Второто дело за радикален ислям „зави“ към прокуратурата


Второто дело за радикален  ислям „зави“ към прокуратурата
Първият подобен процес – срещу 12-те имами, обвинени буквално в антидържавна дейност, приключи с 2 символични присъди и 10 глоби
24 Юли 2015, Петък


В Окръжен съд-Пазарджик решиха, че с действията си държавното обвинение е ограничило правата на 14-те обвиняеми

Автор: Ани Петрова

Ивторото дело за проповядване на радикален ислям „катастрофира“ в Окръжен съд-Пазарджик и, образно казано, направи обратен завой към прокуратурата. Съдия Кристина Пунтева прекрати наказателното дело срещу 14-те подсъдими, обвинени в един от смъртните грехове на ХХІ век – пропагандиране на война и разпространяване на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“, както и в проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма.

Мотивите на Пунтева (нейната колежка и бивш председател на съда Ивета Парпулова си направи отвод от това дело, тъй като произнесе присъдите по първото и може да бъде обвинена в предубеденост) са, че при разследването и изготвянето на обвинителния акт от прокурора са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата на обвиняемите. Делото е върнато на пазарджишката окръжна прокуратура за отстраняване на допуснатите нарушения, става ясно от информацията на пресцентъра на съда. Разпореждането подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Първото такова дело – част от подсъдимите по него сега търкат наровете в затвора край града като обвиняеми и по второто – приключи след дълъг и шумен процес с 2 символични присъди и 10 глоби за 12-те имами, обвинени буквално в антидържавна дейност. Неотдавна, на 1 юли, Апелативният съд в Пловдив увеличи от една на две години лишаване от свобода наказанието на Ахмед Муса Ахмед от Пазарджик, сочен за водач на групата от 13 подсъдими в процеса за проповядване на радикален ислям, гледано на първа инстанция от Окръжен съд-Пазарджик.

Апелативният съд освободи от наказателна отговорност имамите на Сърница – Саид Мутлу, и този на Пазарджик – Абдуллах Салих, и увеличи наложените им административни глоби на по 4000 лева. За всички останали съдът потвърди наложените наказания от Пазарджишкия окръжен съд, като те са длъжни да платят и по 206 лв разходи по делото. На прочитането на присъдите присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, придружаван от районни мюфтии.
Защитниците на подсъдимите бяха видимо недоволни от съдебното решение и заявиха, че ще обжалват в Страсбург. До момента няма информация прокурорът да е протестирал присъдите.

Ден след решението на Апелативен съд-Пловдив, на 2 юли Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт срещу 14 лица за престъпление по чл.164, ал. 1 пр. 1 от Наказателния кодекс (проповядване на омраза на религиозна основа) и чл. 407 от Наказателния кодекс (пропаганда на война).
А ето и подсъдимите, някои от които – като Ахмед Муса, вече повече от 10 години сеят кълновете на радикалния ислям в Пазарджик. Муса видимо го прави успешно, след като в тукашната ромска махала „Изток” повече от циганите вече са забравили рождените си имена за сметка на мюсюлманските и се носят като истински талибани, докато жените им приличат на привидения, загърнати в черните си бурки.

Агитаторите и пропагандаторите на идеите на „Ислямска държава“, според обвинителния акт на прокуратурата, са Ахмед Муса, на 40 г. от Пазарджик,  Ангел Симов (Айри), на 39 г. от Пазарджик, Стефан Александров (Сюлейман), на 31 г. от Пазарджик, Светослав Манчев (Зекерия), на 33 г. от Пазарджик, Ерджан Смаил, на 33 г. от Пловдив, Стефан Димитров (Тафик), на 31 г. от Асеновград, Александрина Ангелова (Мелекшен), на 30 г., живуща в с. Старцево, общ. Златоград, Йосиф Минчев (Юсню), на 43 г. от Пловдив, Рангел Илиев (Малкият Ремзи), на 37 г. от Пловдив, Александър Иванов (Банго), на 37 г. от Пловдив, Орхан Бързак (Мазгала), на 40 г. от Пазарджик, Райко Карталов (Ремзи), на 31 г. от Пазарджик, Ненко Щерев, на 36 г. от Пловдив и Веселин Стефанов (Вайдин), на 28 г. от Пазарджик.

Седмина от тях са с постоянна мярка „задържане под стража” още от арестуването си през ноември 2014 г. Тогава над 300 полицаи, жандармеристи и агенти на ДАНС блокираха за часове пазарджишкия квартал „Изток”, а сред задържаните бяха споменатите седмина – Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов, както и Стефан Димитров и Александрина Ангелова, които по-късно бяха пуснати след внасянето на парична гаранция в размер на по 5000 лв.

Според прокуратурата в събраните материали по делото се съдържат доказателства, че групата на обвиняемите е отправила призиви за война с крайна цел създаването на халифат. Били са проверени 49 адреса, извършени са 10 обиска, иззети са множество книги – 1090 от един адрес. Всички те със съдържание, апелиращо да се води война с меч до пълно подчиняване на неверниците. Извършени са 17 разпита на свидетели, 7 от тях пред съдия и три на свидетели със скрита самоличност.

Още при искането да се приложи постоянно задържане под стража от прокуратурата обявиха, че документите и свидетелите потвърждават пропагандата за участие във война. Сега обаче се оказва, че прокуратурата е нарушила процесуалните права на обвиняемите, поне според съдия Кристина Пунтева.
Може да е точно така, но е възможно истината да е някъде там, но не точно в това твърдение – ще проличи от решението на Апелативния съд, ако държавното обвинение протестира решението на Окръжен съд-Пазарджик. Но наблюдатели на това дело, както и на първия процес срещу имамите, проповядващи радикален ислям, са склонни да коментират наличието на политическа целесъобразност в това съдебно решение.

Те се аргументират с настъпилата дни преди то да бъде взето промяна в позицията на ДПС, изразило готовност да подкрепи промените в Конституцията и едва ли не да стане съвносител и двигател на съдебната реформа. А както е известно, ДПС е като майка и баща за всеки мюсюлманин, припознал партията за закрилник на неговите права и свободи.
Всъщност мнозина, дори вносителите на съдебната реформа в лицето на министър Христо Иванов и депутатите от Реформаторския блок, многократно обвиняват българското правосъдие в решения по целесъобразност, а нерядко – дори в мафиотщина.

Това, което е факт е, че дело за проповядване на война и пропагандиране на идеите на терористичната организация „Ислямска държава” е върнато на прокуратурата с аргумента, че са нарушени процесуални права на подсъдимите. Може да бъдем сигурни, че те ще използват и тази формулировка като доказателство в своя полза, когато тръгнат да съдят България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

По повод връщането на делото срещу 14 подсъдими, обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“ от страна на Окръжния съд в Пазарджик, от Окръжната прокуратура съобщиха в четвъртък, че решението няма да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Радио „Фокус“ разпространи информация, че от Прокуратурата в областния град са уточнили, че допуснатите нарушения в обвинителния акт не са толкова съществени и ще им бъде направена корекция в най-кракът срок, след което обвинителният акт отново ще бъде внесен в съда.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion from of shore p
27.07.2015 06:10:35
0
0
taj kato balgarite e dobre kato rabotjat na diplomatishesko politishesko targovsko rabotnishesko selsko zemedelsko polizejsko voenno i drugi vid nivo da se stremjat kam maksimalno zaplashtane i zatova mnogo ot tjah rabotjat v balgaria ili v drugi strani za nebalgarski kompanii kakto i mojata persona raboti desetki godini za nebalgarski kompanii i verojatno za tesi koito duhat da go duhat no taj kato te duhali na drugite i nikoj ne e dlashen da im plashta she duhali ,,,english translate is sluts ,,vid ,,,rabota ,,,rabotili za drugite taj kato im se zaplashta mnogo po dobre i mnogo ot tesi kompanii sa konkurentni na balgarskite kompanii to po pravni poloshenia tova e zakonno . i balgarskata darshava njama prava varhu dohodi koito sa pesheleni ot nebalgarski kompanii sas sedalishte isvan balgaria zatova hitrite garzi uspjaha da stanat sobstvenizi na nad 3500 koraba v of shore ni kompanii i ne sa zadalsheni da plashtat i edin us $ na ush faliralata grazka darshava no ima ot tjah vid grazki targovzi patrioti koito podpomagat finansovo i po drugi nashini tehni prijateli rodnini v garzia i isvan garzia ,az naprimer ako sam bili ili sam v of shore kompanii shte imam da vsemam s obratna data i za propusnati polsi ,popresheni vasmoshnosti da pravja peshalbi i da vodja shivot koito mi haresva poveshe i taj kato si bjah i sam samo targovez s balgarski proishod
i s pasport ot tesi darshavi i korabi koito mi davat s pasporta i milioni valuta i leva to kato patriot moga samo da pomagam na sanarodnizi prijateli rodnini samo na dobra volja bes da imam nikakvi zadalshenia
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки