Предизборните балони в Бургас са на път да се пукнат


Предизборните балони в  Бургас са на път да се пукнат
За пред медиите редовно се правят инспекции на пътния възел „Запад“, целящи да внушат какъв усилен труд кипи на обекта, чийто пусков срок обаче се отлага за пореден път
31 Юли 2015, Петък


За осем години морската община започна множество проекти, чиято реализация след бляскавия им старт забуксува заради липса на пари и адекватно планиране

Автор: Георги Ваташки

Отново настъпиха благодатни времена за производителите на трикольорни ленти. Наближава местният вот и кампанията за предизборно откриване на всякакви чудеса вече набира скорост. Засега, съдейки по имейлите в редакционната поща, средният темп на рязането на ленти с премиерско или кметско участие е около три пъти седмично.
Водни цикли, пречиствателни станции, части от магистрали, спортни зали, салони и т.н. - за всеки един обект неизбежно се изтъква ролята на съответния градоначалник от ГЕРБ, независимо кога и от кого е започнат, с колко е забавен, с колко е допълнително оскъпен.

В приповдигнатия ентусиазъм се пропускат подробностите, че има една голяма част строителни инициативи, които са започнати преди време с фанфари и помпозни церемонии, а към днешна дата са напълно провалени. Това обаче не пречи те да продължават да се използват за преизборен пиар.
Така постъпи и бургаският кмет Димитър Николов (ГЕРБ), който в края на миналата седмица в стил на социалистическия девиз „строим живота нов“, направи показна инспекция на изграждащия се пътен възел „Запад“. Пътното съоръжение е част от проекта за осъществяване на обходен маршрут, който трябва да извежда движението от автомагистрала „Тракия“ транзитно към Южното Черноморие.

Началото на иначе добрата идея бе поставена в началото на 2013 г., като ръководството на Община Бургас обеща, че ще го изгради с пари от европейските програми и то ще бъде готово максимум до края на 2014 г.
Но обещаното от Брюксел финансиране така и не дойде и в продължение на година и половина бургаският кмет се мъчеше да измъкне някой и друг милион от държавния бюджет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде по време на първия си премиерски мандат на своя партиен заместник Димитър Николов четири милиона, с които бе започната строежът.

След това по обекта нищо не се правеше до ноември миналата година, когато вече вторият кабинет на Борисов отпусна още шест милиона и с тях започна издигането на виадукта, който ще прехвърля шосето над минаващата наблизо железопътна линия.
Но работата пак не потръгна с бързи темпове. Междувременно обаче строежът  сложи край на бизнеса на много бургазлии, купили и инвестирали в имоти в района на пътния възел, които бяха набързо отчуждени.

Всичко това не попречи на 24 юли общинските пиари бодряшки да съобщят, че проектът най-сетне бил вече във вторият си етап на изграждане, каквото и да значи това. При инспекцията си на съоръжението бургаският градоначалник, който за пореден път ще се бори за поста през октомври, така и пропусна да спомене кога най-сетне ще бъде готов обходният път. Но  по признанията на местната администрация, средствата отново са свършили и са нужни още цели седем милиона, които не са предвидени нито в общинската, нито в държавната хазна. Което отлага рязането на лентата за необозримо бъдеще.

Неведнъж сме посочвали и други подобни примери от бургаската практика за обявяването на мащабни начинания, които са завършвали с пълен провал. Към безкрайния списък с тях може да се добави и широко рекламираният проект за издигането нова модерна спортна зала в морския град с гръмкото име „Арена Бургас“, навяващо алюзия за софийската й едноименна посестрима.

Идеята за изграждането й датира още от септември 2012 г. За нея бе отреден терен от близо 47 декара в бивш военен имот в бургаския квартал „Изгрев“. Предвижда се тя да е с капацитетът 6500 места, а част от трибуните за зрителите да бъдат с дистанционно управление, с което ще може те да се подреждат подходящо, съобразно различните спортни събития. В допълнение залата ще включва тренировъчен блок, зали с конферентни функции, кабини за превод на коментарите от състезанията и площи за обществено обслужване. Средствата в размер на около 40 милиона лева трябваше да дойдат от фонд „Растеж и устойчиво развитие на регионите" към Министерски съвет. С този замисъл зад гърба си кметът Николов смело се тупаше в гърдите как през 2019 г. Бургас ще може да кандидатства за европейско първенство по лека атлетика в зала.

Бъдещата спортна арена обаче близо две години остана само на картинка. През април 2014 г тогавашното правителство на Пламен Орешарски в разгара на предизборната кампания за европейските избори се опита да се подмаже на бургазлии и поднови проекта. Бяха отпуснати пет милиона за започването му. Изрично в решението на кабинета тогава бе записано, че крайният срок за завършването трябва да бъде пролетта на 2016 г. и че по-нататъшното изграждане ще продължи само след осигуряване на финансов ресурс от страна на Обшина Бургас.

Месец след това хората на кмета обявиха обществена поръчка за фирма проектант и строител. Още тогава в морския град се заговори, че победителят е предопределен. През август 2014 г. стана ясно, че това е консорциумът „Дворана“, съставен от фирмите „Водстрой 98" и „Понсстройинженеринг“. И двете компании са известни с това, че са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Като потвърждение на слуховете за нагласената поръчка е и фактът, че Община Бургас определи прогнозна цена от 32 млн. лв. без ДДС, а предложението на „Дворана“ бе само с 2600 лева по-ниско от тази стойност.

Всички останали кандидати предлагаха по-висока цена, а и „слаби идейни проекти“.
Скоро след това теренът в бургаския квартал „Изгрев“ бе разчистен, изкопани бяха основи и гордо бе издигнат билборд с нова, още по-внушителна визуализация на бъдещата зала. Както си му е редът, през октомври 2014 г. бе ударена и знаменателната първа копка. Градоначалникът този път размаха лопатата в компанията на легендарния атлет Сергей Бубка, който бе гвоздеят на тържеството.

След като журналистите си заминаха, на строителната площадка настана пълно затишие. От време навреме някой кран или багер се завърташе там, колкото да имитира дейност.
Притиснат от медиите защо нищо не се прави, в началото на юли тази година бургаският кмет се оправда с... климата. „Силните валежи и голямото количество влага ни забавиха и то най-вече заради лепкавата глина, която не ни позволяваше по-интензивно да работим на терен, заради замърсяването. Все пак това е в урбанизираната територия на града. До края на януари 2016 г. ще бъде издигнат основният скелет на сградата“ – поясни той.

А дано, ама надали. Защото освен лошата глинеста бургаската почва, по-тежък е проблемът с липсата на пари. Нужни са още поне 15 милиона, за които от общината пазят пълно мълчание откъде ще ги вземат.
Така продължава да виси въпросът защо, след като няма пари за един проект, местната власт го започва?! Единстеното обяснение е – за пиар шумотевица, която подобно на някой гръм, като удари, ехото после бавно заглъхва...


В категории: Бургас , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Просто бургазлия
01.08.2015 07:03:40
0
0
ТЕЗИ ОТ "Десант", възпитани от великолепния стилист и познавач на звучния български език Валентин Касабов, пак правят вербални упражнения и оплюват всичко, което се случва на нашия град откакто кмет е г-н Николов. Липсват само някои от най-звучните псувни и ругатни, които са на въоръжение при господата Касабов, Симеонов и още една мека китка.
Кандидат за кмет ли имат, или някой ще им плати за него да си пуснат гласовцете? Ще проличи. Бургазлии вече се научиха да дешифрират логореята им.
А на новите избори пак Димитър Николов ще си изберем, защото е по душа бургазлия и не е дошъл ат равнината на Капанците!
И да не забравяме, че част от проектите бяха спрени от великолепното правителство на Орешарски - Доган!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки