Новият бисер в короната на културната столица на Европа


Новият бисер в короната на културната столица на Европа
Срамният плаж на брега на река Марица Снимка: Европловдив
07 Август 2015, Петък


След като превърна сцената на Античния театър в кръчма, кметът Тотев разреши брегът на реката да се превърне в нещо като нищо

Автор: Бела Чернаева

Безплатен плаж на Марица! Приобщаване на реката в градската среда! Социализиране на водното пространство! Такива бомбастични реклами валяха много време, покачвайки градуса на нетърпението на пловдивчани да се разхладят във водите на реката, понеже само този, който не е стъпвал в Пловдив, не знае, че през лятото тук не се живее.
Преди дни лентата на мегарекламирания плаж край Марица бе отрязана, но какво видяха зяпачите, които бяха два пъти повече от желащите да се насладят на новото съоръжение?
Няколко надуваеми басейна, пльоснати на брега върху пясък и сухи треви, дървени тараби, които служат за пътеки, 3-4 чадъра и още толкова рекламни съоръжения на известна енергийна напитка.

Все пак хлапетата първи решиха да се насладят на интегрираната река, но бяха бързо върнати от пътя, тъй като се оказа, че така нареченият плаж съвсем не е безплатен. Пък и той повече прилича на частно парти на леко подпийнали семейни приятели, опънали барбекю до надуваемия басейн край кокошарника, но това го оставяме на естетите.
На куражлиите да се поокъпят бе обяснено, че за да стане това, те задължително трябва да си купят нещо от импровизираното барче, както и да платят депозит от 5 лева, за да бъдат накачени с гумена гривна като доказателство, че са консумирали. 

Депозитът се връща в края на плажуването, а на въпрос защо е въведена задължителна консумация, след като плажът на „интегрираната Марица“ бе рекламиран като безлатен, хората там обясняват, че барчето трябва да печели от нещо.
То е на видната пловдивска културтрегерка Веселина Сариева и е наречено Art cafe. Чашка арт кафе е 1,50 лв., толкова е и арт минералната вода. А идеята за приобщаването на Марица (все едно през последните няколко хилядолетия тя е минавала не през града, а по космическото трасе на кораба майка), е на известния в София, Пловдив и всички земни кълбета усвоител на проектно финансиране Асен Асенов.

Предприемчивият арт мениджър, оглавяващ Фондация "Едно за култура и изкуства", се подвизаваше десет години в София, а през 2014 г., когато според пловдивски интелектуалци бива прокуден от столичната кметица Йорданка Фандъкова, той намира тих и плодороден пристан в Пловдив.
Тук Асенов организира фестивалите си One аrchitecture week, One design week и One dance week (Седмица на архитектурата, Седмица на дизайна и Седмица на танца - незнайно кому е нужно да се провеждат с имена на английски език!).

В свое интервю Асенов казва, че миграцията му от София към Пловдив е „стъпка, насочена към излизането на модерните тенденции от столицата и създаването на алтернативни центрове за култура в провинцията. Историческо решение, което без съмнение беше решаващо Пловдив да спечели надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г.“

Че събитието е историческо, е факт несъмнен. Още повече, че то е подкрепено и от друг ключов деятел за превръщането на Пловдив в културна столица - самия кмет Иван Тотев. Неговият изтънчен вкус към културата и естетиката се доказва непрекъснато пред пловдивчани. С отдаването на древния Античен театър под наем за частни партита, рождени дни, ядене и пиене под съпровода на турбо фолк звезди например.
Впрочем Тотев, който дълго мълча след скандала с разпивката в Античния театър
(бил в отпуска), тези дни каза, че няма да отмени купоните там, защото е определен ценоразпис за тях. Сайтът на Община Пловдив не е никак изчерпателен по отношние на ценоразписа за културните инициативи на Асенов и колко излиза техния масраф.

Но талантливият и продуктивен като Лопе де Вега Асенов среща крепка подкрепа от кмета, който е дал благословия за всичките му проекти и те се афишират като провеждани "с подкрепата на община Пловдив".
Да вземем един от тях - One dance week, за да видим от колко майки суче. Миналата година мероприятието се е провело чрез проекта „Dance connected - създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ на Фондация „Едно за култура и изкуства", който, както става ясно от рекламна публикация за събитието, се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ (TF PEF).

А самият танцов фестивал стартира през 2008 г. като се организира от „независимата платформа“ за културни събития „Едно" в партньорство с Фондация „Америка за България" и Община Пловдив.
В официалните регистри на пловдивската градска управа не открихме информация в какво се изразява партньорството и подкрепата на общината за фамозно озаглавените мероприятия на Асенов. Но разбираме, че неговата фондация ще ни зарадва с нов принос към културния календар на града - този път тя получава грант от общината за реализация на проекта „Културни посолства в Капана – три изложби с подкрепата на посолство на кралство Белгия, Полски институт и Чешки център“. Това е само една от 20-те инициативи на напористия културтрегер, които общината финансира с общо 40 000 лева.

Асенов получава и щедро финансиране от „Америка за България". От сайта на фондацията съобщават, че подкрепят трите фестивала One design week, One dance week, One architecture week от 2010 г. насам, тъй като проектът пасвал на приоритетите на фондацията за подкрепа на българската култура и за образование на млада публика.
Подпомагането за трите мероприятия е в размер общо на четвърт милион лева. Излиза, че част от тези средства са изхарчени за архитектурната седмица, в чиято програма влиза и появата на срамния плаж на Марица.

Самият  Асен Асенов се защити, като обясни пред репортери, че пловдивчани изобщо не оценяват стореното от него за приобщаването на Марица. „Аз лично прекарах 14 часа и изринах килограми с лайна. Нека хората, които недоволстват, да дадат своя принос", изригна културният човек. С културен език...


Община Пловдив се готви да започне изливането на тонове бетон около Античния театър, съобщи Нова телевизия. След скандала с частното парти на петролния бос Георги Самуилов сега обществеността е взривена от намерението на местната власт да премахне дърветата на входа на театъра и на тяхно място да вдигне билетен център и павилиони, а пред емблематичната къща с кулата – информационен център, които ще закрият гледката към античните останки.


Първите речни къпални се появяват
в Пловдив в края на XIX век


Още в далечната 1882 г., когато Пловдив е столица на Източна Румелия, по тукашните брегове на Марица е имало два градски плажа. Били са на двайсетина метра от водата, обзаведени с бюфет, бани с кабинки, душове и басейни, които са се пълнели с вода от пълноводната река.

Около 5000 души можело да плажуват на къпалните. За забавление на хората били направени футболно игрище, детска площадка, парк за разходка, а денонощно работел и ресторант. Бирата в него се доставяла директно от софийската пивоварна на братята чехи Прошек.
Речните плажове били създадени под тепетата по френски тертип, както тези по брега на Сена. Те са закрити в средата на ХХ век.



В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки