Патриотите почетоха паметта на загиналите при Китенска река


Патриотите почетоха паметта на загиналите при Китенска река
Представителите на СКАТ и НФСБ бяха единствените присъстващи на поклонението пред паметта на жертвите
31 Юли 2015, Петък


На 28 юли се навършиха 43 години от тежката катастрофа край курортното селище, която взе 37 човешки жертви, между които и 14 деца

Автор: Десант

На 28 юли 1972 г. автобус, натоварен с 48 пътници, пътува от Ахтопол за София. Хората се прибират от почивка, часът е малко след 19,00. Независимо от късния час, жегата е неописуема. От сгорещения асфалт се е образувала гърбица на моста над река Караагач (от 1980 г. името й официално се води Китенска река, кръстена е на едноименното курортно градче в близост). Съоръжението не е обезопасено, мантинелата там е поставена няколко години по-късно.

Точно на това място автобусът отскача леко встрани, шофьорът губи контрол и превозното средство се сгромолясва от 5 метра височина в пълноводната и затлачена с кал река. При падането се преобръща. Мъже, жени и деца остават затиснати в зловещия ковчег.
Жертвите за 37, сред тях има загинали и 14 деца, две от които са на 3 и 4 годинки. Катастрофата отнема живота на цели семейства. Върху жестоката трагедия обаче е хвърлена плътна информационна мъгла. Комунистическата власт позволява на медиите да отразят „събитието“ с по две-три изречения, със заглавие „Катастрофа край Китен, има жертви“. Толкова.

Доста по-късно стават известни героите, помогнали за спасяването на 11-те оцелели пътници. Един от тях е рибарят Васил Димитров, който се хвърлил да вади хора, без дори да може да плува. Малко по-късно към него се присъединяват и двамата смелчаци Евтим Милев и Иван Янев, които случайно минават оттам, на път за ММЦ „Георги Димитров“.
Дълги години историята тъне в забрава. На бял свят я вади Тодор Батилов, който й посвещава предаване в телевизия СКАТ. Благодарение на него светът научава за героизма на тези, които са жертвали собствения си живот, за да помагат. Както и на тези, които дни наред са вадили труповете от реката.

Батилов днес не е между живите, но родолюбивата телевизия и патриотите от НФСБ продължават делото му. На 28 юли, когато се навършиха 43 години от трагедията, паметта на невинните жертви за осма поредна година бе почетена с минута мълчание и с хвърляне на венец и цветя в тъмните води на река Караагач.
На церемонията присъства и Георги Дърмонаров – човекът, извадил най-много от телата на загиналите. Казва, че никога няма да забрави злокобния ден. Последното тяло, което изнесъл на брега, било на 3-годишно момиченце. По това време Дърмонаров имал дете на 4 години и за миг си представил, че в ръцете си държи собствената си рожба. Докато разказва, от очите му се стичат сълзи.

На 31 юли от 19 ч. НФСБ ще чества в Сливен 112-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание с откриване на паметна плоча на поета революционер Пейо Яворов.
Паметният знак, дело на скулптора Николай Султанов, е поставен на западната фасада на сградата на НАП. На това място някога е била къщата, където от 11 април 1897 до 13 август 1898 г. е живял видният ни поет и комита.
Плочата е дарение от НФСБ.

На 2 август от 10,00 ч. в храм „Св. Георги Победоносец“ в бургаския квартал „Победа“ ще бъде отслужена панихида в памет на героите от Илинденско-Преображенската епопея. В 11,00 ч. пък в Морската градина на Бургас ще бъдат поднесени цветя пред паметниците на Огнян Герджиков и Георги Кондолов.


Георги Дърмонаров никога няма да забрави злокобния ден, в който загиват 37 души

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки