Заради кражби закриват жп линии


07 Август 2015, Петък


Релсите в участък Подуене-Биримирци станаха поредната жертва на безстопанственост и безотговорност

Автор: Веселин Кирев Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Преди няколко месеца бе демонтирана поредна железопътна линия у нас  –  участъкът от жп възел София между гарите Подуене и Биримирци. От документацията, до която получихме достъп благодарение на питане по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ), се вижда, че решението е взето на заседание на Управителния съвет на държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) през месец декември 2013 г. Писмото е изпратено до тогавашния министър на транспорта от кабинета „Орешарски” Данаил Папазов, който дава съгласието си за демонтиране на железопътната линия.

Като основна причина за закриването на единствения обходен маршрут на Централна гара София, който се намира и в непосредствена близост до Терминал 1 на Летище София, се посочват извършваните кражби на елементи от железния път. Изтъква се, че са откраднати около 800 метра релси и че посегателствата продължават и към момента на издаването на заповедта.

Интересен е подходът на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за „опазването на железния път” – за да не се крадат релсите, те да се демонтират и приберат на склад. Иначе самият генерален директор на НКЖИ Милчо Ламбрев посочва, че за демонтажа ще бъде необходимо изразходването на много допълнителни средства, но въпреки това процедурата е задействана.

Няколко месеца преди да се пристъпи към изваждането на железния път, първо е премахната контактната мрежа (електрификацията), с основния аргумент - „да не се допуснат жертви от страна на извършващите посегателства, както са пострадали две деца в района на гара Биримирци, когато са били поразени от високоволтова дъга”.

Вместо железопътното трасе да се използва, за да се направи връзка с Терминал 1 на летището (метрото ще свързва само Терминал 2), или евентуална спирка на влаковете дори в самия кв. „Христо Ботев“, линията се закрива. Апропо, задължението за изграждане на връзката на летищата в ЕС с железопътната мрежа е заложено в Бялата книга на транспорта.
А премахването на това трасе на практика може да остави блокирани главните международни и национални железопътни коридори в България при евентуален проблем на Централна гара София.

Въпреки че за основни виновници за посегателствата върху жп имущество се сочат ромски банди, това очевидно е само повод за реализиране на политиката за закриване на железопътния транспорт в България.  Доказателство е съседна Румъния, където също има голямо циганско малцинство, но железопътното имущество стои напълно непокътнато и никой не смее да го ограбва.

У нас, от друга страна, дори не е ясно дали съществува звеното „Транспортна полиция” и за какво отговаря то. Друг интересен пример е железопътната линия за Дунав мост-2, която също преминава в близост до ромския квартал на Видин, но там подобни проблеми сякаш не съществуват. Може би защото има непрекъсната охрана и кантонери, които обхождат жп релсите?!

Очевидно тази ситуация не може и не бива да продължава по настоящия начин, защото това в скоро време ще послужи за оправдание за ново закриване на железопътни линии. Може би е настъпило времето главният прокурор Сотир Цацаров да започне да се занимава със същински проблеми, включително с националната сигурност, както и НКЖИ да заведе съдебни искове към МВР за това, че не е било опазено имуществото на железницата от посегателства.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки