България пак в дъното на непрестижна класация


България пак в дъното на  непрестижна класация
24 Юли 2015, Петък


Последни в Европа сме по брой на сключени бракове, но пък сме първи по най-много родени извънбрачни деца


Анализ на „Евростат“, обнародван тези дни, извади наяве поредната статистическа справка, която отново ни изпраща на последните позиции в нови твърде непрестижни класации. Цели три пъти се оказа, че е намалял броят на браковете у нас за последните 55 години. Докато през 60-те години на миналия век от 1000 души 9 двойки са минавали под венчило, то през 2013 г. са регистрирани едва 3 изпълнения на Менделсоновия марш при същата квота.

За целия ЕС тези показатели са съответно малко над 2 милиона сключени бракове срещу близо милион (980 хиляди) разтрогнати семейства. Усреднено това прави 4,2 брака и 2 развода на 1000 души.
Можем да се „похвалим“ с челна позиция обаче по брой на родени извънбрачни деца в ЕС – такива у нас са 59,1 на сто от всички пеленачета, проплакали в родилните ни домове. През  миналата година националната статистика сочи, че те са били малко над 67 000, като само 27 000 са дошли на бял свят от семейства в брак, докато родителите на останалите 40 000 не са скрепили официално съюза си.

Съгласно данните на „Евростат“, понастоящем най-много се женят литовците, следвани от жителите на Кипър и Малта. Компания на България в дъното на Менделсоновата класация правят Словения и Португалия. Малцина са влюбените двойки, които си казват „да“, и в Люксембург и Италия.
Единствено по отношение на разводите не заемаме най-непрестижните места, но това е обяснимо – след като нямаме официални бракове, няма и какво толкова да се разтрогва. Докато в Литва, където, както вече бе отбелязано, стават най-много сватби, разбираемо най-много са и разводите, като по този показател редом с нея рамо до рамо вървят и Латвия и Дания. 

Висок е коефициентът на извънбрачни деца, освен у нас, още и в Естония и Словения - 58 на сто от всички раждания, във Франция – 56 на сто, в Швеция – 54 на сто и в Белгия – 52 на сто. А най-малко незаконни дечица се пръкват в Гърция  (7%) и в Хърватия (16 %). Там децата масово се раждат в рамките на официално сключен брачен съюз. Това се наблюдава най-вече в средиземноморските страни. „Евростат“ отбелязва, че в Турция този дял е над 97 %, докато общо за целия Евросъюз делът на родените в брак през 2012 г. е 60 процента.

Анализаторите отбелязват, че нерадостната тенденция новите поколения да се раждат извънбрачно ще продължава да се увеличава и това е сигнал, че са нужни нови модели за създаване на семейство, паралелно с традиционния му формат, в които децата, които се раждат, да са в рамките на брак. Като цяло извънбрачните деца са повече от родените в законни семейства в няколко от държавите членки на ЕС, сред които начело е нашата страна.

Тревожен е и фактът, че докато през 2012 г. 40 % от децата са незаконно родени, тази цифра само десетина години по-рано – през 2000 г., е била едва 27 % (не че тази стойност е ниска, но на фона на настоящите данни направо изглежда похвално).


В категории: Международна политика , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
playboy cosmopolit patriot s t
26.07.2015 04:18:03
0
0
verojatno njakoi ot vinovnite za niskata rashdaemost pri balgarite sa balgari i nebalgari na mene mi preshiha desetki godini v zapaden berlin i v grad varna glavno horo podvedeni mameni manipulirani ot balgarski i nebalgarski tajni slushbi kopito mi prosledjavali i manipulirali kontaktite s bliski rodnini prijateli i mi preshili da pravja zaposnatstva i prijatelstva s shelanite ot mene mimi ,nusha,sneshanka ,penka todorka hajdi lejla natasha ivet minet evet
kasandra mandra pepi neli lukrezia borshia romina evita puta isabela esmeralda
sofia maria i drugi verojatno zashtoto sa iskali kato sutenjori da pesheljat ot zaposnatstvata i prijatelstvata s tesi sheni ili pak hjumneta i homoseksualni lesbijki koito mi preshili na shelani ot mene zaposnatstva i prijatelstva s nadeshdata she ako ne polusha obishanite ot mene sheni shte se vidja isnuden prinuden da otida s tjah a az ot podobni varianti vasmoshnosti predposhitam ne polizia ne revoljuzia a poljuzia i mi olekva kato vremenno reshenie
2
човек
25.07.2015 14:45:13
0
0
Аз не съм много сигурен, че данните за браковете и т.н в България и по света (и в миналото и днес) са верни. Но мисля, че още през 60-70-те години на 20 век е намалял много броя на младите хора с брак в България и по света (а най-вече през 90-те години на 20 век- повечето от сключените бракове през 60-80-те години на 20 век -са се разпаднали и завършили с разводи- а много от децата са били отглреждани от самотен родител, баби, дядовци и т.н- а при ромите, вероятно още от деца (най-вече от 90-те години на 20 век)са принуждавали от малки децата си циганчета към просия и синовете си към гей проституция).
1
playboy cosmopolit patriot s t
24.07.2015 12:05:45
0
0
statistikite doprinasjat za prosvetlenia kato svetlina v tamninata i maglata
az shelaja da imam isvanbrashni no zdravi sinove i dashteri ot ljubimi sheni no bih mogal da se oshenja ako i partnjorkata i az go shelaem no zasega v balgaria
se vishda she nito rusofilite ot bsp nito turkofilite ot dps sa doprinesli za rashdaemosta na balgarskoto naselenie verojatno zashtoto go klasifizirat kato
vasmoshna konkurenzia na tehnite tehnite deza na mene naprimer iskaha da me shenjat za sheni ot najkoi narodnosti koito ne priemam za shenitba i tova e edna ot prishinte zashto sam neshenen i taj kato verojatno i rusofili i turkofili shetat tova koeto pisha a az predposhitam balgarofili frankofili germanofili to predlagam shwejzarskia model vapreki she sam s latinoamerikanski
temperament i anglijski mislesht diplomat na kogoto kato ne mu platjat za rabotata spored oshakvaniata obezsmislja rabotata si kato njama polsa zashto drugi marselivzi da imat polsi ot neja
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки