Продължават проучванията на римската вила на Форос


Продължават проучванията на римската вила на Форос
Бургаските археолози очакват нови интересни находки на терена на някогашната луксозна римска вила
27 Юли 2015, Понеделник


Археолози от РИМ-Бургас с ръководител директорът на музея Милен Николов възобновиха  проучванията си на откритата през 2013 г. богата римска вила,

Автор: Десант

разположена на самия западен бряг на полуостров Форос край бургаския квартал Крайморие. Това лятото техните усилия ще се фокусират върху разширяване на периметъра около основната част на постройката, за да се изясни цялостният й архитектурен план.
Римската сграда е част от големия археологически комплекс на крепостта Порос, включващ крепостна стена, жилищни квартали, административни и пристанищни постройки, епископска базилика и некрополи.

В резултат на разкопките, проведени през предходните години, се установи, че римската вила е построена през първата половина на ІІІ в. Досега от нея са разкрити 4 помещения, всички от които са с хипокауст – антично отоплително съоръжение, „монтирано“ под пода на сградата, по което е циркулирал загрят въздух. Археолозите са убедени, че откритата римска вила е била изключително луксозно за времето си здание, за което свидетелстват откритите мраморни плочки и рамки на прозорците в различни формати, както и намерените остатъци от фина външна замазка в т. нар. „помпеанско червено” – цветът, с който са били покрити богатите сгради на римския град Помпей в Италия.

През миналия археологически сезон на полуострова край Бургас бяха открити останките и от монументален раннохристиянски храм, който най-вероятно е бил с ранг на епископия. Година преди това археолозите от бургаския музей попаднаха на изключително рядък печат с изображение на Божията майка, с който се е подпечатвала кореспонденцията на константинополския патриарх. С разкриването на епископската църква става ясно, че именно нейният главен свещеник е писал и получавал писма от патриарха, обясни през 2014 г. пред медиите директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов, който и тогава ръководеше екипа от специалисти, извършващи разкопките на Форос.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки