По жътва през Горещниците


По жътва през Горещниците
„Жътварки
28 Юли 2015, Вторник


От най-древни времена българите успявали с веселие да разнообразят усилния труд по времето на събиране на хляба

Автор: Христина Митева

Дните от 28 до 30 юли по стар стил (или от 15 до 17 юли по нов стил) са наричани по българската земя Горещници още от най-старо време. Тогава започвала усилната жътва, а житото не трябва да чака, да не се изрони зърното от класа. Затова и трябва точно в най-горещите дни да се пожъне и върже на снопи.

Сутринта рано моми и невести обличали дълги кошули (т. е. ризи) от бяло домашно тъкано памучно платно, обрамчени с дантели по широките им ръкави и поли, а на главите си слагали голяма и тънка забрадка, завързана така, че да държи прохлада на шията и сянка на лицето, като краищата й подпъхвали зад врата и връзвали високо над главата „на кукурушка“. А кръста си опасвали хубаво с пояс – вълнен, пъстър, широк 4 пръста, домашна направа, за да се осигури стабилност, пъргавина и продължителна работа на жътварката, като своевременно е пази да не се „зяноса“ от вдигането на тежките снопи.

Жънало се е със сърп и паламарка. Паламарката е нещо като дървена ръкавица, в която се пъхат три от пръстите на лявата ръка. Тя е леко издадена и извита в края, за да се загребва и хваща с лекота ръкойката от житни класове, докато дясната ръка отрязва със сърпа хванатите стъбла. Жънело се е ниско и равно, почти до земята, за да има слама за храна на добитъка през зимата.
Мъжете пък се пременяли с широка бяла риза, чиито дълги ръкави навивали високо над лакътя за удобство при работа. Отгоре навличали вълнен елек и широки чешири (потури), а на кръста препасвали хубав, стегнат пояс.

Жените отивали на нивата по-ранко, по хладина, и още с идването си се втурвали да я зажънат в единия край. Оглеждали добре посевите, прекръствали се, за да си осигурят Божия помощ и сила, и като отивали до най-избуялите класове, ги връзвали на сноп, без да ги отрежат. Това било „брадата“ на нивата, която се отсича последна в края на ожънването, за да се дари на стопанина за здраве, плодородие и честит живот.

После отрязаните ръкойки се събирали и връзвали на сноп с оскубани дълги стръкове трева,  усукани като въже, който поставяли изправен в средата на ожънатото място. Тогава идвали мъжете и стопанинът на нивата, който вдигал наздравица с накичена с цветя и здравец бъклица и благославял жътвата и жътварите. След това всеки отпивал по глътка от бъклицата и се извивало хоро – живо, пъстро и кръшно, че да се освети жетварският сезон и да докара здраве в семейството на стопанина. Така българите от древни времена успявали с веселие да разнообразят усилния труд по времето на събиране на хляба.

Най-опитната и пъргава мома тръгвала първа да подхване „поста“, като с лека и умела ръка жънела в права редица. По нея тръгвали с крачка-две по-назад една след друга следващите жътварки, които жънели чак до другия край на нивата, без да се изправят. До обяд нивата, колкото и да била голяма, трябвало да бъде преполовена, защото след това наставала тежка, изморителна жега. А след като попремине тя, нивата следвало да се довърши до край.

По пладне жътварите се събирали на сянка под крушата – дребница насред посевите, та да отдъхнат. Стопанката донасяла топла и прясно приготвена храна – замесена собственоръчно от нея прясна пита, рукатки с кисело мляко, качамак, сирене, чушки и непременно чесън и оцет, за да си приготвят „летен сооклук“. Той се забърквал със счукан чесън, оцет, малко захар – да убие киселината, и всичко това залято обилно със студена вода. Понякога добавяли и ситно нарязан копър – за шаренко и аромат. Получавало се едно много разхлаждащо и апетитно ядене по горещините.

Ястията се  нареждали върху голям, шарен месал на сянка под клонатото дърво.
Жътварите сядали с веселие и молитва при хляба, после като се нахранели добре, си отпочивали и подремвали за час-два да се отморят. А когато слънцето „попреминело“ и спирало да прежуря, ставали и с нова сила и ентусиазъм довършвали жътвата.
Тогава всички, взели участие в жъненето, вкупом отиват до „брадата“, отрязвалия с един замах и повдигали нависоко, изричайки благословия. После я сплитали много красиво и поднасяли с благопожелание на стопанина, който я приемал с радост, плащал за нея и я отнасял у дома си, за да я закачи нависоко, до иконата, където престоявала чак до другата жътва – за здраве и по-голям урожай.

След като връчели „брадата“ на стопанина, жътварите запявали хороводна песен и пак изигравали по едно-две хора или тропвали ръченица. Вдигало се шум, весела гълчава, подсвирквания, провиквания... После, нарамвайки сърп на рамо, се качвали по каруците и отивали в дома на стопанина да се навечерят с блага вечеря.
На изпроводяк, освен заплатата за деня, жътварят си отнасял и по една прясна пита под мишница – за семейството. По жътва жито дал Бог – нека хапнат добре сиромасите! А Господ, като види това и чуе благодарност и благословия от сиромаха, ще наспори повече берекет (урожай), повече здраве и напредък на дома – вярвали старите българи.

Понякога, когато нивата била голяма, а жътварите малко, се случвало да се преспи на полето, между снопите, под звездите, за да се пести време и жътвата да се захване рано, по хладина. Тогава човекът се сливал с диханието на природата, с песента на щурците и птиците, попивал аромат на жито, билки и цветя, пял и създавал песни и красиви легенди и поверия...

След такива омайни и дивни нощувания в топлите вечери на полето, понякога се случвали някои нежелани инциденти. Така мома Вена започнала да се оплаква, че нещо й тежи в гърдите. Отвели я при селския знахар, а той я накарал да си отвори устата и погледнал в нея. После заръчал да свари гърне с мляко и да се наведе над него с отворена уста. Вена направила това и с учудване видяла, как от устата й изпълзял смок и се спуснал в горещото гърне с мляко, помамен от аромата му...

Други разказват, че когато се събудели от сън под сянката на крушата, усещали, че нещо им притиска гърдите. Като погледнели – змия се била навила, та лежала върху тях. Но нямало случаи на ухапани от студенокръвните влечуги.
Разказва се за крави, които отивали по едно и също време на определено място край зашумения тревясал слог. Оттам излизал смок и започвал да суче от вимето, додето пусне кръв от него. Тъй като змията „издоявала“ добре млекодайното добиче, на него му олеквало и отивало само до синора при нея.

Други „селски легенди“ описват моменти, когато орел или голям сокол се спускал изневиделица, та отнасял бебето от люлката, вързана на сянката в слога. Майката се втурвала да прогони птицата, пищяла, плакала, но тя отнасяла 2-3-килограмовото пеленаче.  Спомени за такива събития има запазени не един и два. Заради един такъв случай търговишкото село Голямо Соколово (някога наричано Коджа дуган) се е сдобило с името си. По-старите хора още може да посочат обезчедените къщи из това населено място...

Но най-жално и мило било да видиш жътва на окъсняла нива – когато мъжете били на война или стопанката е останала вдовица и се налагало да жъне сама. След дългия жътварски ден, едва събрала душа от умора, тя тичала да прибере, издои, нахрани и почисти добитъка, забравила дете в люлка на синора на нивите... И посред нощите, страх не страх, горката женица изтърчавала по обратния път до нивата да си прибере пеленачето. Понякога успявала, но понякога закъснявала фатално и го намирала умряло от жегата без водица...

Дори в народните песни са възпети такива случаи на усилния труд на жената майка, заета едновременно с домакинска и кърска работа. Във фолклора, връщайки се за бебето, тя сварвала над люлката на детето си надвесени самодиви, които му пеят и го люлеят. Те му плетели шапчица и му я слагали, прилъгвайки го, че ще го вземат и отведат със себе си...
Най-страшно обаче било, когато от небето внезапно подаде рошава и космата глава някой тежък, черен и страховит облак, който дебнел и ръмжал зад баира, докато изчака да види къде ще кацне кръстатият орел, за да извие снага и като затули начаса слънцето, да овършее за час неожънатите ниви с тежка градушка, трескавици и блескавици.

Тогава погиват надеждите на стопанина за сита и добра жътва и година. Затова още по Божич той вика Бога на градушките и наводненията – Джерман, за да го омилостиви с ядене и пиене, че да не се срещнат по жътва, преди да е прибрано зърното. Така с уважение един към друг и към Бога, с добродетелност, с ядене и пиене, българите от старо време си осигурявали сит и спокоен живот.


Пощенска картичка с жътвари от Варненско Детска люлка пред струпаните снопи По жътва във Вакарел

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки