Време е за къмпинг на „Беглика”


Време е за къмпинг на „Беглика”
04 Август 2015, Вторник


Черни щъркели и божествена природа ще ви правят компания край островите на живописния язовир

Автор: Камен Колев Снимки: Авторът

Сигурно не ви се дава по двайсетачка на ден за чадър и шезлонг на претъпканите ни черноморски плажове. А нямате достатъчно финансови възможности да отдъхвате в Гърция и Турция? Спасението в жегите в първите дни на август се нарича "Беглика".
Природният резерват и едноименният язовир в Западните Родопи са прекрасно място за уединена почивка без прахоляк, без шумни компании в съседство, насаме с природата и нейните обитатели.

Как да стигнете? Лесно е. До язовир "Голям Беглик" (някогашния "Васил Коларов") може да се достигне по главен път 37 на юг откъм Доспат и на север откъм Батак. Отсечката и в двете посоки е около 19 км. Наблизо са язовирите "Широка поляна", "Батак", "Доспат" и "Тошков чарк".
Язовир "Голям Беглик" се намира на 1525 м надморска височина, а покрай него минава проходим и с лека кола път. Все пак бъдете внимателни с камъните - на места може да бъдат много остри.

Пътят е много живописен и, обзалагам се, често ще спирате да правите снимки. На места се вие в непосредствена близост до брега, а на други цепи през гората, като някъде влиза до около половин километър във вековния лес. Целият маршрут край язовира е дълъг около 25 км, като от тях само 5 км са асфалт.
Името на водоема, както и на местността Беглика, идва от времето на турското робство и означава мястото, на което пастирите са водели стадата си, за да бъде изброено поголовието и обложено с данък.

Мястото не е лесно достъпно и районът като цяло не е повлиян от човешка дейност. Природният парк е с обща площ 1463 ха и през 1960 година е обявен за резерват. Гората и островите в язовира са дом за  над 400 вида  растения, преобладават иглолистните гори, най-вече смърч. Има дървета на повече от 180 години, на височина над 35 метра.
Не се учудвайте, ако срещнете елени, сърни, лисици, мечки (този вид горски обитатели конкретно е по-добре да не срещате!), различни птици, сред които и родопският глухар.
Този вид пернати е сред най-интересните за изследователите по нашите ширини - мъжкият е черен с бял клюн и червени кожни издатъци над очите, женските са по-дребни и с маскировъчен цвят.

В размножителния период мъжките започват флирта, като с кацането си надават остри писъци, за да оповестят появата си. Мъжкият глухар пее дни наред, докато намери точната женска, а през това време е толкова съсредоточен, че не чува нищо. Това го прави лесна плячка за ловци и бракониери, а години наред се е смятало, че птицата наистина оглушава в любовния си период.
Късмет ще си е ако успеете да видите двойки черни щъркели, които населяват островите в язовира. Те са включени в Червената книга и от този рядък вид в Родопите са останали едва стотина двойки.

Заради гнездене на черни щъркели, преди няколко години бе отложено началото на станалия традиционен тук фестивал "Беглика фест". Птиците са царствено красиви и известни с това, че са моногамни - остават верни на партньорите си до края на живота си.
В района на язовира са защитените местности Самодивска поляна, Батлъбоаз, Чатъма, в които е забранено да се бивакува. Но за любителите на дивата природа край язовира са обособени 14 къмпинг зони, всяка от които е означена с табела с ясни инструкции - колко палатки, каравани и кемпери може да се разположат, какви норми на поведение да се спазват, къде да се изхвърлят отпадъците. В зоните за къмпингуване огън може да се пали само на съществуващите огнища, АТВ-та са забранени, дърветата не може да се секат.

Риболовът е разрешен, а за целта са изградени малки мостици, които влизат в язовира на 10-15 метра. Опитните рибари казват, че заради голямата дълбочина на водите, да уловиш риба на Голям Беглик изисква голям майсторлък.
Но все пак няма да си тръгнете празни - без да се престарава, тук кълве костур, кефал, червеноперка, по-рядко пъстърва. Ако пък късметът на риболовеца ви е напуснал, можете да се пуснете с кану или каяк около островите, да покарате колело, да се отдадете на фотолов, да се опитате да изкатерите близкия връх Голяма Сюткя (на около 10 км в западна посока), който е висок 2186 м - само с пет метра по-малко от първенеца на Родопите Голям Перелик.

Ако пък не ви се катери толкова, поемете по екопътека "Беглика". Трасето й е приятно и достъпно дори с деца, тъй като няма стръмни участъци. Преходът отнема 3 часа. Пътеката е маркирана с жълти пластини, поставени по околните дървета.
Не забравяйте и фотоапарата - по трасето може да видите редки красиви растения като синя кандилка, безхлорофилната родопска горска майка, родопската телчарка и алпийско сграбиче, което се среща само в района на резерват "Беглика".
Пътеката за разходка на посетители започва от Държавна дивечовъдна станция "Беглика", до която можете да стигнете като поемете по асфалтовия път от язовирната стена към  Батак и отбиете вляво при язовира.

Някои туристи избират Беглика, за да останат тук за цялото лято. Ако решите да предприемете такова приключение, запасете се с достатъчно храна и вода, тъй като в района за къмпингуване, а дори и във вилната зона на Беглика магазини няма.
И предвидете достатъчно топли дрехи и завивки, тъй като дори и през август, температурите нощем може да паднат до около нулата. По тази причина не е рядка гледка палатката, оборудвана с печка на дърва и кюнец.



В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки