Здравето зависи от добрата имунна система


06 Август 2015, Четвъртък


Тя се поддържа най-добре от правилното хранене, физическата активност и преодоляването на стреса


Медицината определя като имунна система всичко, което противодейства на болестотворните микроорганизми, попаднали в организма на човека, или на изродените клетки в него.
Силата на този защитен отговор зависи от три фактора. Първият е правилният начин на живот. Вторият е наследствеността, тоест индивидуалната генна комбинация, която всеки получава по рождение, предполагаща или изключваща податливостта на човека към определени заболявания.

А третият е възрастта и свързаното с нея намаляване действието на тимусната жлеза. В нея Т-лимфоцитите се специализират да разпознават нормалните клетки на организма и да унищожават непотребните и патологично изменените.
Признаците за наличието на проблеми с имунната система са честите простуди и различни инфекции, продължителното повишаване на температурата, хроничната умора, болките в ставите и мускулите, нарушеният сън, честото главоболие, появата на обриви по кожата и промяната на нейния цвят и нормална влажност.

Основният принцип на древната китайска медицина е, че "всички болести идват от стомаха (тоест от начина на хранене и вида на продуктите) и всички болести се лекуват с ходене".
Балансираното хранене е основният фактор, обуславящ укрепването на защитните сили на организма. Еднообразната храна или избягването консумацията на определени продукти представлява крайност, която във всички случаи е вредна за имунната система на организма, а оттам - и за здравето на човека. Освен това храненето трябва да бъде достатъчно и по количество, и по брой на прием.

В менюто задължително трябва да присъстват както животински, така и растителни продукти. Имуноглобулините, които са белтъчни молекули, са основните фактори за осигуряване на добрия имунитет. Небалансираното хранене задължително довежда до дефицит на някои аминокиселини, в резултат на което не всички необходими белтъчини се синтезират в организма.
Животинските белтъчини са в месото, рибата, яйцата, млечните продукти, а растителните – най-много в зърнените храни и варивата. Благотворно влияе на имунната система яденето на черен дроб, морски дарове и на подправките джинджифил, карамфил, кориандър, канела, кардамон, куркума, дафинов лист и хрян.

От особено значение за повишаване защитните сили на организма е привнасянето в него чрез храната на естествени витамини и минерали. На витамин А са богати всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци, млечните продукти, яйцата. Витамин С съответно има в най-големи количества в цитрусовите плодове, в шипките, киселото зеле, червените чушки, в магданоза. Вит. Е – в растителните масла и ядки. А витамините от група В се съдържат в най-голяма концентрация в пълнозърнестите храни и варива, в яйцата, зелените листни зеленчуци, в ядките.

От микроелементите положително действат на имунитета цинкът (риба, месо, черен дроб, ядки, фасул, грах) и селенът (риба и други морски продукти, чесън). Желязо, мед, магнезий се набавят от месото, яйцата, ядките, варивата и шоколада.
Най-големите врагове на имунната система са тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, липсата на достатъчно или пък наличието на прекалено физическо натоварване, недостатъчното закаляване на организма, тоест - целенасочената адаптация към всеки от сезоните.

Стресът също нанася големи щети на имунната система. Главното е човек да придобие умението да се справя със своите емоции, да умее да се разтоварва, като „изключва" за определено време мисленето си по проблеми, които в момента не може да реши, а някои от тях е по-правилно да приеме като даденост.
Съвсем не на последно място защитните сили на човека осезателно отслабват, когато за дълги периоди от време се нарушава нормалният режим на бодърстване и сън. Депресивните състояния, липсата на оптимистично виждане за бъдещето, черногледството и перманентната липса на положителни емоции, включително е на секса, неизменно водят до същия ефект.


Няколко рецепти за повишаване на имунитета

Рецепта 1: Скилидки чесън се настъргват на ситното ренде и се смесват с мед в съотношение 1:1. От сместа се приема по 1 ч.л. 3 пъти на ден с чаша топла вода.

Рецепта 2: Наситняват се 6 скилидки чесън и се смесват с 1 л рафинирано олио в стъклена бутилка. Оставя се да стои на тъмно и прохладно място в продължение на 10 дни, като периодично бутилката се разклаща. Със сместа после се овкусяват салати и други продукти, приемани в суров вид.

Рецепта 3: Един лимон се вари в продължение на 1 мин. След това се нарязва на ситно и се смила в блендера (или кафемелачката). Получената маса се смесва с 2 с.л. мед и 1 с.л. зехтин. В течение на деня това се изяжда с хляб и чай.

Рецепта 4: За подобряване състоянието на кръвта и повишаване на имунитета помага сокът от живовлек. Той се смесва в съотношение 1:1 с мед и от получено се приема по 1 с.л. 3 пъти на ден.

Рецепта 5: 100-150 г ситно нарязан лук и 100 г мед се смесват в подходящ съд. Към тях се прибавя 1 л вино. Оставя се да преседи 2 седмици, след това се прецежда. Всеки ден от разтвора се приемат по 3-4 с.л. Той повишава защитните способности на организма, предпазва от инфекции, има и пикочогонно действие.

Рецепта 6: За укрепване на имунитета е полезно всеки ден да се изяжда връзка копър.

Рецепта 7: Настойката от хрян и плодовите сокове подсилват имунитета. Ситно настърганият корен от хрян се насипва, докато запълни 3/4 от чаена чаша. После тя се допълва с водка. Оставя се да престои 24 часа. Прецежда се и сокът се излива в емайлиран съд. В него се добавят по 250–300 г сок от цвекло и морков, 500 г мед, по 100-150 г смлени черни стафиди и орехови ядки и 2 лимона, смлени заедно с кората, но без семките. Сместа се разбърква, докато стане еднородна, и се налива в малки бурканчета. Съхраняват се в хладилник. Това лекарство защитава от простуда, повишава нивото на хемоглобина, а също така очиства и белите дробове. Профилактично се приема по 1 с.л. сутрин преди закуска с чаша вода. Лечебно – сутрин и вечер преди лягане същата доза.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки