Няколко подходящи рецепти за летните настинки


30 Юли 2015, Четвъртък


Не по-малко от една пета от настинките стават през лятото. За появата им способстват както неподходящото облекло при температурните промени, така и климатиците.


Всичко това намалява естествената защита на организма, от което успешно се възползват вирусите, с които при нормални условия имунната система се справя. Затова разликата в температурата между охладеното от климатичната инсталация помещение и загрятата улица не трябва да превишава 10 градуса.
Погрешно е да се изпада в която и да е от двете крайности – да се стои на много студено или пък продължително под въздействието на слънчевите лъчи. Задължително е и да се пият повече течности, най-вече вода, вкл. минерална, но не много студена.
А за тези, които все пак ще настинат това лято, ето някои прости билкови рецепти за бързо справяне с положението.

Рецепта 1 (при упорита хрема): В 300 мл вряща вода се слага 1 с.л. лайка и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат. Главата се покрива с кърпа и около 10 минути се диша над парата през носа и през устата.

Рецепта 2 (отвара от чесън срещу хрема): Счукват се няколко скилидки чесън, сместа се изсипва в 50 мл вряла вода и се оставя да престои в продължение на 1-2 часа, след което се прецежда. От готовата отвара с капкомер се капват във всяка ноздра по 1-2 капки 4-5 пъти на ден.

Рецепта 3 (при зачервено гърло): Сгънато на 4 парче памучен плат се напоява хубаво с ракия, а отгоре се поръсва с черен пипер. Областта на гърлото, където ще се постави този затоплящ компрес, трябва да се намаже с мас, олио или мазен крем. Налага се, отгоре се слага вестник и се превръзва с шал.

Рецепта 4 (схващания следствие на настинка):  Корени от кервиз се наситняват и се варят до омекване. Течността се прецежда и се добавя мед. Приема се по 1 ч.ч. сутрин и вечер.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки