Една сесия на НС и... Само 48 часа за редовен парламентарен контрол


Една сесия на НС и... Само 48 часа за редовен парламентарен контрол
07 Август 2015, Петък


Министър Лиляна Павлова е отговорила на най-много питания, а Слави Бинев е сред депутатите, задали най-много въпроси

Автор: Десант

През втората си сесия 43-ото Народно събрание е приело 53 закона и 42 решения. За периода са внесени 119 законопроекта, като 68 от тях са на народни представители. Постъпили са 45 проекта за решения, от тях 36 са от депутати. През тази сесия парламентът е имал 46  пленарни заседания, като пет от тях са били извънредни.
Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцентър и дирекция «Законодателна дейност» на НС за периода от 20 април 2015 г. до 30 юли 2015 г.

Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 54 часа и 47 минути. 48 часа и 47 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 6 часа – на блиц контрол.
Парламентарният контрол е провеждан в 11 редовни пленарни заседания в петък и едно извънредно във вторник, в 3 заседания е имало блиц контрол и в едно заседание – изслушване по чл. 110 от ПОДНС – на ръководството на КЕВР относно модела на ценообразуване, използван от регулатора при изпълнение на правомощията му, произтичащи от Закона за енергетиката, както и от Наредба № 1 за регулиране на цените на електроенергията.

В Народното събрание са постъпили 584 въпроса и 42 питания. Членовете на кабинета са отговорили на общо 447 от тях. Най-често отговори е давала Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Цели 61 пъти. 
След нея се нареждат министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова – 54, министърът на земеделието и храните Десислава Танева – 47, министърът на финансите Владислав Горанов – 46, министърът на образованието и науката Тодор Танев – 33, министърът на отбраната Николай Ненчев – 31, министърът на здравеопазването Петър Москов – 27, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – 27, министърът на енергетиката Теменужка Петкова – 18, министърът на икономиката Божидар Лукарски – 17, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски – 17.

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Петър Славов и Слави Бинев, следвани от Кристиан Вигенин, Мартин Димитров, Дора Янкова, Светослав Белемезов, Красимир Янков, Методи Андреев, Вили Лилков и Мая Манолова.
Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ „БСП лява България“ – 204 въпроса и 17 питания. От ПГ „Реформаторски блок“ са отправени 104 въпроса и 6 питания, от ПГ на ПП ГЕРБ – 67 въпроса и 4 питания, от ПГ „Патриотичен фронт“ – 66 въпроса и 6 питания, от ПГ АБВ – 47 въпроса и 6 питания, от ПГ на Българския демократичен център – 38 въпроса и едно питане, от ПГ на партия АТАКА – 30 въпроса, от ПГ на ДПС – 19 въпроса. Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 13 въпроса и две питания.

По време на блиц контрола са зададени общо 38 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите. Питанията са относно приватизацията на държавни и общински лечебни заведения, политиката за сигурност на малките населени места, мерки на правителството за финансовата стабилност на страната, включително и на банковата стабилност, политиката на правителството относно свлачищата, организационно-техническа подготовка на изборите.
Имало е и такива, свързани с дългосрочната визия за отношенията на правителството с Русия, присъединяването на Република България към Шенген, бежанска криза по границата с Турция, мерките на правителството за защита на българските граждани в Република Македония и др.


В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Ан
10.08.2015 00:10:55
0
0
За каква "власт" и реформи,говорим г-да?! Нима всичко не е ясно? Българските национални интереси бяха продадени на западната олигархична власт! Това "народно събрание" - е едно сборище от алчни корумпирани лъже-народни "депутати".Защо спряха проекта "Южен поток"? - който беше изтоден за България? Кой наложи натиск върху българския държавен интерес? - ЕС!!! -Защо? От Брюксел се спускат директиви - които са анти-български и властта принесе в жертва -българския народ! Историята един ден и Бог - ще дадат най-истинската си присъда!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки