Ще се включите ли в Голямото четене


07 Август 2015, Петък


Създаване на кътoве за четене на обществени места като метрото, жп гарите и кината, провеждане на училищни инициативи за подаряване и размяна

Автор: Ани Петрова

 на детски и юношески книги – това са част от мерките в плана за 2015-2016 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, която бе одобрена на редовното заседание на правителството в сряда.
Приемането на стратегията се случва малко повече от шест месеца след огласяването на поредните тревожни данни за намаляващата грамотност на българските ученици. Според международно изследване 39,4% от децата на 15 г. са под критичното ниво на четене PISA. От НСИ пък изчисляват, че общият брой на неграмотните деца у нас е 112 778. Освен това 81 000 български граждани никога не са посещавали училище.

През юни тази година бе съобщено, че процентите на напускащите преждевременно училище непрекъснато се увеличават, като само за последната година ръстът е с 13%.
Една от мерките в плана за 2015-2016 г. залага на организирането на публични инициативи за ангажиране на лидери на общественото мнение с проблемите на грамотността. Ще се разработва и образователен стандарт за усвояване на книжовен български език. За декември 2016 г. е планирано провеждането на онлайн състезание „България пише“ с индикативна цел от 100 000 участници. В документа са включени и национални инициативи за четене на книги като „Бъди грамотен“, „Малкото голямо четене“ и др.

Заложени са още дейности като организиране и провеждане на Национална седмица на книгата, Национален маратон на четенето и онлайн кампания за номиниране на детска книга. Сред мерките е и организиране на срещи с автори за представяне на книги и провеждане на дарителска кампания за обогатяване на библиотеките в училищата и в читалищата.
Предвижда се организиране на национално външно оценяване на четивната грамотност на учениците в V клас, както и такова за функционалната грамотност на учениците от IX клас.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки