Пострадала в катастрофа съди застраховател


Пострадала в катастрофа съди застраховател
Д-р Ясен Стайков
31 Юли 2015, Петък


Млада жена от хасковското село Сираково осъди застрахователната компания „Лев инс“ за повторно обезщетение след претърпяна тежка катастрофа. Мария Райкова (24 г.)

Автор: Янко Георгиев

трябваше да чака няколко години, докато магистратите в Хасковски окръжен съд отсъдят окончателно в нейна полза по две дела, свързани с един и същ инцидент.
Точно преди 4 години, на 31 юли 2011 г., Мария Райкова и още две приятелки излизат в центъра на Сираково, където се провежда събор. Трите момичета не предполагат, че само след минути животът им ще се преобърне на 180 градуса.
Нищо неподозиращите Мария и сестрите Валерия и Магдалена Василева, са пометени от лек автомобил „Рено”. Зад волана на колата е бившият директор на зоопарка в Хасково д-р Ясен Стайков.

Пристигналите на място полицаи установяват, че той е шофирал колата с несъобразена скорост, освен това е бил с 2,3 промила алкохол в кръвта. Според специалистите, това се равнява на 700 г погълнати спортни напитки. Ранените момичета са откарани веднага в болница. Най-тежко е пострадала Мария, която тогава е едва на 19 години. Хората в селото са в ужас. Съборът е прекратен.
Лекарите казват, че Мария ще живее, но й се налага да изтърпи няколко операции в София, тъй като по нея почти не е останала здрава кост.

В съда д-р Стайков е осъден на пробация. По делото Мария предявява граждански иск в размер на 42 000 лв. Магистратите обаче изчисляват, че тя трябва да получи 36 000 лв. Сумата е изплатена от „Лев инс“, тъй като ветеринарят е техен клиент. Така е по закон. А по-късно компанията си търси парите от клиента.
Така на пръв поглед историята приключва. Мария обаче все още не подозира, че съдбата й е приготвила нова неприятна изненада. Година и половина по-късно момичето решава да си направи рутинен преглед при гинеколог. Остава като попарена от това, което чува.

Докторът й заявява, че заради катастрофата има стеснение на таза и по тази причина никога няма да може да роди по естествен път. Момичето обикаля болниците в опит да чуе нещо различно, но последната дума на лекарите е казана.
Мария изпада в депресия и се затваря в себе си, точно както са направили и двете й приятелки. Малко по-късно решава да се консултира с адвокат, който я съветва да заведе ново дело.

Процесът, според българския закон, пак се води срещу „Лев инс“. Младата жена не се яви на съдебното заседание пред съдия Георги Гочев. Защо, не стана ясно. Това обаче сториха нейни познати, които разказаха, че тя изключително тежко изживява казаното от докторите.
Част от свидетелите дори обясниха, че Мария не иска дори да се обвърже сериозно с мъж. Вещото лице също бе категорично, че заради претърпяната катастрофа, тя може да стане майка само, ако роди със секцио. В крайна сметка съдия Гочев присъди да й се изплати още едно обезщетение, чийто размер ще стане ясен до месец, когато ще излезе и решението на съда.


Мария Райкова в хасковската болница, часове след инцидента в село Сираково


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки