Прокуратурата обяви за незаконен строежа в къмпинг „Юг“


31 Юли 2015, Петък


След повече от три месеца препирни, междуведомствена кореспонденция и изявления на министри и други висши държавни чиновници,

Автор: Десант

че всичко е наред със строителството на вилно селище в къмпинг „Юг“, вече има яснота за поредното безобразие по родното Черноморие. Преди дни прокуратурата се произнесе, че главният архитект на Община Царево Станислав Николов е издал четири разрешения за строителство в защитени зони, без да се съобрази изцяло с българското законодателство.
Проектът за строежа на селището е на компанията „Иф фаворит“ и предвиждаше изграждането на 16 едноетажни къщи на територията на къмпинг „Юг“, по същество на самия плаж. Първият бетон за основите на две от бунгалата бе излят още в началото на април т.г. Веднага след това екосдружението „Да запазим „Корал“ алармира обществеността за случващото се.

Институциите тогава обаче бяха на друго мнение. На 13 април 2015 г. кметът на община Царево обясни пред медиите, че бетонните плочи са законни, като при това категорично не става въпрос за строителство върху дюни. Три дни по-късно министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова също поясни, че изграждането на ваканционното селище е напълно в съгласие с Общия устройствен план на общината, одобрен през 2004 г., а също и че цялата територия на къмпинга се води урбанизирана и може да бъде застроявана. Както и че плажът не е плаж, а частен имот.

Същия ден Михаил Михайлов, шеф на Национална служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите, назидателно обяви пред медиите, че според специализирана карта от 2012 г. на това място нямало защитени пясъчни образувания. И че не всеки пясък по Черноморието е дюна или плаж.
Вместо да утихне след тези категорични твърдения обаче, скандалът придоби още по-голям обществен отзвук. В резултат на това чиновниците в институциите спряха да съдят само по кадастралните карти кое е и кое не е плаж или дюна и междуведомствена комисия, включваща и учени от БАН, отиде на място да направи оглед на терена.

И на 20 юни 2015 г. експертите установиха, че строителната площадка е върху така наречените сиви дюни и че плажът не е частен имот, а държавна собственост. След което МРРБ издаде заповед за спиране на строежа.
Инвеститорът „Иф фаворит“, разбира се, обяви, че ще обжалва, тъй като си имал изрядни документи.

След обстойно преглеждане на фактическия материал, на 29 юли РДНСК в Бургас обяви четирите разрешения за строеж в района на къмпинг „Юг“ за нищожни. В становището на дирекцията изцяло са възприети аргументите на прокуратурата за това, че те са издадени при груби нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки