Магистрат влиза в затвора за 3 години


Магистрат влиза в затвора за 3 години
Румен Пенев, по време на задържането му в Шумен
31 Юли 2015, Петък


Експрокурорът Румен Пенев от Шумен беше арестуван през януари 2012 г. с белязани 21 000 лева

Автор: Тонка Петрова Снимки: Архив и Авторът

Подкуп и търговия с влияние. Тези две доказани провинения вкараха в затвора за три години бившият прокурор от Шумен Румен Пенев. На 28 юли той бе отведен с полицейска кола от дома си в затвора в Ловеч, където ще изтърпи ефективно присъдата си. Случаят може да се нарече прецедент в историята на съдебната ни система за последните 25 години, тъй като друг подобен не е имало. Не на корупция сред хората с тоги, разбира се, а на прилагане на цялата строгост на закона срещу някой от тях.

Румен Пенев бе задържан на 13 януари 2012 г. след зрелищно преследване по шуменското ларго. Шестима полицаи се бяха притаили в храстите на централната улица, откъдето да наблюдават сделката по предаването на белязаните 21 000 лева за подкуп. Прокурорът бе спипан на мястото на престъплението, с плячката в ръце.

Интересна е и предисторията.
Цялата сага започва още през есента 2011 г., когато Пенев си набелязва за жертва шуменския адвокат Найден Николов, вече покойник. Поискал му тлъста сума пари, за да упражни влияние върху своя колега и приятел, също прокурор от Шуменската районна прокуратура, Янко Железов.

По това време срещу Николов се води разследване. Адвокатът беше една от най-колоритните фигури в града, актьор, редовен участник в историческите възстановки на клуб „Традиия“, колекционер на старинно оръжие. И до ден днешен хората в града недоумяват как се е забъркал в скандала.
Негов клиент, Денчо Денев, подал жалба в прокуратурата заради спор с Николов за дължими адвокатски хонорари. Срещу защитника тутакси било образувано производство за документна измама.

Точно в този момент на сцената се появява и Румен Пенев, който обещал да оправи нещата. Първоначално той поискал от Николов 25 000 лева, за да го спаси от дългата ръка на закона, но адвокатът нямал толкова налични пари. Затова прокурорът „благосклонно“ свалил мизата с четири хиляди лева. Тогава рекетираният се обърнал към полицията, откъдето му осигурили и белязаните банкноти.
Пенев беше отстранен от работа, а след като излезе от предварителния арест, се завърна в родния си град Русе, където изчака окончателното произнасяне на съда.

Делата срещу него се точиха три години и половина с много обрати. През септември 2012 г. Софийски градски съд му наложи наказание от 3,5 години затвор. То впоследствие беше намалено на 3 години условно от Софийския апелативен съд. После пък ВКС върна делото на втората инстанция с указания присъдата да бъде изменена от условна в ефективна. От САС не се съобразиха с инструкциите и последва повторно връщане.

Въртележките продължиха до средата на юли т.г., когато ВКС най-сетне се произнесе окончателно. От решението на върховните магистрати става ясно, че Пенев няма къде да мърда и следващите 3 години от живота си ще ги прекара зад решетките.
"Лишена от всякаква правна логика е тезата на въззивния съд, че подсъдимият, поради младата си възраст – 39 години, намиращ се в "началото" на своята кариера, без необходимия житейски и професионален опит, не е имал възможност да изработи защитни механизми при случаи на корупционен натиск, което е довело до извършване на престъплението.

Посочените твърдения са абсолютно несъстоятелни и в разрез с установения механизъм на извършване за деянието, който сочи на планирани системни и упорити действия на подсъдимия, в резултат на негово лично решение, при проведени множество срещи със свидетелите Николов, Денев и Желязков и системен психологически натиск по отношение на Николов – все факти, които не сочат за липса на житейски и професионален опит", мотивираха се върховните съдии.


Адвокат Найден Николов си отиде внезапно от този свят на 49 години. Повали го инфаркт след случая с прокурорския рекет

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки