Един войник, един пожар, един министър...


31 Юли 2015, Петък


В сряда от редовното правителствено заседание долетя блага вест – кабинетът бил одобрил участието на България в новата европейска военноморска операция

Автор: Диана Славчева

в Средиземно море, озаглавена „EUNAVFOR Med“, която се е нагърбила с благородната мисия да сложи край на  трафика на бежанци от Африка към Европа.
Къде е добрата новина? – ще изтръпне всеки миролюбиво настроен българин, който не иска повече наши войничета да гинат по чужди земи, макар и за благородни каузи. Ами хубавото в случая е, че в новата паневропейска инициатива нашата страна ще се включи цифром и словом с... един военнослужещ. При това той дори няма да е „на бойното поле“ така да се каже, ами ще  отбива службата в оперативния щаб на операцията, който ще е базиран в Рим.

Въпреки това повече от символично наше присъствие в мисията, правителственият пресцентър не пропусна случая да направи от мухата слон, като гръмко обяви: „Реализирането на това участие ангажира активно страната ни в усилията на ЕС за разрешаване на кризата с потока от емигранти от Северна Африка към Европа, като българският представител ще заеме важна за успешното провеждане на операцията длъжност“. Едва ли не във Вечния град той ще се подвизава като дясната ръка на главнокомандващия ВМС на Евросъюза адмирал Енрико Кредентино! Много активен ангажимент наистина! На бежанците опинците здраво трябва да им се разтреперат от подобна заплаха! Ехей – цял един българин ще брани Стария континент от техните тълпи!

Едни такива помпания на мускули явно доста допингиращо се отразяват на самочувствието на родните управляващи и най-вече на военния ни министър Николай Ненчев, чиито делници тези дни преминаха не в уютния му кабинет, а в гасенето на пожара в Рила. Дали се е нагълтал с много дим покрай горящите рилски дъбрави или горещината на огъня му е дошла множко, та е попрегрял, не се наемаме да твърдим. Но все нещо трябва да има, за да му мине през главата мисълта, че бихме могли да подпомогнем също така всенародната и ставаща все по-планетарна борба срещу „Ислямска държава“.

Че му идат такиви мисли е без всякакво съмнение. Та и кахър има на всичко отгоре властелинът на отбраната – че туй не зависи баш от него. „Президентът ще реши дали да се включим и ние в ударите срещу групировката“ - почти с тъга отрони той.
С какво ли ще се включим обаче? Колкото и да ни уверява същият този министър Ненков, че „не бива да има никакво съмнение, че армията е основен стълб и основна подкрепа за българския народ“, аргументите му за това издишат като пукнат с карфица балон. Защото тази „основна подкрепа“ се изразява – пак по думите му, в следното: „В рамките на една седмица ние гасихме два пожара"!
Така като гледаме обаче, още много има да се гасят...


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки