Депутатите бламираха президента за референдума


Депутатите бламираха президента за референдума
Президентът Росен Плевнелиев остана недоволен от решението на депутатите относно неговото предложение за референдума
31 Юли 2015, Петък


Това решение на парламента не отчита волята на народа, коментира държавният глава

Автор: Борислав Наумов

На извънредно пленарно заседание във вторник депутатите от 43-то Народно събрание на практика бламираха президента Росен Плевнелиев, отхвърляйки с гласовете си два от трите въпроса, които държавният глава предложи за общонародно допитване, което да се проведе едновременно с местните избори. Това се случи в присъствието на Плевнелиев, който в обширно обръщение към народа и депутатите аргументира както предложението си да се проведе референдум, така и важността, според него, на всеки един от трите въпроса.
След отхвърлянето на два от тях, депутатите гласуваха заедно с местните избори да се проведе всенародното допитване със само един въпрос, който гласи: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Първият въпрос на държавния глава, който беше отхвърлен, съдържаше питането дали част от народните представители да се избират мажоритарно. Изненадата тук бе поднесена от депутатите от Реформаторския блок, които целокупно гласуваха „против".
Същата участ, след прегласуване, застигна и въпроса за въвеждането на задължително гласуване. Първоначално  80 депутати от ГЕРБ гласуваха „за" това през октомври българският народ на референдум да се произнесе иска ли задължително гласуване на избори, или не. С общо 98 гласа „за" предложението бе прието.  Но след като от БСП поискаха прегласуване, 25 депутати от ГЕРБ сякаш се стопиха – по думите на един коментатор – изглежда паднаха жертва на историческите жеги или на историческите компромиси...

Резултатът от повторното гласуване бе: „за" - 55 депутати от ГЕРБ, 14 от Патриотичния фронт, както и един от БДЦ, трима от Реформаторския блок и един от независимите. След което въпросът дали да има задължително гласуване отпадна от референдума.
Почти веднага след това на сайта на държавния глава бе публикувано становището му за случилото се, от което стана ясно мнението му, че това решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Но все пак Плевнелиев изразява увереност, че на предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения.

Има ли логика в случилото се?

„С отхвърлянето на двата въпроса за референдума президентът беше бламиран. Остана само едно от неговите предложения, като съвсем сигурно е, че този въпрос ще пропадне на референдума, тъй като ще бъде проведен по стария закон. Няма как да гласуват 3 600 000 на този референдум, колкото са били на последните парламентарни избори, а и повече от половината да кажат „да”.

Това коментира политическият анализатор и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов пред „Фокус". Той вижда известна логика в случилото се, тъй като, по думите му, не може да има задължително гласуване в една държава, в чиито избирателни списъци 15 на 100 от имената са фантоми. „Първо трябва да си изчистим списъците и тогава да говорим за задължително гласуване" – категоричен бе той. „Що се касае до мажоритарното гласуване, пропусната беше една възможност, но след време пак може да се върнем на този въпрос”, допълни проф. Константинов.

Депутати от ГЕРБ отрекоха да са бламирали президента. „Референдумът не се обезсмисля, след като парламентът отхвърли първите два въпроса на президента“, коментира в сряда председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който е от редиците на Бойко-Борисовата партия. Той каза още, че е изненадан от гласуването на народните представители и добави, че е очаквал по-широка подкрепа за всенародното допитване.
Колежката му Десислава Атанасова заяви същото и дори направи опит да сподели отговорността с другите формации, подкрепящи правителството.

„Най-голямата политическа сила, на чиито плещи лежи управлението, трябва да е отговорна, а отговорността трябва да бъде споделена. Но това правителство се състои от четири парламентарно представени групи, затова и отговорността трябва да е споделена“ - повтори още веднъж тя. Атанасова обясни, че проблемите при прегласуването на въпроса за задължителното гласуване са дошли от неизправност на някои от пултовете в залата, а иначе само 10 депутати от ГЕРБ били излезли от нея и не са участвали в повторното гласуване.
Депутатката изтъкна като плюс в действията на ПГ на ГЕРБ, че единствено и само нейните представители, срещу всички останали, са гласували „за” оставането на въпроса за мажоритарния вот.

Троянски кон ли са реформаторите?

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов нападна депутатите от Реформаторския блок, че са гласували демонстративно „против" и „въздържал се" по въпроса на президента за мажоритарния избор. „Това не беше коректно спрямо тези 570 хиляди гласа, а РБ участва в събирането и внасянето на подписите”, заяви той пред парламентарните репортери. По думите му, в ГЕРБ до последно са имали уверение, че могат да разчитат на подкрепата на реформаторите и в крайна сметка са останали изненадани.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки