Търсят тракийския град Зикидева в руините на крепостта Ряховец


Търсят тракийския град Зикидева в руините на крепостта Ряховец
След дълго прекъсване това лято археологическите разкопки на крепостта Ряховец бяха възстановени
26 Юли 2015, Неделя


В нея е била разположена една голяма част от средновековната българска армия

Автор: Десант

Крепостта Ряховец и съвременният град Горна Оряховица са наследници на древното  тракийско селище Зикидева. Тази хипотеза споделя проф. Хитко Вачев, който е научен консултант на екипа археолози, работещи в района на старото укрепление. След 23-годишно прекъсване разкопките на Ряховец бяха подновени през юни тази година. За последно проучвания там са били извършвани в периода 1988-91 г., в които проф. Вачев е участвал като млад археолог.

Досега са разкрити и документирани трите порти на крепостта, както и участък от северната крепостна стена. Тазгодишните разкопки ще приключат в края на юли, като  научен ръководител на обекта е Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, а негов заместник е Мая Иванова от музея в Горна Оряховица.
Досега се смяташе, че Зикидева – най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия, през V-VII в. се е намирал на мястото на тракийското селище, установено в съвременните граници на Велико Търново, и е бил унищожен по време на аваро-славянските нашествия през VII в.

Но според новата хипотеза на проф. Вачев Зикидева може да се окаже, че е бил на територията на днешна Горна Оряховица.
„При предишните разкопки са открити 12 амфорни печата, които показват интензивни търговски връзки на това населено място от тракийско време с гръцките колонии. Освен това в Търново не е намерена крепостна стена, а става дума за град от тракийската епоха, което е показателно за Ряховец, обяснява професорът.

Той признава, че преди четвърт век като асистент не си е давал сметка за много от откритото при разкопките на крепостта. Днес твърди, че горнооряховската твърдина не е просто крепост, а тя трябва да се разглежда като ключ към столицата Търновград. В Средновековието няма крепост с такава перфектна фортификация от гледна точка на строителство на порти, кули, на крепостни стени. „Представата, че армията стои в столицата, е превратна от времето на римската епоха. Столицата е културният, административният център – там има формирования, които изпълняват полицейски функции по охраната. Да, там има някакъв гарнизон, но армията на Средновековието стои близо до столицата.

Търново има една пръстеновидна отбранителна система с редица малки или по-големи крепости. Най-голямата от тях, която е на ключовото място, е Ряховец. Това е било мястото, където е била разположена една голяма част от средновековната армия, но не само тя. Вътре се е развивало занаятчийско производство и всякаква друга  съпътстваща дейност, нужна за развитието на един гарнизон”, допълва професор Вачев. При настоящите разкопки на обекта е открит сериозен културен пласт от ранната и късната железна епоха. Изненада за археолозите е наличието на крепостен зид от това време, който е изключителна рядкост за Централна Северна България.

Той е запазен  във височина от 1 метър и именно това дава основания за хипотезата, че животът на Ряховец е продължил поне 2 хиляди години – от първото хилядолетие преди Новата ера до 1444 г., уточнява Илиян Петракиев. От тракийския период е и открито огнище с каменен свод и много добре изработена подложка от глина, запълнено с камъни. Възможно е то да е имало ритуален характер, но това тепърва ще се уточнява. Сред намерените артефакти се открояват костени украшения, сребърни обеци, част от амулет от тракийската епоха и парчета луксозна керамика от тракийската и средновековната епоха. В момента екипът работи при северната порта, където се опитва да открие улица и подходи към жилищната част. Обектът трябва да се консервира, за да може догодина проучването да продължи във вътрешността на крепостта.

Археолозите и местната власт в Горна Оряховица се надяват до края на годината министърът на културата да издаде заповед, с която крепостта Ряховец да бъде обявена за национален обект, така ще се отворят вратите за кандидатстване за доразкриване, доизграждане и доразвиване на това значимо културно наследство.


Част от находките, открити от екипа на Илиян Петракиев

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
opinion of shore privat trade
28.07.2015 04:06:20
0
0
vseki tarsi neshto isgubeno ili koeto iska da nameri az naprimer tarsja po zelia svjat bogati i nebogati rogati i nerogati prijateli koito da mi namerjat i donesat pari i tova koeto obisham taj kato sam rabotil desetki godini kato dobrovolen honoraren slushitel na oon i drugi organisazii za vsishki narodi po sveta i sega kitajskata firma ali baba kojto e pravila i pravi mnogo pari ot vsishki narodi po sveta moshe da mi dade tolkova pari kolkoto smjatam za neobhodimi za mene ako ne shte napravja doneseni do shan kaj shi i mao dse dung
i fidel kastro i hrushshov o kitajskia imperator she ne sa si platili danazite i ako njamam dostatashno pari trjabva da prodam njakoi ot ostrovite po sveta na ostrovitjani ili na ne ostrovitjani ili da gi dam na vremenno polsvane sreshtu dobar naem na tesi koito mi platjat naj mnogo za da moga s parite da obikolja ostrovite koito prodavam i davam pod naem
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки