Абортите при животните


Абортите при животните
28 Юли 2015, Вторник


Реалната заплаха от тях често е подценявана

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

Размножаването на животните е сложен биологичен процес, в който най-дългата и важна фаза е периодът на бременността. Той започва от оплождането на яйцеклетката и завършва с пълното развитие и износване на плода. Организмът на майката и плода се намират в постоянна функционална връзка, като заедно с  плацентата образуват обща система, показваща известна самостоятелност, но и пряко влияеща се от условията на външната среда.

Биологичното единство на единната жива система може пряко или косвено да бъде повлияно от нейните въздействия. Така например при силни и продължителни неблагоприятни външни въздействия се понижава устойчивостта на бременните животни и системата майка-плацента-плод се нарушава или прекъсва плацентарното кръвообръщение, обмяната на веществата и газовете. В резултат на преустановяването на физиологичните функции на плода, той загива, което води до аборт.
Познати са 4 основни клинични форми на аборти: скрит, незавършен (със задържане на плода след неговата смърт), явен (спонтанен) и недоизносване (преждевременно раждане). Някои аборти са на биологична и имунна основа. При близкородствено развъждане те се предизвикват от близостта между родителите и техния генотип.

Голяма част от абортите обаче са вследствие на авитаминози в резултат на недоимъчно и небалансирано хранене. При липса на витамин А например абортите обикновено настъпват в края и по-рядко в началото на бременността. Най-често се наблюдават при овце, свине и кобили, по-рядко при крави – в месеците януари-март.
Характерно при свинете е, че тези аборти се установяват през втората половина на бременността – през зимата и началото на пролетта. Най-често се засягат първескините, но не са застраховани и майките на второ и трето прасило.

При овцете тези аборти могат да станат масови в стада с ясно проявена А-авитаминоза. Те се наблюдават в края на бременността, непосредствено преди агненето.
Кравите обикновено не се засягат от аборт, причинен от липсата на витамин А. Но може да се стигне до него при високопродуктивни животни, при които с млякото се отделя голямо количество витамин А и каротин.
Характерно при кобилите е бързото и леко протичане на аборта, при това без никакви клинични признаци.

Недостигът на йод също може да стане причина за аборти. Този микроелемент е необходим за правилното протичане на обменните процеси и на плодоносенето. Дневните нужди от него са 15 мг за свиня и кон, 9 мг за овца и 21 мг за говедо. Обикновено тези потребности се задоволяват чрез фуражите и водата. Особено чувствителни към недостига му са свинете. В такива случаи се раждат мъртви, нежизнени прасенца.

Ако са родени или абортирани в късния стадий на бременността, малките са голи, неокосмени, като кожата на главата и крайниците е зачервена, удебелена и влажна – кожата изглежда няколко размера по-голяма за съответното тяло. Обикновено още през първите дни настъпва летален изход. И при кобилите се наблюдават подобни явления – раждат се мъртви плодове, а живородените са нежизнени, не забозават и умират за 1-2 дни. Кравите пък раждат телета с неправилно окосмяване и с нагъната кожа.
Широко разпространени са абортите, предизвикани от неправилно използване на готварска сол. Обикновено заради тази опасност стопаните не дават сол на овцете през втората половина на бременността, но в края й ги „подкърмват” със сол и може да се наблюдават аборти.

Бременните свине абортират най-често при даване на много солени кухненски отпадъци или такива от преработката на млякото за сирене и кашкавал, както и при недобро разбъркване на готварската сол в смеските. Абортите протичат бързо и не са придружени с болки и затруднения.
До термични (простудни) аборти се стига при използване на леденостудена питейна вода, пасане на заскрежени и замразени пасища, ниски температури на въздуха и постелята.
Травматичните аборти са резултат на непосредствено механично въздействие, което косвено или пряко достига до матката или до плода – подхлъзване или падане зимно време, блъскане, резки движения, удари в областта на корема и др.

За експлоатационен аборт се говори, когато животните се използват по неподходящ начин и за неподходяща работа и вследствие на това абортират.
Спонтанните аборти са резултат от недостатъчна вродена заложба в развитието на матката (хипоплазия, инфантилизъм), както и при недоразвити яйчници.
Различните хормонални и неврогенни фактори могат да причинят т.нар. хабитуелен аборт, който се повтаря приблизително по едно и също време на бременността, последователно, няколкократно и с известна закономерност.

Естралният (хормонален) аборт се предизвиква от по-силно изразена хормонална дискорелация и ясно проявен еструс (разгонване).
Изкуственият аборт (прекъсване на бременността) се предизвиква от ветеринарен лекар, когато има показания за това. Съществуват сигурни хормонални препарати, които могат да се използват за прекъсване на нежелана бременност, особено при домашните любимци (кучета, котки и др.), но добре е да се знае, че тези средства не са безобидни и крият рискове.
Във всички случаи на аборти стопаните трябва да се консултират с ветеринарен лекар, за да се избегнат фатални последствия.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки