Премахват незаконния строеж в Яйлата


Премахват незаконния строеж в Яйлата
Бетонът от Яйлата ще бъде премахнат – доброволно или принудително предстои да разберем
27 Юли 2015, Понеделник


Върховният административен съд потвърди окончателно, че бетонният строеж на братята Иван и Илко Павлови в резервата „Яйлата” е незаконен и трябва да се премахне.

Автор: Пламен Николов

През октомври 2007 г. крупните арендатори получават разрешително за „основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес” в техен имот, закупен през 90-те години на миналия век, намиращ се в границите на резервата. Сградата обаче отдавна е разрушена, но според разрешителното за строеж несъществуващата вече хижа е с разгърната застроена площ 255 кв.м.

Братя Павлови изливат бетонни основи за масивен строеж на ръба на скалата в археологическия и природен резерват. Грубото нарушение на строителните забрани в защитения обект предизвика бурни протести на природозащитници и на местното население в каварненското село Камен бряг. След продължила няколко години съдебна сага строежът бе спрян. Братята обаче успяваха да получат ново разрешително и да подновят строителството.

След като случаят нашумя в публичното пространство, през май 2013 г. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде заповед за премахване на незаконния обект, която бе потвърдена и от Административния съд в Добрич, пред който бе обжалвана от нарушителите. Че строежът им е незаконен е решението и на ВАС. Магистратите са категорични, че очевидно става въпрос за нов строеж, а не ремонт и реконструкция на съществуваща сграда.
Предстои да разберем дали Павлови ще изпълнят сами заповедта на ДНСК за доброволно премахване на незаконния обект, чийто срок изтича в края на юли 2015 г.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки