Ликовете на лидерите на САЩ и Русия красят тениски


Ликовете на лидерите на САЩ и Русия красят тениски
Тениски с лика на Обама гарантират луд оборот на кенийските търговци
24 Юли 2015, Петък


Обама е хит в родината на предците си Кения, а марката „Путин” се „продава“ най-добре в Латвия


Хит в Кения тези дни са тениски с лика на държавния глава на Съединените щати Барак Обама, който се кани да посети страната на предците си на 24 юли. Президентските тишърти се продават на пазара в село Когело в западната част на африканската страна, където е роден бащата на видния политик. Те се търгуват и в отдалечения на 60 км оттам град Кисумо, където пък живее бабата на американския лидер Сара Обама.

„Това е бизнес. А Обама е марка“ – заявява пред Yahoo news 30-годишният търговец Осия Овуор, който се надява визитата на стопанина на Белия дом да вдигне продажбите. Асортиментът, предлаган на неговата сергия, включва 400 тениски с усмихващия се Обама. По принцип той търгува с дрехи втора употреба и имитации на тоалети на известни дизайнери, както и китайски пластмасови очила. „Благодарение на Обама бизнесът ми придоби нов стил“ – отбелязва събеседникът на информационната агенция. 

Само преди месец в Латвия интернет магазин разви активна търговия с марката „Супер Путин“. Фланелки с изображението на президента на Руската федерация, гарнирани с иронични надписи, бързо завоюваха популярност в прибалтийската държава. Създателите на онлайн магазина признават, че понастоящем Путин е бранд номер едно в света. 
Както твърди порталът „Делфи“, активната рекламна кампания под девиза „Супер Путин“ се оказва доста успешна. Авторът на проекта – някоя си Наталия, пожелала да не разкрива фамилията си – възкликва риторично: „Ако изброим и сравним всички публикации в медиите и социалните мрежи за една седмица, отнасящи се за дебюта на най-новия айфон, и колко пъти е споменат Путин, къде ли ще бъде отчетен по-голям брой?“. 

По нейните думи, идеята за бренда с руския държавен глава е възникнала през зимата на тази година. Преди да започне използването му с търговски цели всичко е съгласувано с латвийските правоохранителни органи и не са възникнали никакви проблеми.
Рускоезичната версия на сайта се отваря с банер, на който се казва, че собствениците на магазина са граждани на Латвия, обичат страната си, загрижени са за нея и се гордеят с родината си. „Ние искаме Латвия да бъде независима не само юридически, но и в икономически план. Виждаме я сплотена, силна и процъфтяваща.

Та ние си имаме всичко – богата история, великолепна природа и забележителни хора! Не ни достига само едно – вяра в себе си. За да се сдобием с единствения недостигащ ни елемент, решихме да „удължим“ образа на президента на Русия, защото именно Владимир Путин стана глобален символ на вярата в своите собствени сили и способности на всички пет континента на планетата“ – заявяват организаторите на проекта. 
В латвийската версия обаче текстът е съвсем друг. В нея се предлага на посетителите на магазина да се примирят, че в лицето на Русия и нейния президент „нямат най-добрите съседи в света“.

Надписите на тениските със снимката на руския президент са изпълнени на руски и английски език. На най-голяма популярност се радва моделът „Войникът няма да обиди дете“. На дамските екземпляри е написано Yes! Power is sexy („Да, сила е секси"). Добре вървят артикулите с надписи „Сюрприз!", „Отличен улов" и „На слука".
В най-близко време собствениците на магазина обещават да разнообразят още колекцията си. Стойността на техните фланелки е от 13,9 до 15,99 долара. „Търсенето е огромно – продаваме по няколко десетки броя на ден. Досега не сме получили никакво оплакване от работата ни или от асортимента ни. Но, съдейки по негативните коментари във „Фейсбук“, сигурно ще има жалби“ – прогнозира Наталия.

Става въпрос за обсъжданията на фланелката „Войникът няма да обиди дете“, която предизвика негодувание в социалните мрежи. Авторите на проекта бяха обвинени в тъпотия и бяха запитвани не се ли продават в комплект със стоката им и еднопосочен билет на Изток. Рускоезичните потребители на Фейсбук реагираха забележително дружелюбно. На въпросите за това, защо все пак Путин, а не Сталин или Брежнев, показват, че руският президент е марка номер едно в света, авторите отговарят, че той е много по-стабилен дори и от айфона и лейди Гага. Те обещаха да направят и конкурс за по-добра идея за нов дизайн.

Припомняме, че брандът „Супер Путин“ бе много популярен през 2011 г., когато в Русия, а след това и на Запад получиха разпространение комиксите за приключенията на супер героя с бяло кимоно. Заедно със своя помощник, в образа на мечка Путин обезвреждаше бомби, бореше се със зомбита и побеждаваше Дебелия трол. Едновременно с това в интернет се появи онлайн игра, в която руският президент бе главен герой като войник от специалните отряди.

Пресаташето на държавния глава Дмитрий Песков по-рано даде изявление за „Известия“, че Путин се отнася твърде негативно към водката на негово име, а също и към златния смартфон с неговия портрет, тениските и развлекателните заведения, носещи фамилията му, и други случаи на комерсиална експлоатация на образа му. Но въпреки това той няма намерение да предприема наказателни действия срещу бизнесмените.

Но да се върнем отново при американския му колега. Много кенийци се гордеят с това, че семейството на Обама е родом от малкото селце в родината им. Барак Обама – старши е израснал в Когело, след което заминава да учи в САЩ, където среща майката на бъдещия американски президент Ан Данхъм и се жени за нея. Това е втората от четирите жени, от които Обама баща има деца.

Двамата се развеждат бързо като мъжът загива в катастрофа в Найроби през 1982 г. Едва след това младият Обама посещава своята родина в търсене на корените си. Саид Обама, 49-годишният чичо на президента, и неговата баба си спомнят как през 1987 г. техният знаменит родственик пристига в Кения. Той се е постарал да посети родното си село незабележимо и заедно с родствениците си се разхожда из бедни райони, пътува с микробуси, така че да не бъде разпознат. Но след като се издига в политиката, от неговата „анонимност“ не остава следа, както и от предишното уединение на семейството му. А кариерата на президента на САЩ превръща Когело в една от най-известните точки на картата на света.

Уви, по време на настоящата визита бабата на Обама няма да види твърде заетия си внук, въпреки че много се е надявала да успее да го направи, отбелязва агенция „Интерфакс“. Това потвърди и американският посланик в Найроби Робърт Годеч. „За съжаление Обама няма да посети Когело“ - отбелязва дипломатът. Както съобщават медиите Сара Обама не е обидена от това решение на внука си и примирено отбелязва: „Той не е мой гост, а на президента Ухуру Кениати. Той не може да дойде в Когело, но все едно се връща в дома. Нима той не е син на цяла Кения“.

Междувременно стана известно, че вече 3600 кенийци са заявили желание да участват в мирната демонстрация срещу легализацията на еднополовите бракове на цялата територия на  САЩ. „Очакваме, че 1000 жени и 4000 мъже ще се присъединят към нашата акция, но ще се радваме, ако броят на участниците е по-голям“ - цитират медиите думите на Винсент Кидал, лидер на Републиканската партия на свободата в Кения. Всички участници в шествието от напълно разсъблечени мъже и жени ще изразят „своя протест против откритата и агресивна подкрепа на хомосексуализма от страна на Обама“.

По-рано Кидал неведнъж е подчертавал, че организаторите поддържат връзка с проститутки в Найроби, Накуру и столиците на други провинции, където набират хора, с цел да увеличат участниците в демонстрациите. По думите на републиканеца, жриците на любовта са съгласни да участват в шествието, тъй като разбират, че легализирането на еднополовите бракове на практика им взема хляба.

За многохилядната акция стана известно, след като Белият дом игнорира искането на редица кенийски политици Обама да не повдига темата за еднополовите бракове по време на визитата си в африканската страна. „По време на пътуванията си по целия свят президентът без колебание изразява своята загриженост за правата на човека“ - заяви по този повод шефът на пресслужбата на Белия дом Джош Ърнест.

Засега е известно, че приоритетни теми за кенийското ръководство по време на височайшата визита ще бъдат безопасността и търговско-икономическото сътрудничество. В навечерието на посещението на видния гост кенийският лидер Кениати заяви, че то свидетелства за силните връзки между двете страни. „Мога да кажа, че тези, които се съмняват в силата на нашето партньорство, дружбата между държавите ни или дълбочината на нашето сътрудничество, следва да преразгледат тези свои предположения“, категоричен е президентът на африканската държава.


И артикулите с образа на руския колега на американския президент се котират добре

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки