Приеха окончателно промените в Закона за енергетиката


Приеха окончателно промените в Закона за енергетиката
Набързо народните избранници приеха тези дни няколко законопроекта, отложиха дклад на Сметната палата и разрешиха на вуз да отвори нов филиал
24 Юли 2015, Петък


Някои други предложения минаха по „бързата писта” – без дебати и с гласуване на първо и второ четене в един ден

Автор: Анна Александрова

Депутатите гласуваха в сряда на второ четене измененията и допълненията в Закона за енергетиката. Това бе второто им заседание за седмицата, тъй като във вторник имаше извънредно събиране в залата, на което бяха приети окончателно промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
Дебатите по законопроекта за енергетиката продължиха повече от шест часа и дори се наложи народните представители да гласуват удължаване на заседанието до приемането на всички текстове от нормативния акт.

С промените се създава фонд „Сигурност на електроенергийната система", чиято цел е стабилизиране на финансовото положение на НЕК, както и недопускане на рязко поскъпване на тока за битовите и промишлени потребители. Всеки месец производителите и търговците на електроенергия ще внасят в него 5% от приходите си от продажби.

Направени бяха и промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, свързани с насърчения за енергийни обекти с комбиниран цикъл и индиректно използване на биомаса, от чието общо тегло животинският тор е не по-малко от 60 на сто.
По време на дебатите председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов заяви, че с промените, свързани с възобновяемите източници от биомаса, е дадена възможност да се увеличи дефицитът на НЕК, като се дава възможност още една година „тарикатите около ГЕРБ да си направят централи на оборска тор".

Във вторник мнозинството в парламента запази досегашния праг за признаване на валидност на проведен референдум, но снижи със 100 хиляди – от 500 000 на 400 000 – изискуемите подписи за свикване на общонародно допитване. Така и занапред, включително ако с предстоящите местни избори се проведе и референдумът, предложен от президента, за приети (т. е. задължителни за прилагане от Народното събрание) ще се смятат онези предложения, които са събрали повече от половината от гласовете на участвалите в допитването, които пък трябва да са не по-малко от 40 на сто плюс един от гражданите с избирателни права.

Освен това референдум и избори ще могат да се провеждат на една и съща дата, когато в едногодишен срок след насрочване на общонародно допитване от Народното събрание в страната ще има нов вот. Това на практика означава, че няма пречка да се проведе референдум заедно с предстоящите местни избори.
По време на извънредното си заседание депутатите приеха единодушно, без дебати – и  на първо, и на второ четене, промените в Закона за висшето образование.

В мотивите на законопроекта е записано, че основната му цел е удължаване на учебната 2015/2016 г. и възможността на държавните висши училища да провеждат обучение срещу заплащане при условия и по ред, определени в нормативния акт. Тази възможност бе дадена през 2010 г. на вузовете, получили висока оценка при институционалната акредитация, и беше удължавана последователно през всяка следваща учебна година като временна мярка до въвеждането на цялостни промени в модела на финансиране на системата на висшето образование.

Освен това, депутатите гласуваха вноската на България в бюджета на ЕС да се покачи с около 2,89%. Очакваното увеличение на вноската на България в бюджета на ЕС вече е включено в прогнозата за разходната част на бюджета на България за 2016 г.
През седмицата депутатите дадоха два месеца отсрочка за доклада на Сметната палата за одита на БНБ, чието пълно наименование е „Ефективност и ефикасност на банковия надзор, осъществяван от БНБ за периода 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г.”. Решението беше одобрено единодушно със 110 гласа „за” без дебати. Така ревизиращият публичните финанси орган ще трябва да представи резултатите от одита на 1 октомври, а не на 1 август, както се очакваше.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, предвиждащи всички списъци, които синдиците изготвят и са важни за кредиторите на банките, да се публикуват в Търговския регистър.
Без дебати депутатите разрешиха на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Иванов” – Варна да открие свой филиал в Шумен, където ще се обучават специалисти с висше образование по специалности от регулираните професии „медицинска сестра” и „акушерка” с образователно-квалификационна степен „бакалавър”.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки