Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
07 Август 2015, Петък


Сюжетът на „1984“ става все по-реален – вече ще ни наблюдават навсякъде


Бактерия в климатици уби четирима нюйоркчани

От средата на юли досега четирима души са починали в Ню Йорк от т.нар. Легионерска болест, а 55-ма са приети в болница, съобщи тези дни „Франс прес“. Здравните власти в американския град информират, че общо 71 души страдат от тази форма на пневмония, причинявана от въдеща се в климатичните уредби бактерия. Екземпляри от нея са открити в климатиците на няколко сгради, разположени в южната част на нюйоркския квартал Бронкс.

Инспектирани са 22 сгради, като пет са дезинфекцирани, след като в тях е установено наличие на опасния микроорганизъм.
Легионерската болест, или легионелоза, е тежка белодробна инфекция, причинявана от бактерия, разпространена най-вече в градските системи от тръбопроводи за топла вода и климатичните системи. Кметството в Ню Йорк успокои гражданството, цитирано от Си Ен ЕН, че водоснабдителната мрежа в града не представлява опасност, така че хората могат спокойно да пият вода от чешмите.


„Биг брадър“ ще наднича и в самолетите на ЕС

Европарламентът се е съгласил ЕС да създаде система за проследяването на пътниците, които пристигат или отпътуват с въздушен транспорт в държавите от голямото европейско семейство. Поредният „биг брадър“ ще събира информация за начина на купуване на билета, в това число как е бил платен, като ще регистрира имената и маршрута на пасажерите.

Това ще се прави под благовидния предлог, че данните са нужни, за да се използват при съмнения за извършване на тежки престъпления като тероризъм, пренос и търговия на наркотици, оръжия и боеприпаси, трафик на хора, пране на пари, киберпрестъпления и др. Събирането и съхранението на данните ще бъде възложено на въздушните превозвачи и туристическите агенции, които трябва да пазят информацията в продължение на пет години. След това всяка страна сама ще преценява, съгласно местните закони, дали да съхрани и занапред или да изтрие данните.


Windows 10 ще събира личните ни данни

На 29 юли 2015 г. „Майкрософт“ пусна официално новата си операционна система Windows 10, като още в първите 24 часа тя бе инсталирана на 14 милиона персонални компютъра по света. В личния си блог българският програмист Иван Ванков изнесе данни от анализа на лицензионното споразумение, с което потребителите обикновено се съгласяват без да го прочетат.

От него става ясно, че операционната система ще събира информация за това кой и кога е зад компютъра, колко време го използва, какво пише по клавиатурата, кои програми е отворил и какво прави в тях, какви съобщения получава и изпраща, а ако има налична биометрия, към така сформирания персонален профил в сървърите на „Майкрософт“ ще заминават и данните от биометричните сензори.

Единственият текст, поясняващ защо се прави това, гласи, че събраната информация „може да бъде използвана за защита на нашите партньори“. Никъде обаче не се споменава кои са тези партньори.
„Windows 10 е нещо, което надминава всичко в „1984" на Оруел“ - обобщава впечатленията си от новия продукт на компанията на Бил Гейтс българският програмист.


В Норвегия ще има училище за викинги

Норвежки колеж за допълнително образование обяви своята нова програма – създаване на училище за викинги. По информация на изданието „Локал“, студентите ще бъдат обучавани в различни стари занаяти, сред които коване на метал, грънчарство и дърводелство. Те ще усвоят също така тънкостите на бижутерийното изкуство и гребането.

Ще се научат също да изковават мечове и да правят сламени покриви. В програмата ще влиза и изучаването на древните ритуали на викингите, дори и тези от тях, които предполагат извършване на жертвоприношения с животни.
Идеята е вдъхновена от радващия се на световна популярност сериал „Игри на тронове“. Учебното заведение се намира в град Селюр, отдалечен на 150 км от норвежката столица Осло. Директорът му Арве Хубсю твърди, че вече има получени много заявки от желаещи да станат викинги.

Голям интерес към тези варвари и тяхната история се наблюдава не само в Норвегия. През февруари т. г. бе съобщено, че в Исландия планират да построят храм, посветен на боговете Тор, Один и Фриг, почитани от древните скандинавски воини. В Испания пък в края на миналата седмица се проведе поредното издание на ежегодния фестивал Romeria vikinga („Поклонничеството на викингите“).

През 2014 г. песента на британската група Judas Priest – Halls Of Valhalla („Залите на Валхала“ – дворец в скандинавската митология, в който живеят загиналите в битки воини), бе обявена от влиятелното музикално онлайн издание Loudwire за най-доброто парче в стил метъл, което също свидетелства за повишеното любопитство към историята и културата на древния северен народ. 


Румъния обвини шефове на „Лукойл“ в пране на пари

Дъщерната компания на „Лукойл“ в Румъния – „Петротел“, както и „Лукойл Европа“ тези дни има много главоболия. Прокуратурата в северната ни съседка повдигна срещу шестима висшестоящи мениджъри обвинения за пране на пари, предаде новинарската агенция „Блумбърг“. Щетите, нанесени на страната от дейността на руския петролен гигант, се оценяват на 1,77 млрд. евро.

Румънското държавно обвинение подозира „Лукойл“ и в нарушение на санкциите, наложени от страна на Европейския съюз, съобщава изданието „Економика“. По данни на магистратите, съществуват съмнения, че „Петротел“ е провеждала търговски операции с офшорни компании, контролирани от хора, попаднали в забранителните списъци на ЕС. Също така е правила преводи и чрез банки, собственост на такива персони. Компанията е „въртяла“ сделки и с фиктивна британска фирма, която дори няма адрес в Обединеното кралство.
Тези изводи са направени след анализа на финансовата документация на дъщерната структура на „Лукойл“ в Румъния за периода 2003-2014 г.


Японци купиха „Файненшъл таймс“

Новият притежател на популярното в цял свят авторитетно бизнес издание „Файненшъл таймс“ е японският ежедневник „Никей". Сделката е на стойност 844 милиона паунда или  около 1,3 милиарда долара.
За това, че издателска група Pearson води преговори за продажба на британската FT Group, която включва авторитетния вестник, се знаеше от доста време, но кой е потенциалният  купувач така и не бе разкрито.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy cosmopolit patriot s t
09.08.2015 05:39:34
0
0
1.3 MILIARDA ZA VESTNIK POKASVA KOLKO E ZENNA INFORMAZIATA VAV VESTNIKA
S VASDEJSTVIETO I VLIJANIETO NAD OPREDELENI SHITATELSKI KRAGOVE POKASVA SHE STOJNOSTA NA EDIN VESTNIK SPISANIE KNIGA I DRUG ISTOSHNIK NA INFORMAZII NE E V ZENATA A V TOVA KOLKO PARI MOGAT DA SE NAPRAVJAT OT INFORMAZIATA
SASHTOTO E I S RASTENIA SEMENA STOKI I DRUGI
NAPRIMER ZENATA NA EDNO JABALKOVO DARVO E 5 LEVA NO AKO SE GLEDA PRAVILNO TO ZA OPREDELENI GODINI MOGAT DA SE ISKARAT HILJADI I HILJADI LEVA
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки