Halo 4. Хорът е носител на званието "Би Би Си некласически хор на годината - 2006". Певците са влизали в комбинации с джаз, класически и рок музиканти, сред които групата Doves, Английския камерен оркестър, поп певиците Софи Елис-Бекстър и Керис Матюс.

Гордеят се и с два албума  - “Аляна галяна” (2007) и “Горо ле горо” (2012). Участвали са на BBC Electric Proms (едно от най-големите музикални събития в Лондон), концертирали са в Уестминстърското абатство, в рок клубове, в престижни концертни зали и на шлеп в река Темза.
На три от концертите у нас Лондонският български хор ще се изяви на сцената заедно с Швейцарския български хор. Той е основан през 2010 година, когато швейцарски музиканти се запознали с лондонските певци на събора в Копривщица.

Швейцарците се вдъхновили от своите колеги и сформирали група побратим.
Диригент и основател на Лондонския и Швейцарския български хор е Десислава Стефанова. Като дете тя е пяла в известната  детско-юношеска формация "Загорче" и има голям опит с международни участия още преди да навърши 18 години. След това работи като професионална народна певица в националния ансамбъл "Филип Кутев".
Преди 15 години Десислава отишла в Лондон и оттогава не е спирала да изнася концерти, да преподава пеене и да участва в музиката към емблематични холивудски и независими филми.

Нейният глас се лее в лентите "Братя Грим", "Троя", "Атлантида", "Призрачният кораб", "Борат" и "Бен Хур". Китайци, поляци, чехи, англичани, между които и малко българи за цвят, събират очите на публиката с „Пиленце пее“, "Прощавай, мамо", "Мъри, Яно", "Зелник, делник", "Събрали са се, набрали", „Седнало е, Джоре", "Изгреяла ясна звезда", "Пиленце пее", "Кавал свири", "Що ми е мило", "Дилмано, дилберо" и много други български народни класики.


И японци пеят „Дилмано дилберо“ Десислава Стефанова – душата и моторът на хора

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки