Що е то истинско гражданско общество


Що е то истинско гражданско общество
06 Август 2015, Четвъртък


За последните 25 години държавниците на практика унищожиха държавността


Автор: Карикатура: Николай Арнаудов

Вече 25 години в България се изгражда ново, демократично гражданско общество. С тази работа са се заели десетки партии, десетки правителствени и неправителствени организации – комитети и какви ли не сдружения. Има и външна помощ – соросоиди и други помощници. Има и протестори – умни и красиви. Те, като получат престижни властови постове, замлъкват. В резултат на задружната им дейност се оформя ново общество с нови качества, с нови ценности и с нов морал.

В цяла София, пък и в цяла България, няма удобно място, което да не е нашарено с разни свастики, цинични надписи и пошли картинки. Виждаме боядисани паметници с откраднати метални елементи. Виждаме подлези, пълни с боклуци и с изпочупено обзавеждане. Капаци на шахти и всичко метално, което може да бъде откъртено, е изтръгнато и предадено за скрап. Дори релси и други метални части от железопътните линии се задигат. За трафопостове и всякакви медни кабели да не говорим. Детски площадки и други съоръжения из парковете и градинките също са изпочупени.

Изоставени заводи, военни поделения, селскостопански постройки и други обществени сгради са разрушени и разградени като след война. Необитаеми къщи, пък и обитаеми, в населените места, масово са обект на грабежи. Селскостопанска продукция и домашни животни също се крадат на поразия.
Възрастните хора по селата и градовете живеят в страх. Кражбите, грабежите и убийствата там са ежедневие. Сред младите хора пък се ширят наркоманията, алкохолизмът и тютюнопушенето. Проституцията е явна. Купуват се дипломи, шофьорски удостоверения, фалшифицират се всякакви документи и пари...

Голяма част от обработваемите земи пустеят. Горите са подложени на варварска сеч, а дивечът – на изтребление. Природата е затлачена от боклуци. Пътищата ежедневно се обливат в кръв.
Страници няма да стигнат, за да бъдат описани всичките „добрини на демокрацията” и новото общество. Министерството на вътрешните работи, с  немалката си численост, не може да се справи с престъпността. Причината е скъсаната връзка с народа, липсата на държавност и слабата мотивация на служителите. Те не са защитени адекватно от законите.

Преди Десети ноември 1989 г., пък и дълго след това, към МВР имаше нещатни служители. Имаше нещатни автоконтрольори,  нещатни квартални отговорници, нещатни служители по криминалната и стопанската престъпност. Това бяха бивши служители на МВР и МНО и други добросъвестни граждани, които не получаваха заплата, но имаха всички права на щатните служители. Имаше доброволни отряди, другарски съдилища и други обществени организации, които работеха безвъзмездно в интерес на обществото...

Целият състав на МВР имаше права на контрол по движението. Сега права на такъв контрол имат само автоконтрольорите. Те са общо 3000 човека, а колите в България са около четири милиона. Има тук-там камери, но движението в населените места е хаотично. Управниците ни се оплакват, че нямали ресурс да наситят населените места с полицаи. Ако се върнат към старата практика, ще видят, че такъв ресурс има във всяко село и в градовете.

МВР сега е напълно капсулирано. Ако в техните служби има присъствие на нещатни служители, картината ще е друга. Ще бъдат ограничени корупционните практики и евентуалните извращения срещу гражданите.
Всичко това може да стане, ако има отговорни държавници, които да облекат в законова форма начинанието. Сега, ако се опиташ да направиш забележка на нарушител, ще бъдеш наруган, може да те набият и дори убият, каквито случаи има.

Пред очите на всички, вече 25 години, България се изнася под формата на вторични суровини. Няма държавници и магистрати, които да забранят частни лица да изкупуват вторични суровини. Нека това да бъде държавен монопол под строг контрол, а не съмнителни люде да печелят десетки милиарди лева, които можеха да влязат в държавната хазна. На практика за последните 25 години държавниците унищожиха държавността.

С нескопосаните ни закони и субективното им прилагане от магистратите се стигна до унищожаване на обществените ценности и обезценяване на човешкия живот. С премахването на смъртното наказание, сега, ако някой реши да избие цял клас ученици, няма да бъде осъден на смърт. Ако се разкае пред съда и признае вината си, присъдата му ще бъде редуцирана с една трета. Що за логика и право е това?
Според мен гражданско общество означава взаимно уважение и взаимен контрол. Дано доживеем някога такова общество.

Христо Христов,
Правец


В категории: Горещи новини , Трибуна

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
of shore refer mediator posre
06.08.2015 23:16:31
0
0
grashdansko obshtestvo i demokrazia po podobie na tesi v demokratisnite strani e po dobria variant ot diktaturi .
az sravnjavam kak beshe po vremeto na komunisma knigi samo na partisanska i komunistisheska tematika rjadko njakoi zensurirani knigi na ne sozpisateli televisia 2 kanala s podobni na knigite tematiki zaglushavane na radio svobodna evropa glasa na amerika bbc i drugi .sega imam 160 tv kanala ot koito 20 porno
3 detski 1 bebeshki i 40 tina nebalgarski knigi imam stotizi na balgarski gllavno prevodi ot anglijski esizi nemski anglijski ruski ot kamasutra tantra mineralogia bilki bulki do vsjaka tematika no ne gi sheta a gi imam ot ljubopitstvo no znam she bibliotekite po sveta imat new jork okolo 100 miliona moskva san petersburg berlin london parish po nad 20 miliona knigi istanbul bibliotek nad 8 miliona palm bibliotek v india mnogo milioni o mnogo interesni knigi tova moshe da se kashe na tesi koito njamat tolkova knigi i ljubopitstvat kakvi knigi ima po bibliotekite na sveta no ne e vashno da imash knigite a e vashno da gi shetesh i imash polsi ot tova
1
Възмутен
06.08.2015 12:18:53
0
0
Само дърт комунист може по такъв начин да се вайка за "добрините" на МВР по времето на тоталитарния режим.Разрухата днес е видна.Тя е обяснима,тъй като и тогава,а и сега държавата се командва от дъртите комуняги и техните отрочета.Доказателството-колко комунистическио черепа бяха пръснати след 1990 година,загдето са били членове на БКП-ни един!...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки