Пенсионирането – с хоризонт към 2037 г.


Пенсионирането – с хоризонт към 2037 г.
Поне засега новата пенсионна реформа ще гони пенсиониране на 65-годишна възраст
31 Юли 2015, Петък


Парламентът прие окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване

Автор: Ани Петрова

Пенсионната реформа вече е факт. Или поне нейната законова рамка, съдържаща се в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който бе приет във  вторник след разгорещени дебати, продължили 6 часа.
Важно е да се отбележи, че всички предложения на депутатите от Патриотичния фронт  и „БСП Лява България“ за замразяване на пенсионната възраст и по-благоприятни условия за жените бяха отхвърлени от мнозинството в залата.

Вече на следващия ден – в сряда – по време на редовното правителствено заседание, премиерът Бойко Борисов поздрави вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин за одобрената от Народното събрание пенсионна реформа, пожелавайки това да се случи и с промените в здравната и правосъдната системи. 

Калфин  бе по-самокритичен към постигнатото

„Хората възприемат пенсионната система като несправедлива, сигурно не защото са запознати с формулите, по които се определя пенсията, а защото констатират, че доходите, които получават като пенсионери, не са достатъчни. Или доверието в това, че ще получат достоен доход, липсва“ – това коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред БНТ, уточнявайки, че точно това правителството се опитва да ремонтира чрез тези промени. – От една страна, гарантираме сигурност чрез промяна във формулата за това, че тези, които излизат в бъдещи години в пенсия, ще получават по-високи пенсии.

В същото време се получава един ресурс, който държавата ще може, без да разтърсва цялата система, да го насочва към хората с ниски пенсии”, посочи той. По думите му, тъй като друго предложение в тази насока не е имало, затова около него са се обединили и синдикати, и работодатели.
Според него, с приетите законови промени става много по-плавно увеличението на изискването и за възраст, и за стаж, като целта е те да се движат, а не да се замразяват всяка година в зависимост от политическите настроения.

Вицепремиерът изтъкна своята убеденост, че пенсионната система трябва да бъде максимално автономна и имунизирана от икономическия цикъл, за да може хората да разчитат на доходите си. „В противен случай би означавало, че ако икономиката ни върви добре, пенсиите ще се вдигат, но като не върви, ще има спад”, обясни той.

Кратък пътеводител на бъдещия пенсионер

С измененията и допълненията в КСО, станали вече закон, възрастта за пенсиониране плавно ще расте и постепенно ще се изравни на 65 години за мъжете и жените през далечната 2037 г. До края на 2017 г. пенсионната възраст за мъжете ще се увеличава с 2 месеца, а от началото на 2018 г. ще нараства с по 1 месец за всяка календарна година, докато достигне споменатите 65 години.

При жените до края на 2029 г. възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по 2 месеца всяка календарна година, а от началото на 2030 г. – с по 3 месеца.  Първите, които ще се пенсионират на 65 г., ще са мъжете, родени през 1964 г. и жените, родени през 1972 г. Към този момент, за да получат пълна пенсия, представителите на силния пол  ще трябва да имат 40 години трудов стаж, а жените – 37.
Ако се върнем от далечната 2037 г. към предстоящата 2016-та, нещата изглеждат така: догодина жените ще се пенсионират на 60 г. и 10 м. с 32 г. и 2 м. стаж, а мъжете – на 63 г. и 10 м. и 38 г. и 2 м. стаж.

Хората с недостигащ осигурителен стаж ще могат да се пенсионират догодина, ако са навършили 65 г. и 10 м. – и жените, и мъжете, и са плащали осигурителни вноски в продължение на поне 15 г. След това всяка година изискването за възраст ще нараства с по 2 месеца годишно до достигането на 67 г. Тези, които имат необходимия стаж, могат да се пенсионират година по-рано, но ще получават пенсия в намален размер до края на живота си, гласят приетите текстове. Пенсията ще бъде редуцирана с по 0,4 на сто за всеки месец стаж, който не ви достига.
Решено бе също осигурителните вноски  да се увеличат с 1 процентен пункт от 2017 т. и с още един от 2018 г.

Депутатите отстъпиха от гласуваните през зимата и предизвикалите скандал изисквания родените след 1960 г. еднократно да избират къде да отиват вноските им за втора пенсия – в пенсионен фонд или в НОИ, а за тези, които не са направили такъв избор, вноските автоматично да се насочват към НОИ. Новите текстове в КСО предвиждат възможността човек да избира многократно дали да се осигурява и в частен фонд, или  единствено в НОИ, като последната промяна в направения избор трябва да стане до 5 години преди да излезе в пенсия. Ако се избере само НОИ, вноските ще отиват в Сребърния фонд.
Ако междувременно сте чули за поредния протест на служители на МВР заради пенсионните промени – ето и какво предизвиква тяхното недоволство.

Законът  предвижда нарастване на минимална възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства от 52 г. и 10 м. докато достигне 55 години. Предлага се още работниците в първа категория също да излизат в пенсия на 55 години, т.е. да спрат да работят 10 години по-рано от връстниците си, а тези с втора категория труд ще имат правото да се пенсионират на 60 г. Балерините и танцьорите засега ще се пенсионират на 42 г. и 10 м., но от 2017 г. изискуемата пенсионна възраст ще нараства, докато достигне 45 години.

От началото на 2017 г. при изчисляване на пенсията тежестта на една година осигурителен стаж ще започне да се увеличава, докато достигне 1,5 на сто. Сега тя е 1,1 на сто. Остава в сила ежегодното увеличение на пенсиите по т. нар. швейцарско правило.
Някои депутати от опозицията прогнозираха, че тези правила за пенсиониране все пак ще бъдат променени още от следващото Народно събрание.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки