Имало едно време един затвор в Хасково


Имало едно време един затвор в Хасково
Историческата сграда преди да бъде съборена
31 Юли 2015, Петък


Въпреки че е обявен за паметник на културата, общината срина сградата му, за да продаде парцела на търг

Автор: Янко Георгиев

Приказките започват обикновено с фразата „имало едно време“. Така и в Хасково вече ще разказват за някогашния затвор в града, който през 1970 г. е обявен за паметник на културата с историческо значение. Построен преди повече от век, в периода 1923-1944 г. в него са били настанявани политически затворници, някои от които били разстрелвани без съд и присъда...

Преди десетина дни старата му сграда бе срината със земята. Още от 50-те години на миналия век тя не се използва за въдворяване на осъдени. По някое време в нея е имало експозиция на Исторически музей. През 2010 г. теренът, заедно с нея, минава в ръцете на общината (дотогава бил собственост на военните), но така и не се намира идея за какво да бъде използвана и постепенно мястото запустява и буренясва.

Че от историческия затвор вече не е останала и следа се разбра, след като в общинския съвет в Хасково бе внесена докладната записка, с която се иска парцелът от близо 5 дка, на който той се е намирал, да бъде разигран на търг с първоначална цена малко над 1 млн. лв. Това предложение ще бъде разгледано в местния парламент този петък.
Оповестяването на случая в медиите стана причина от Инспектората на Министерството на културата да реагират светкавично и да назначат проверка.

Засега резултати от тяхната инспекция няма. От ведомството съобщиха, че се прави спешна проверка за опазване на културното наследство.
Иначе на свое заседание в понеделник Постоянната комисия по общинска собственост одобри теренът да бъде отдаден на търг. Въпреки започналото досъдебно производство и спешната проверка от културното ведомство, хасковските съветници не видяха проблем да одобрят продажбата. Според председателя на комисията Евгени Колев, няма никакъв проблем да се пристъпи към продажба на този имот, независимо от проверките.

По думите на друг член на комисията – Светослава Стоянова, преди 5 години държавата е променила статута му от публична в частна държавна собственост и затова е резонен риторичният въпрос, „след като държавата не го смята за паметник на културата, защо трябва общината да го има за такъв”?!
Началникът на дирекция „Общинска собственост” Нуршен Малкоч обяснява, че от кметството са поискали някогашното притежание на военните, за да го използват за жилищни и обществени нужди. „При мен в документите, с които този имот идва – никъде не пише, че това е паметник на културата. На мен не ми го предават като такъв”, твърди той. Кметът също заяви, че не знаел тази подробност.

Да се чуди и мае човек как така никой в общината не знае, че това е паметник на културата, а както се разбра, в същото време служители от общинския туристически център след придобиването на собствеността върху бившия затвор започнали да търсят спонсори за реставрацията му като културна ценност?!
Очевидно е, че някой лъже. Кой обаче – разследващите имат думата. Те трябва да установят кои са виновните лица – все пак в Наказателния кодекс се предвижда лишаване от свобода не само за физическия извършител на деянието по събарянето на някогашната тъмница, но и за длъжностно лице, което противозаконно е издало заповед за унищожаване на културна ценност.

Засега образуваното в спешен порядък досъдебно производство се води срещу неизвестен извършител. Още миналия петък късно вечерта от полицията са привиквала общински служители, като са връчвали призовки за разпит по случая дори в полунощ. Сред получилите призовки са началникът на „Общинска собственост” Нуршен Малкоч, Коста Сарджев, който е шеф на общинското предприятие „Екопрогрес“, както и градоначалникът Георги Иванов. Всички те обаче отказали да се явят, определяйки това като полицейски терор.
Засега от държавното обвинение в Хасково се въздържат да правят коментари по случая.


Багер разчиства терена, където доскоро се издигаше паметникът на културата

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки