Работният им ден


25 Юли 2015, Събота


18 юли (събота), 12.30 ч. След като избухна масово обществено недоволство срещу намеренията на кабинета България да се включи


в европейската финансова помощ за Гърция, премиерът Бойко Борисов дава заден ход.
„Един български лев няма да бъде похарчен заради гърците“, кълне се вождът на ГЕРБ пред репортери. След малко обаче продължава да се обяснява, че важно било да дадем пари на Атина: „Обаче трябва да се внимава, защото една нестабилна Гърция до нас е чудовищно нещо. Намеренията ни са за благото на региона. Много би било изгодно за мен да кажа не.” От цялото мънкане на министър-председателя не стана ясно дали все пак даваме пари на Гърция или не.

20 юли (понеделник), 18.00 ч. Борисов решава да вземе в свои ръце съдебната реформа, размахвайки пръст на правосъдния министър Христо Иванов и Реформаторския блок.
От Бавария, където е на посещение с вицепремиерите Томислав Дончев и Румяна Бъчварова, той се зарича, че лично ще се заеме с убеждаването на опозицията за промените в Конституцията.

„Аз се надявам с моите партньори и от Реформаторския блок, че първият и единствен въпрос за Шенген минава през приемането на тези конституционни промени. След това може да се сърдим само на ината си, аз не се слагам в това число, защото положих всички усилия тези дни да убедя всички колко е важно. РБ трябва да разберат, че с обиди и нападки не става Трябват ни гласове от БСП, ДПС или АБВ. Аз познавам лидерите на тези партии и съм убеден в тяхната диалогичност.“
Никой не се съмнява, че Борисов познава Лютви Местан и Михаил Миков и че се готви поредното задкулисно споразумение, което ще запази статуквото в съдебната система.

21 юли (вторник), 10.30 ч. Вождът на ДПС Лютви Местан веднага поема подадената ръка от министър-председателя и обещава подкрепа, но с редица промени, угодни на протурската партия.
„Трябва сегашният законопроект да бъде оттеглен и да се постигне съгласие между системните партии, това са ГЕРБ, Реформаторски блок, ДПС и АБВ. Ние сме категорично против участието на Патриотичния фронт в управлението. Конституционните реформи не са по силите на нито една парламентарна група. Промените в основния закон са продукт на съгласие и всеки трябва да отстъпи, за да се постигне национална отговорност“, предлага щедро услугите си Местан пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той обаче отрича, че има скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС, след като лидерите им „пиха чай“ в Момчилград преди десетина дни: „Кафето и чаят били чудесни медиатори в политическия диалог. Не бива да се отнасяме драматично. Ние не сме  петото краче във властта. Няма крачета, когато говорим за промени в Конституцията.“


В категории: Отблизо , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки