Закаляване под открито небе


06 Август 2015, Четвъртък


Продължение от бр. 24 от 19 юни 2015 г.
За поддържане на добро здравословно състояние


Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

е много важно да приучим своя организъм бързо и правилно да се приспособява към студа, топлината, влагата и т. н. Създаването на такава способност се нарича закаляване. Най-ефективните средства за постигането му са въздухът, водата и слънцето.
Използването на въздушните маси като закалително средство е най-добре да започне посредством въздушни бани в закрито помещение. Това е правилно да става по време на утринната гимнастика.

Първите въздушни бани на открито трябва да започват при температура не по-малка от 20 градуса – в безветрено или леко ветровито време и относителна влажност 60-70 на сто. Тяхната продължителност отначало не бива да  надвишава 10-15 минути, като постепенно следва да стигне до два часа.
Въздушната баня се осъществява като тялото се излага на влиянието на въздушните маси.

Не забравяйте, че събличането трябва да става бързо, за да може въздухът изведнъж да повлияе на цялата сгорещена повърхност на тялото. Ако по време на въздушната баня се усети хлад, започнете да извършвате веднага енергични движения (бягане, скачане, гимнастически упражнения). При силно застудяване, когато наблюдавате върху себе си т. нар. „гъша кожа“, веднага прекратете процедурата и вземете мерки за загряване на тялото.
Друга форма на закаляване чрез въздух е т. нар. аерация. Човек трябва да свикне всеки ден да прекарва продължително време, даже и през студените месеци, на чист въздух – край брега на морето, в парка или в гората. Само един час на открито ни дава най-доброто „лекарство“ против простуда.

Сънят на отворен прозорец през цялата година е също една чудесна закалителна процедура. Важно е човек да привикне към нея още от детските си години.
Особено благоприятно закалително въздействие имат водните процедури, които забележимо изменят дейността на сърцето, на дихателните органи, бъбреците и мускулите, изменят и обмяната на веществата и топлорегулацията.
Закаляването чрез тях обикновено започва с хладни влажни обтривания. Отначало това се прави с по-топла вода (24-25 градуса), като постепенно температурата се снижава. Най-удобно и полезно е обтриванията да се правят сутрин рано веднага след утринната гимнастика.

За целта е необходима около един литър вода, в която може да сипете 2-3 чаени лъжички сол или най-добре силен одеколон. Обтриването става с помощта на кърпа от груба материя, натопена във водата и добре изискана. То започва от лицето и шията, минава през рамената и ръцете и след това продължава по гърдите и коремната област. Извършва се с бързи енергични движения за не повече от 2-3 минути. След това тялото се изсушава със съвършено суха кърпа от същата материя и в същата последователност. По-възрастните и болнави хора могат да извършват частично обтриване само на отделни части на тялото. Влажните обтривания може да се прилагат през всяко годишно време.

По-енергична закаляваща процедура е обливането с хладка вода, към което се пристъпва след подготвителен курс от влажно обтриване. Отначало са започва с вода, чиято температура да не е по-ниска от 33 градуса, като постепенно тя следва да достигне 20-15 градуса. Възрастните хора и децата трябва да започнат обливането с по-висока температура на водата (35-36 градуса) и да достигнат понижение най-много до 30-36 градуса.

Обливането се извършва най-добре с душ, на преди да започнете тази процедура трябва предварително да се консултирате с лекар. Полезно е успоредно с това да извършвате своеобразен масаж, като разтривате тялото си с дланите на ръцете. Лятно време обливането с душ трябва да се извършва на открито, а зиме – в закрито помещение. След вземането на душа цялото тяло трябва да се разтрие добре, както след влажното обтриване.

Класически закалителни процедури си остават къпането в сладководни басейни и морето и слънчевите бани. При неразумно използване на слънцето обаче съществува опасност от изгаряне на кожата или прегряване на тялото.
Зачервяването на кожата е израз на възпалителен процес, чиито последствия наподобяват изгаряния от І или ІІ степен и крият опасност от неприятни усложнения. Освен това в резултат от пряко облъчване на главата може да настъпи т. нар. слънчасване или слънчев удар. Той трябва да се различава от топлинния удар, който се явява в резултат от прегряване на тялото.

Богати възможности за закаляване предлагат и нашите планини. За тази цел се препоръчват Родопите, Южна Рила и Пирин. Те предлагат обилно слънце и благоприятна отрицателна йонизация на въздуха. Подходящи курорти са Пампорово, Боровец, Ситняково, Трещеник над Якоруда, Семково над Белица, Чепеларе, Юндола, Амбарица, Чаира и др.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки