Вече 56 години проучват римския Нове край Свищов


Вече 56 години проучват римския Нове край Свищов
Резиденцията западно от лагера
26 Юли 2015, Неделя


Археолози от България и Полша започнаха 56-ата година от разкопките на древния римски град Нове край Свищов.

Автор: Здравка Христова

„Това е най-добре проученият лагер от римската епоха не само по Долния Дунав, но и в цялата Римска империя“, коментира ръководителят на българския екип доц. Павлина Владкова от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
И през това лято специалистите ще продължат съвместната си работа в стари и нови сектори, в опит да допълнят зид по зид плана на римското селище и да открият нови данни за военния живот на легионерите, за техния бит и за античната култура по земите ни.

Началото на разкопките е поставено от експедицията на Познанския университет с ръководител д-р Анджей Биернацки. Секторът, избран от полските археолози, е разположен непосредствено на запад от Епископския комплекс от V-VI век, който сега е отлично експониран. Тук има данни за съществуването на внушителна по начин на градеж представителна постройка, синхронна по време на функциониране с огромните терми, намиращи се под основите на Епископията и датирани от II-III век. Задачата на екипа ще бъде разкриването на плана на обществената сграда и нейните функции.

Вторият полски екип под ръководството на проф. Пьотър Дичек от Варшавския университет вече четири години проучва постройките, разположени в централната част на лагера, източно от щаба на легиона (принципиите). Комплексът се намира непосредствено до една от главните улици, която свързва източната със западната порта (т. нар „виа принципалис“).

Тук са се издигали казармените помещения, в които са били разквартирувани войниците от I-ва кохорта на I-ви Италийски легион, както и офицерските жилища. През миналия сезон в този сектор бяха открити едни от най-интересните находки, намирани досега – три бронзови статуетки, истински шедьоври на античната пластика.
Третият полски екип, също от Варшавския университет, ръководен от проф. Тадеуш Сарновскии, ще изпълнява изцяло научна програма, свързана с укрепителната система на Нове. Ще бъдат разкрити и документирани различни участъци по крепостните стени на ранноримския и късноримския лагер, като на моменти се налага повторно разчистване и ново заснемане на вече проучени през миналия век участъци, пояснява доц. Павлина Владкова.

Двата български екипа – единият ръководен от нея, а вторият от доц. Евгения Генчева от Националния археологически институт с музей при БАН, ще проучват участък при западната порта на лагера, който ще даде информация както за нейните строителни периоди, така и за двете улици, които преминават оттук – едната покрай вътрешната страна на крепостната стена, а другата – централната, водеща към източната порта.
Експонирането, което ще се направи в този участък след цялостното му проучване, ще направи възможна връзката между резиденцията извън крепостните стени през портата към вече проучената военна болница, както и към сега експонираните принципии и Епископска базилика.

През сезон 2015 българският екип ще работи с едва 15 000 лв., осигурени от Министерството на културата. „Сумата е крайно недостатъчна за пълноценни разкопки. Но се надяваме, че Нове, който е сред най-представителните обекти от римската епоха не само в България, но по целия Дунавски лимес и е получил признание в европейския научен свят, ще бъде оценен и от министерските чиновници, които няма да се впечатляват от измислици, легенди, вампири и крепости във всеки град, село и паланка, а ще започнат да различават истинското и стойностното културно наследство от бутафорията“, коментира доц. Павлина Владкова.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки