Как дядо Николай стана почетен гражданин на Батак


31 Юли 2015, Петък


С решение на Общинския съвет в Батак от 26 юни по предложение на кмета митрополит Николай бе удостоен със званието „Почетен гражданин” на града.



Считаме, че когато ЗМСМА предоставя дадено правомощие на Общинския съвет, в случая да дава почетно гражданство, то това трябва да се случва по утвърдената от същия ОбС наредба. Но почетното гражданство на въпросния митрополит е в нарушение на разписаното в наредбата и затова би трябвало да бъде върнато и отменено!

Не можем да приемем становището на юрисконсулта на пазарджишкия областен управител, че няма проблем наредбата да се нарушава, защото това било някаква си формалност.  
Също така не сме съгласни с твърдението в отговора на самия областен управител на наша жалба за нарушаване на правилника, че това решение е само морален акт, но не и административен.

Считаме, че щом едно решение се взима на основание дадени правомощия, разписани в ЗМСМА и съответните правилници и наредби за прилагане от ОбС, то това си е чист административен акт, който има разбира се и морална страна. В противен случай се обезсмисля контролът от страна на Областна управа, щом се разчита само на морала.
Друг е въпросът, че ОбС-Батак няма моралното право да взема такова решение, след като е нарушил собствената си наредба.

Спорът около действията на противоречивата личност на така наречения митрополит Николай в Батак и неговите незаконни промени спрямо мавзолея-костница „Св. Неделя“ се води с нестихваща сила вече четири години. Примирение с това беззаконие е невъзможно, защото историческата истина няма нищо общо с църковните догми!
Решението той да стане почетен гражданин на Батак е прието в нарушение с Наредба за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на Община Батак, тъй като то не е взето на тържествено заседание на ОбС, както постановява наредбата, а на закрито тайно заседание на съзаклятници, на което не е присъствал нито един представител на местната общественост, която дори не е била уведомена за провеждането му, каквито са изискванията.

Според същата наредба оповестяването на такова решение би следвало да става на тържествено заседание, „предхождащо празника на града“. Това също не е спазено, тъй като тържествата по случай 139 г. от жестокото потушаване на Априлското въстание в Батак се чества на 16-17 май, а не на 26 юни, когато е проведена псевдо „тържествената“ сесия на Общинския съвет.

Самото решението е взето и без писмените становища на постоянните комисии в него.
Митрополит Николай има активна антинародна и противообществена дейност, изразяваща се в съставянето на житие на псевдосветци и икона с невярно съдържание (и изображение), която изопачава и подменя истината за историята на Априлското въстание от 1876 г. не само в Батак, но и в България.
Този „съществен принос“ на Николай Севастиянов към Батак е срам и позор както за цялата нация, така и за историята на Априлското въстание – събитие, което най-видните ни  историци определят като връхна точка в националноосвободителните борби.

За миналата година кметът на града направи вкупом, като на конвейер, над 20 почетни граждани без обществено обсъждане, поставяйки, според феодалните му порядки, обществото отново пред свършен факт. Сега остава той да предложи за почетен баташки граждани и главния мюфтия на мюсюлманите в България, главния равин на евреите, на представителите на останалите религиозни общности като евангелисти, будисти и т. н., докато в един момент почетните граждани на Батак станат повече от самите батакчани.

Страхил Керелов, Веселин Станков
(КИД „Будител“ - Батак)


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки