Малчугани се превъплъщават в майстори грънчари и калиграфи


Малчугани се превъплъщават в майстори грънчари и калиграфи
Децата с интерес разглеждат артефактите от древността в експозицията
02 Август 2015, Неделя


Образователна програма “Лято в музея” в Добрич запознава децата с историята и природата на Добруджа

Автор: Пламен Николов

Нетрадиционна среща с историята предлага на най-малките жители на Добрич Регионалният исторически музей в града. Чрез образователната програма “Лято в музея” малчуганите се запознават по увлекателен за възрастта им начин с миналото и природата на родния край, с бита на техните баби и дядовци.
Изключително атрактивни за децата са училището по калиграфия и майсторенето с глина на копия на старинни предмети, с каквито разполага фондът на добричкия музей.
В училището по калиграфия малчуганите рисуват букви, с каквито са били украсявани старите ръкописни книги. Така те научават какво е заглавка, заставка и миниатюра и сами сътворяват рисунка или калиграфски орнамент.

Заниманията се провеждат във Възрожденското училище. Там, сред обстановката, пресъздаваща школо отпреди век и половина, децата изписват красиви букви, достойни за перото на най-изкусните възрожденски калиграфи.
Обичам да рисувам и ми е много интересно, казва деветгодишната Ирина. Тя вече е посетила три занимания по калиграфия, а блокчето й е изпъстрено с красиво орнаментирани цветни букви.
С огромно удоволствие децата се впускат и в предизвикателството да пресъздадат от глина старинен съд. Малките творци влагат максимума от себе си под вещото ръководство на музейни специалисти.

Глинените съдове, които показваме на малчуганите, са съхранили историята на Добруджа от дълбока древност. Децата се забавляват, докато трупат знания за миналото, сподели Ивелина Романова - уредник в добричкия музей.
Харесва ми, защото тук научавам интересни неща. Досега съм правил фигурки само от пластелин. Малко ми е трудно да си направя вазичката от глина, защото не съм много сръчен, но е интересно, сподели с усмивка Преслав Кирилов – един от малките участници в лятното школо.

Моята ваза от глина пък е много по-хубава от тази на Преслав, с гордост отсича Михаил Георгиев. Той толкова се е вдъхновил от изделието си, че вече иска да стане майстор грънчар. Мишо е на седем години, наесен ще е първолак и се похвали, че благодарение на лятното училище вече чете гладко. Докато творят, децата се запознават и с музейната експозиция “Археологията на Добруджа”. Много от тях за пръв път виждат артефактите от древността, разбират какъв е пътят им от намирането до поставянето във витрините.
С радост се включват и в редица занимателни игри – откриване на предмет, символика, орнамент, форма. При посещенията си в музея в градския парк пък научават нови неща за растителния и животински свят в родния си край благодарение на експозицията “Природата на Добруджа”.

Сред уюта и прохладата на парка рисуват своето любимо растение или животно. В Етнографската къща децата се докосват до бита на добруджанеца от недалечното минало. Запознават се с автентични добруджански носии, тъкани, оръдия на труда и предмети, свързани с ежедневието на техните баби и дядовци.
В литературния музей – Дом паметник „Йордан Йовков”, малчуганите с творчески заложби могат да се отдават на езикови и литературни предизвикателства, редят образователни пъзели, участват в художествени пленери.

Подготвени са и специални пешеходни маршрути под наслов „Следи от миналото”, в които децата се запознават с чешмите, храмовете и паметниците на възрожденската архитектура в Добрич. Акцентът е етнографският комплекс “Старият Добрич”, където могат да бъдат научени нови неща за практикуваните в миналото занаяти.
Целта ни е да запознаем децата с историята на нашия край, като провокираме творческите им заложби. Предлагаме им забавление, в което на фона на историята те трупат познания и умения, казва Ивелина Романова.

Съобразяваме се главно с възрастта на децата, за да могат по-лесно да усвоят информацията, която им поднасяме и да предизвикаме интереса им. Нашите исторически разкази за по-мъничките посетители са по-кратки, защото тяхното внимание се задържа по-трудно, обяснява още музейният специалист.
Образователната програма на Регионалния исторически музей ще продължи през цялото лято. В добричкия музей са убедени, че инициативата им ще спомогне за възпитанието на подрастващите в родолюбие, ще засили интереса на децата към българската история и миналото на Добруджа.


Музейният специалист Ивелина Романова показва на децата автентични глинени съдове В Етнографската къща

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки