Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
24 Юли 2015, Петък


Един поглед на случващото се от Амазонка до земния спътник


В Перу търсят контакт с племе от джунглата

Властите в Перу са твърдо решени да осъществят първия контакт с изолирано амазонско племе – един от клановете на индианското Машо Пиро, което живее в джунглата, предаде „Ройтерс“. Те ще направят опит да разберат защо членове на тази малка общност все по-често излизат от своите традиционни територии, обяснява заместник-министърът на културата в южноамериканската държава Патрисия Балбуена.

През последните няколко години представители на племето все по-често са засичани да търсят оръжия и храна извън своите територии в националния парк „Ману". Макар да водят  изолиран начин на живот, неговите представители все пак осъществяват допир до цивилизацията – те са се срещали с местни селски жители, с християнски мисионери и с туристи, които често им дават храна и дрехи.

„Единствените, които не са били в контакт с тях, са властите", коментира Балбуена. По думите й при контакта с племето ще бъдат взети всички необходими предпазни мерки, а доктори ще се грижат за туземците, в случай че установят някой болен сред тях.
В Перу съществува забрана за общуване на външни хора с членовете на Машо Пиро, както и на редица други изолирани племена, тъй като тяхната имунна система има твърде малка съпротивителна сила срещу възможните болести, които могат да достигнат до тях чрез контакт с персони от цивилизацията. Но тя по принцип рядко се спазва, тъй като не са предвидени санкции за нарушаването й.


Вулкан затвори летищата в Източна Ява

Международното летище на остров Бали, явяващо се туристическа дестинация №1 в Индонезия, беше затворено в сряда заради изригването на вулкана Раунг, съобщи „Франс прес“. Освен него, още две аерогари в Източна Ява спряха да изпълняват полети.
Вулканът Раунг, висок 3300 метра, започна да бълва облаци от пепел, огън и жупел преди няколко седмици. Заради него на летището в Бали вече бяха анулирани близо 900 полета от 9 до 12 юли. Тогава хиляди туристи и пътници останаха блокирани на курортния остров.
Раунг е един от 129-те активни вулкана в Индонезия. Припомняме, че този архипелаг, разположен върху Тихоокеанския огнен пръстен, е един от най-сеизмичните и вулканичните райони на планетата.


Пхенян се готви да изстреля балистична ракета

Северна Корея подготвя изстрелването на балистична ракета с голям обсег на действие. По данни на южнокорейски медии, тя ще е по-голяма от тази, която бе тествана в края на 2012 г. Тогава севернокорейците успяха да я изведат в Космоса. Международната общност незабавно реагира и нарече теста „нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН".

Пхенян вече строи кулата за изстрелването на новата ракета, като 67-метровото съоръжение трябва да е готово за 70-годишнината от основаването на Корейската работническа партия.
Както отбелязват международните наблюдатели, Северна Корея от години се опитва да разработи оръжие, с което да заплашва Съединените щати. Но те смятат, че корейците все още не разполагат с достатъчно съвършена технология.


НАСА планира да върне човека на Луната

Американската космическа агенция планира още до 2021 г. да направи възможно човек отново да кацне на Луната, а до 2030 г. смята да изгради на земния спътник постоянна база, пише The Verge. Това изявление е направено в навечерието на 46-ата годишнина на програмата „Аполо 11“, доставила на лунната повърхност първите земляни през 1969 г.
В изследване, частично финансирано от НАСА, се казва, че посочените свои планове Агенцията може да реализира в тези срокове в рамките на съществуващия бюджет.

За реализацията на проекта само е нужно тя да се придържа към същата политика, която се прилага за снабдяването на Международната космическа станция (МКС), т. е. да се създаде държавно-частно партньорство с такива компании като SpaceX, Orbital ATK и United Launch alliance, което ще позволи разходите за полети до Луната да се намалят до 10 пъти.
Понастоящем доставянето на товари на МКС се извършва с ракети „Фалкон 9“ на компанията SpaceX и струва на НАСА 4750 долара за килограм от теглото им. Това е доста по-малко, отколкото в епохата на „Аполо“, когато изнасянето на кило товар в Космоса с ракетите „Сатурн“ достигаше астрономическата сума от 46 хиляди долара. Представители на  SpaceX твърдят, че използването на ракетите от следващото поколение „Фалкон Хеви“ ще излиза още по-евтино.

Планът предвижда също да започне добивът на водород от полярните ледове на Луната. Той ще бъде използван за производство на гориво, което ще бъде съхранявано на окололунна орбита и ще бъде продавано от НАСА и други организации, които може да го купуват при пътуванията си до Марс.
Ако американската космическа агенция пристъпи незабавно към реализацията на своята програма, напълно е възможно още през 2017 г. спътникът на Земята да бъде посетен от роботи. В такъв случай през 2018 г. апаратите ще могат да изследват лунния лед в търсене на водород и през 2019-2020 г. ще може да се пристъпи към усвояването на Луната.


И Депардио влезе в украинския „черен списък“

Както съобщиха тези дни френските медии, актьорът Жерар Депардио, който през 2013 г. стана гражданин на Руската федерация, вече е включен в „черния списък“ с лицата, които, по мнението на официален Киев, застрашават националната безопасност на Украйна.

Следствие на това, украинските медии ще трябва да спазват забраната да упоменават името на французина, а филмите с негово участие няма да бъдат излъчвани нито по украинските телевизии, нито по кината в страната.

По информация на източник, цитиран от френското издание Ouest France,  като причина за забраната, въведена по настояване на Министерството на културата на Украйна, са послужили публичните изказвания на Депардио, в които той заявява, че „обича и Русия, и Украйна, която се явява част от Русия“. Върху решението на Киев е повлиял и фактът, че актьорът нееднократно е изразявал подкрепата и уважението си към руския президент Владимир Путин.

През май тази година филмовата звезда призна, че го връхлитат мисли за самоубийство. Но никак не му се искало да „издъхне“ в днешна Франия. „Готов съм да умра в Русия, защото хората тук са силни“ - заяви той.
Успоредно с това стана известно, че Депардио планира да посети с безплатни концерти Крим и Донбас.

През лятото на миналата година актьорът съобщи, че се кани да организира в РФ производство на екологично чиста водка, както и да открие верига ресторанти „Жерар“. Тогава в руската Дума беше предложено в Крим да се създаде държавен комитет по лозарство и винопроизводство, който да бъде оглавен от французина.

След като в началото на 2013 г. бе подписан от Путин указ за предоставянето му на руско гражданство, през април т. г. пресата съобщи, че Депардио продава цялата си недвижимост в Русия – петстайното си жилище в Грозни и дома си в Саранск – и се мести да живее в Белгия. Неговият продуцент Арно Фриле тогава увери, че актьорът няма намерение да се отказва от руското си гражданство.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion from of shore p
28.07.2015 05:08:47
0
0
mnogo ot problemite v balgaria idvat ot njakoi hora svarsani s vlasta koito iskat da stava samo tova ot koeto imat fajda i preshat na svobodnoto rasvitie na individa s podobni no po hitri pohvati na tajnite slushbi ot hitleristko i stalinistko vreme
az naprimer iskam da podarja na zarkvata v dalgopol kadeto sam roden edna biblia staria i novia testament na zena ot 35 leva i se nadjavam njakoi ot tesi koito mi sledjat i-maila korespondenziata i namereniata da ne otidat pri hristianskia pop i mu kashat she sam komunist ,islamist ,zionist kato znajat she toj ne obisha tesi koito ne sa ot negovata vjara zatova e dobre moite korespondenzii i namerenia ako se sledjat to da se sledjat ot mnogo konkurentni grupi koito da se isdavat vsaimno na kogoto si iskat i vsaimno da se neutralisirat po vlijanie
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки