Турция и САЩ подгониха заедно джихадистите


Турция и САЩ подгониха заедно джихадистите
Обяснявайки, че ще се бори срещу джихадистите, Ердоган използва случая да се разправи и с кюрдите
31 Юли 2015, Петък


Ердоган обаче използва ситуацията да разгърне и втори фронт – срещу кюрдите


Тази седмица САЩ и Турция обявиха намерението си да изгонят заедно бойците на „Ислямска държава“ (ИД) от последния 80-километров участък от границата на югоизточната ни съседка със Сирия, който е под техен контрол, предоставяйки от въздуха прикритие за сирийските бунтовници, сражаващи се там с джихадистите.

По всичко личи обаче, коментират международните наблюдатели, че този план все още е в начална фаза на разработването си и много от най-съществените въпроси, които той поставя, далеч не са решени като например на коя точно сирийска групировка ще се помага. Все още също така няма яснота докъде ще се прониква на територията на Сирия и кога ще започнат мисиите си самолетите на САЩ, които ще излитат от турските бази. Тези, както и други подробности за общите действия на двете страни все още се обсъждат. Засега е ясно, че ще се разчита на силите на умерената сирийска опозиция, действаща на място, а не на американски или турски войници, твърди високопоставен служител на Белия дом, пожелал да остане анонимен.

Междувременно турският президент, възползвайки се от ситуацията с напредването на формированията на ИД към границите на Турция и започналата яростна борба срещу групировката, разгърна фронт и за бойни действия срещу кюрдските бойци, които са обвинявани, че застрашават целостта на турската държава.
Така под общия знаменател „война срещу терористичните групи“ Анкара започна миналата седмица да нанася въздушни удари както срещу позиции на джихадистите в Сирия, така и срещу лагери в Северен Ирак, които принадлежат на бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Прозрачната идея на Ердоган не остана скрита за никого. Лидерът на Демократичната партия на народите, която спечели 13 процента от гласовете на парламентарните избори през юни – Селяхатин Демирташ, коментира в прав текст, че планът на турското правителство да създаде зона за сигурност в Северна Сирия срещу джихадистите всъщност е прикритие на операция срещу кюрдските бунтовници. В интервю за Би Би Си той призова за подновяване на преговорите за мир между Анкара и ПКК. Ескалацията на напрежението между Турция и кюрдските групировки създава редица заплахи за усилията в борбата срещу „Ислямска държава“, пък посочва „Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Вестникът прогнозира, че ако се стигне до широки сблъсъци между кюрдските екстремисти и силите за сигурност в югоизточната ни съседка, турското правителство може да бъде отклонено от поетото пред Вашингтон задължение да се бори срещу ИД. Посочва се още, че този подход на Анкара отново усложнява и отношенията й с Ирак, който вижда в ескалацията на турските действия срещу базите на ПКК на иракска територия „офанзива срещу иракския суверенитет“. А иракските кюрди са в авангарда на битката срещу ИД, се казва в публикацията на авторитетния американски ежедневник.

В нея се отбелязва също, че се увеличава и опасността от възникване на конфликт между Турция и сирийските кюрдски милиции, които също се сражават срещу джихадистите. Според неназован американски служител, цитиран от  „Ню Йорк таймс", САЩ вече са започнали да оказват натиск върху Анкара да не атакува сирийските кюрди. Засега резултат от него не се вижда.

Турската „война срещу тероризма“ все по-едностранчиво се води най-вече срещу кюрдите. Съседските изтребители тези дни започнаха атаки срещу цели на ПКК не само в северната част на Ирак, но и в самата Турция. От турския генерален щаб оправдават предприемането на тези действия със зачестилата серия от убийства на жандармеристи и войници от кюрдски екстремисти.
Апропо, атаките се засилиха особено много, след като Реджеп Ердоган обяви в началото на седмицата, че е невъзможно мирните преговори с кюрдите да продължат. Припомняме, че те бяха инициирани от него през 2012 г. с цел прекратяване на тлеещия вече над 30 години конфликт с тази малцинствена група, като през март 2013 г. бе постигнато крехко примирие.

В същото време западните съюзници на Анкара признават правото й на самоотбрана, но все пак призовават Турция да не се отказва от мирните преговори с кюрдите. Макар ПКК да е смятана от тях за терористична организация, все пак, както споменахме вече, САЩ много разчитат на кюрдските сили в Сирия в борбата срещу „Ислямска държава".
Иначе на срещата на Съвета на НАТО, която се състоя във вторник, постоянните представители на 28-те страни членки на Алианса обещаха „силна солидарност" с Турция заради серията терористични нападения в страната.

Генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг изтъкна след края на форума в Брюксел, че Анкара не е искала военна помощ от НАТО и че организацията няма да се включи в усилията на Турция за създаване на буферна зона на сирийската граница за борба с „Ислямска държава”. Той подчерта, че това е двустранна инициатива на Анкара и Вашингтон.

Заседанието във вторник бе свикано по искане на югоизточната ни съседка. Както отбеляза „Асошиейтед прес“, то се оказа едва петото по рода си, откакто преди 66 години е основан политическият и военен съюз. Уставът му дава право на страните членки да поискат извънредни консултации, ако смятат, че териториалната им цялост, политическата независимост или сигурността им са застрашени.

Оставайки на вълната на ситуацията в този недалечен размирен регион на планетата, ще отбележим, перафразирайки една стара народна поговорка, че докато някои гледат брадва, други се оглеждат за сватба. В случая тя е заменена от модерно риалити шоу на австралийския телевизионен канал SBS, което разказва за живота на бежанците. Името му е „Отивайте си там, откъдето сте дошли“.
При сегашния му пореден сезон шест от участниците в него бяха изпратени в Сирия, където се водят военните действия срещу ИД. Още по време на заснемането на първата серия на тв формата те са били обстрелвани от джихадистите, предаде „Сидни морнинг хералд“.

Представителите на телевизията уверяват, че героите на риалитито са били надеждно защитени, като били преведени през сирийския фронт от кюрдски войници, отбраняващи едно от селата там. Австралийците били прикривани и от сътрудници на частна охранителна фирма. Въпреки това експерти отбелязват, че не са били спазени всички мерки за безопасност, тъй като освен бронежилетки, те трябвало да носят и каски.
Както се вижда на видеозаписа, трима души, приклякайки се придвижват от стена към стена в търсене на надеждно укритие. Някъде в далечината се чуват автоматични откоси. За това, че някъде наблизо има терористи, става ясно от фраза, произнесена от човек зад кадър: „Те са точно пред нас“.

В рамките на телешоуто участниците в него, които първоначално споделят различни възгледи по проблема с бежанците, попадат именно в тези страни, откъдето мигрантите са дошли – Малайзия, Конго, Афганистан, Кения и т. н. В края на риалити шоуто те обсъждат натрупания си опит и това дали са променили отношението си към проблема.
Междувременно стана ясно, че плановете на „Ислямска държава“ отиват много по-далеч от създаването на халифат на територията на арабските страни. Организацията фактически иска да подпали световна ядрена война, твърди USA today.

Всекидневникът съобщава, че в Пакистан са намерени документи, от които стават известни доста от плановете на терористичната организация. В 32-страничен доклад, написан на езика урду, се говори, че бойците на ИД се канят да създадат своя армия на територията на Афганистан и Пакистан, след което да провокират война в Индия, за да предизвикат „края на света“. Ислямистите възнамеряват също така да атакуват американски войници, тръгващи си от Афганистан, както и американски дипломати и пакистански чиновници.

Документът е предоставен от пакистански гражданин, поддържащ „връзки с талибаните“, пожелал да остане анонимен заради своята безопасност. Американски специалисти смятат, че докладът е истински. Те са стигнали до този извод след сравнение на уникални маркери и лексикални съвпадения, формулировки и стил, използвани в текста, с други документи на ИД. Експертите обаче също настояват да не се разкрива тяхната самоличност.
Страховитите планове на джихадистите гласят, че милиардите мюсюлмани по света трябва да се обединят под властта на единно правителство.

Те призовават и „Ал Кайда“ да се присъединят към тях, вместо двете организации „да си губят енергията за пряка конфронтация със САЩ“. „Халифатът ще бъде жив и ще процъфтява дотогава, докато не обхване целия свят и не обезглави последния човек, който въстане срещу Аллах“ - се провъзгласява още във въпросния текст.
Външният министър на Пакистан Чаудхри Айзаз коментира, че заплахата от „Ислямска държава“ за страната му вече е била обсъдена през юни с Белия дом.


Кадър от австралийското риалити шоу, заснето в Сирия

В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
03.08.2015 05:01:24
0
0
ЕРДОГАНОВА ТУРЦИЯ БОМБАРДИРА КЮРДИТЕ ИСТИННСКИ А ДЖИХАДИСТИТЕ ''НА УЖКИМ.,ЗАЩОТО ДО ВЧЕРА ГИ ПОДКРЕПЯШЕ СКРИШКОМ.ТОЗИ КЮРДСКИ НАРОД /НАД 40 млн./не може да се обедини разпръснат в много държава./те истински бойци които против жихадистите/ сащ ,турция ес са на ужким.те създадрха алкайда и идил
1
playboy cosmopolit patriot s t
01.08.2015 15:26:26
0
0
vseki komentar moshe da se talkuva i komentira verojatno spored gledni toshki ot interesa na talkovatelja i svarsanite s nego interesi
vojnata kojato usa i turzia vodjat protiv djihadisti i kurdi e vojna za politisheski ikonomisheski i drugi interesi isferi na vlijanie i vereojtno njakoi ot ikonomisheskite prishini sa she djihadistite sa strastni no bedni pushashi koito njamat pari za zigari no imat mnogo mladi momisheta na raspoloshenie koito prodavat spored njakoi vestnizi za 1 kutia zigari i pri
10 kutii zigari prodavat 15 mladi momisheta tova ne se haresva na tehnite turski i amerikanski konkurenti koito iskat da si prodavat zigarite i shenite na mnogo po visoki zeni i zatova se opitvat da vsemat momishetata na djihadistite za da njamat djihadistite momisheta koito da prodavat za zigari
i mirnite varianti sa da pusnat amerikanski zigari i momisheta na evtini zeni ili da zavsemat momishetata na djihadistite za da ne podbivat zenata na amerikanskite zigari i momisheta a az njamam fajda ot tesi istorii taj kato
ne pusha zigari i ne mi sa nushni djihadistki momisheta koito moshe da sa i kamikadseta
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки