Естрозата тормози сериозно овцете


Естрозата тормози сериозно овцете
Болестта се предизвиква от ларвите на овчата щръклица
28 Юли 2015, Вторник


Естрозата е широко разпространено и добре познато сред по-старите овчари заболяване.

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Това е паразитна болест по овцете и козите, която се предизвиква от ларвите на мухи, наречени овча щръклица. Тя се среща във всички райони на страната, като процентът й на разпространение е от 70 до 100.
Топлото и сухо време благоприятства развитието на паразитите. В нашата страна овчата щръклица дава две поколения през годината. Мухите от първо поколение летят и инвазират животните от началото на юни до края на юли, а от второто поколение – от края на август до края на октомври-ноември.

Насекомите са едри, с дължина на тялото 10-12 мм. След оплождането мъжките екземпляри умират, а женските остават неподвижни, кацнали по стените на кошарите, оградите, в цепнатините, между тухлите и камъните на зидовете за около 10-20 дни. През това време яйцата съзряват и от тях се излюпват ларви.

Женските мухи започват да летят и впръскват във и около ноздрите на овцете и козите от 8 до 30 живи ларви. Общо за целия си живот (около 2 седмици) една женска овча щръклица ражда около 350-500 ларви. След попадането им в ноздрите на овцете и козите те се закрепват за лигавицата и бавно се придвижват нагоре към челните синуси и кухините на рогата, където престояват 8-9 месеца – през целия есенен и зимен сезон. През това време линеят, преминават последователно в ларва ІІ и ларва ІІІ стадий и нарастват до 20-30 мм. През пролетта завършилите развитието си ларви ІІІ стадий напускат синусите, изпадат във външната среда, какавидират, и след 38-65 дни от тях се излюпват възрастни мухи и цикълът започва отново.

Степента на заболяването зависи от броя на впръсканите в носната кухина на овцете и козите ларви, които може да достигнат 40-80. Когато мухите кръжат около главите на овцете, за да впръскат ларвите, животните са превъзбудени, уплашени и неспокойни от бръмченето им. Поведението на изложените на опасността овце е много характерно – те правят опити да се отбраняват, като се събират накуп с наведени към центъра глави. Така мухите по-трудно могат да достигнат до ноздрите.

Попадналите върху носа ларви ги дразнят, те изпитват сърбеж, започват да кихат и да търкат носа си в околните предмети, опитвайки се да се освободят от попадналите вредители. След закрепването си върху лигавицата на носа, ларвите предизвикват възпаление, при което животните започват да отделятот носа си значително количество слуз, гной и много често примесени с кръв.

В този стадий кихането, пръхтенето и тръскането на главата се засилват. Носните изтечения по-късно засъхват, залепват и запушват носните отвори, при което се затруднява дишането. Когато ларвите достигнат синусите, по-късно се предизвиква възпаление на кухините – синузит, който протича с изтечения от носа и кихане. Ако възпалителният процес достигне до мозъка, засегнатите добичета показват нарушена координация – въртят се наляво или надясно, подобно на въртоглавието.
Естрозата е хронична болест, но може да протече и остро с висока смъртност. Загубите от заболяването са големи и се изразяват в намалена млечна продуктивност при овцете и намален прираст при шилетата.

Срещу болестта се прилагат два основни подхода – предотвратяване на впъскването на ларви в ноздрите на животните и унищожаване на ларвите в ранните стадии на развитие. Първият подход включва обработка на животните с инсектицидни средства за отпъждане на възрастните мухи и убиване на впръсканите в ноздрите ларви. Обработката трябва да се прави често – през 7-10 дни от началото на юни до края на октомври. Използват се препарати като „Айкън“, „Кардицид“, „Неостомозан“ и др.

По-добри резултати се получават чрез използване на препарати, унищожаващи ларвите в ранните етапи от развитието им. Животните се третират през есента (октомври-ноември), след прекратяване летежа на мухите, с препарати като „Пандекс“, „Айвомек“, „Норомектин“, „Екомектин“, „Дектомакс“ и др. в доза 1 мл за 40-50 кг живо тегло. Тези препарати, освен срещу естроза, са ефективни и срещу стомашно-чревните и белодробните паразити и метила по овцете. Те имат само едно неудобство – по-дълъг карентен срок за млякото, с което дълго се излъчват, и трябва да се прилагат само тогава, когато животните са пресушени.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки