Откриха барелеф на „славея на Странджа” Георги Павлов


Откриха барелеф на „славея на Странджа” Георги Павлов
След откриването на барелефа, във Визица зазвучаха и песните на големия певец, изпълнени от негови последователи
09 Август 2015, Неделя


Заговори ли се за Странджа и за странджански народни песни, в съзнанието на любителите на българския фолклор изплува образът на Георги Павлов.

Автор: Десант

Народният певец, превърнал се в символ на народното творчество в тази мистична планина, е роден на 2 май 1926 г. в село Визица. Умира на 15 август 2010 г.
Най-известните му песни, сред които „Сам се е Стоян похвалил”, „Години, пусти години”, са запечатани в клипове от най-патриотичната медия СКАТ. В богатия й фонд присъства и документалният филм, посветен на „исполина на странджанската песен".
Гласът на Георги Павлов е неповторим, затова няма как да бъде сбъркан. Самият той е известен като пазител на странджанския фолклор и традиции. Сред основателите е и на ансамбъл "Странджа".

За странджанци Георги Павлов си остава най-обичания народен певец. И днес местното население във Визица все още казва: „Като бай Георги втори няма, пее ги точно по нашенски.”
А думите на Георги Павлов, написани в послеписа на неговата книга „По пътя на странджанската песен”, си остават вечни, както и песните му: „Благодарен съм на народния творчески гений, създал народната песен, в която е вложил сърцето и душата си. Вечна памет на ония тракийци и странджанци, които са изваяли до съвършенство тракийската и странджанската песен. Желая на всички мои последователи да заучават, популяризират и пазят чиста като чистите води на Велека и Резвая странджанската народна песен."

На 1 август в родното му село Визица се събраха родственици, приятели и почитатели на „славея на Странджа“. Там, близо до църквата „Св. Троица“, бе открит негов барелеф.
В знак на признателност към творчеството му неговите потомци и почитатели поднесоха венци и цветя пред паметния знак. Георги Павлов остави след себе си незабравими странджански песни, които ще останат живи и ще се помнят за вечни времена.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки