Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
31 Юли 2015, Петък


Става дума за пари, любов, пари, героизъм и пак пари...


Гейовете в САЩ вече може да стават бойскаути

„Бойскаути на Америка“ отмени тези дни забраната в нейните редове да работят сътрудници, явяващи се хомосексуалисти. Както съобщава „Ройтерс“, решението е било подкрепено от 79 % от членовете на изпълнителния комитет на организацията.
Както се оправдават от там, повод за приемането му било намаляването на броя на бойскаутите, а и редица големи корпоративни спонсори, сред които Lockheed Martin и Inte“, в последните години се били отказали да ги подкрепят в знак на протест срещу  „дискриминационната политика на организацията по отношение на гейовете.

С новото си решение бойскаутите на Америка се надяват да подобрят имиджа си в очите на обществеността и да се защитят от евентуални съдебни искове срещу тях от страна на представители на ЛГБТ-обществото и неговите поддръжници. „В този план запазването на предишната политика  би могло да ни струва немалко пари“ - коментира президентът на скаутското движение, бившият министър на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.

Преди три години ръководството на организацията отмени забраната си да приема в редовете си подрастващи с нетрадиционна сексуална ориентация. Новите правила, разрешаващи вече да се приемат на работа в управлението на бойскаутите на възрастни хомосексуалисти, влиза в сила веднага, но с една уговорка – те няма да важат за тези подразделения, които работят в Съединените щати на базата на църковни организации. Както и преди, те ще имат право да отказват назначаването на гейове на служба при тях.
Църквата на мормоните, явяваща се един от най-големите спонсори на бойскаутите, вече реагира на нововъведението. В нейното изявление се казва, че те са „дълбоко обезпокоени“ от приетото решение и смятат да преразгледат „вековната връзка на мормоните със скаутите“.


Гърците масово откриват сметки в България

Хиляди гърци вече са си открили сметки в България, а масово гръцките предприемачи отварят филиали или местят цялата си фирма в нашата страна, отбелязва тези дни в своя публикация списание „Шпигел“. „Строгите ограничения, чиято цел е да предпазят гръцкия банков сектор от колапс, доведоха до масово бягство към най-бедната държава в ЕС“, допълва изданието.

Авторът на статията Йоргос Христидис разказва как служителка от софийски офис на „Уникредит Булбанк“ на перфектен английски обяснила, че гръцките граждани могат съвсем лесно да си открият сметка в евро или левове, като това отнемало само няколко часа. Необходимо е да си носят лична карта или паспорт. Те могат да използват интернет или мобилно банкиране, а самата карта се издава в рамките на пет дни.

На уточнението на Христидис, че живее в Солун, банковата служителка му препоръчала да отиде в по-близкия клон в Сандански, който се намира на 20 км от гръцката граница.
Със сметка в българска банка се избягва ограничението за теглене от банкомат в южната ни съседка до 420 евро на седмица, което не важи за чуждестранни банкови карти. Освен това така се улесняват транзакциите на големи суми от чужбина. „В периода, когато гръцката криза се задълбочаваше, гърците изтеглиха от сметките си около 45 милиарда евро и сега изнасят парите в чужбина“, коментира още немската медия.

Правителството на Алексис Ципрас позволява изнасяне на максимум 2000 евро на човек на едно пътуване в чужбина. Така например, ако един грък всеки ден в рамките на седмица предприема краткото пътуване до Сандански, ще има съвсем легално в българска сметка сигурни 14 000 евро.

За бизнес компаниите предимствата, които съзират от базиране на бизнеса си на българска територия, са плоският данък, ниските минимални заплати – около 174 евро на месец, както и по-малката бюрокрация. По данни на „Шпигел" откриването на дъщерна компания в България може да стане в рамките на четири седмици.Според българския търговски регистър през 2014 г. в страната е имало 11 500 предприятия с гръцко участие, което е с 2500 повече в сравнение с предната година, уточнява „Дневник“.


Семейство извади съкровище от дъното на Атлантика

На находка за над 1 милион долара попаднало семейство от Флорида, което изкарва прехраната си с търсене на съкровища по дъното на Атлантическия океан. Извадените ценности включват 51 златни монети и 12-метрова златна верига. Много ценен е реалът, сечен през 1715 г.  за испанския крал Филип Пети, от който се срещат само няколко екземпляра в цял свят.

Съкровището е извадено още през юни, но съобщението за него е направено едва сега, за да съвпадне с 300-годишнината от гибелта на испанската флотилия, превозвала ценностите, предаде „Ройтерс“ в началото на седмицата.

Испанската флотилия от 11 галеона, поела курс от Хавана за Испания, корабокрушира край бреговете на Флорида след мощен ураган през 1715 г. Документите свидетелстват, че товарът на корабите струвал 400 млн. долара, като от тях вече са открити ценности за 175 млн. долара. Това е станало при предишни две експедиции, завършили с успех – през 2014 и 2013 г., така че сегашната е трета поред.

Компанията на Брисбън, която през 2010 г. придобива правото върху морския участък край Флорида, издирва съкровищата, разпилени по дъното на Атлантика от потъналите кораби, наемайки подизпълнители като търсачи. Такива са и семейство Шмит - Рик, Лиза, двете им деца и снаха им, които извършват дейността със собствен кораб. Сегашните находки са открити на дълбочина 4,5 метра на около 210 км от Маями.
По закон 20% от съкровището ще стане собственост на щата Флорида, а друга част ще бъде изложена в музей. Остатъкът ще бъде поделен между компанията на Брисбън и семейство Шмит.


Подвигът на панфиловци се оказа менте

Тези дни документ, публикуван от държавния архив на Русия, разкри, че цялата история с подвига на „героите панфиловци“ е родена от фантазията на журналистите. Става дума за секретна справка – доклад на главния военен прокурор на СССР Николай Афанасиев.

Разказът за героизма на 28 солдата от дивизията под командването на генерал-майор Иван Панфилов, които с цената на живота си спират немските танкове в боя под Москва през 1941 г., не съответства на действителността, доказват материалите на архива. В доклада се казва, че популярният сюжет е измислен от журналисти от вестник „Красная звезда“, които го публикуват в броя на изданието от 27 ноември 1941 г.

Измамата е разкрита още през 1947 г., когато един от посочените в списъка на „загинали“ войници – Иван Добробабин, бил арестуван за... измяна на Родината.
Както отбелязва Newsru.com, публикуването на доклада може да навреди на работещите в киноиндустрията, които са решили да заснемат филм за толкова легендарните съветски бойци. Продуцентът на кинолентата „28 панфиловци“ окачестви развенчаването на мита за тях и подвига им като „отслабване на нравствените опори на народа“.


В категории: Международна политика , Горещи новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
balgaro-germanski targovez na
03.08.2015 17:00:20
0
0
taj kato njamam dostatashno pari da hodja po sveta i da tarsja sakrovishta
reshih da napomnja na MADAME BETANKUR ot FRANZIA sobstvenik na edna ot naj bogatite parfjumni kompanii she shte se radvam da nejnata parfjumna kompania da investira v BALGARIA sled kato me napravi na parvo vreme honorar savetnik a posle moshe i naslednik i kato i napomnite she bivshia germanski kanzler schroeder e sega savetnik na rusko-germanska gasova firma i she bivshia germanski ministar fisher e savetnik na amerikanska firma to i kashete she az sam bivshia kandidat ministar kandidat zar i kandidat za mnogo drugi slushbi no taj kato imam slabosti j,aime l,argent ,j,aime les femmes et j,aime mes enfants tout d,abord kam pari i hubavi mladi frenski evropejski vid sheni to me ostojnostiha kato nepodhodjasht za seriosni dlashnosti .i sam mnogo blagodaren za tova za da mogat parite i shenite i vsishko koeto obisham da mi badat blagodarni
merci bien madame betankur mesrci bien mes amis
3
03.08.2015 05:11:13
0
0
имма едно племе на което бог е златния телец.което навсякъде управлява света./почти/ то е против религите в света'най вече против християнството и отчасти исляма.
2
03.08.2015 05:11:12
0
0
имма едно племе на което бог е златния телец.което навсякъде управлява света./почти/ то е против религите в света'най вече против християнството и отчасти исляма.
1
03.08.2015 05:11:11
0
0
имма едно племе на което бог е златния телец.което навсякъде управлява света./почти/ то е против религите в света'най вече против християнството и отчасти исляма.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки