За ранна пенсия с добри пари вече е нужна машина на времето


За ранна пенсия с добри пари вече е нужна машина на времето
Таблица с годините за пенсиониране по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие
24 Юли 2015, Петък


Гръцкият модел отиде в миналото и светът върви към уеднаквяване на изискванията за възраст и стаж

Автор: Борислав Михайлов

Възрастта за пенсиониране при мъжете и жените в България вероятно ще се изравни след 2020 г., въпреки че в стартиралата пенсионна реформа се предвижда това да стане едва през 2037 г., когато представителите на двата пола ще се оттеглят в пенсия на 65 години.
Подтикът за подобна стъпка идва от вездесъщата Европейска комисия, според която правителствата и законодателите в страните от общността трябва да въведат равни условия за пенсионирането на двата пола.

Всъщност в Брюксел със сигурност са добре информирани, че няма страна – нито в ЕС, нито по света – където средната продължителност на живота при мъжете и жените да е една и съща. В случая вероятно се следва логиката на това, че жените живеят повече от мъжете средно с 4 до 6 години, а се пенсионират по-рано от тях.
И като заговорихме за тенденции – една от тях, при това в световен мащаб – е увеличаването на пенсионната възраст и за мъже, и за жени. Универсалното обяснение е, че това е мярка за справяне с остаряването на нациите и запазване или дори повишаване на жизнеспособността на универсалните пенсионни системи.

Проблемите са еднакви и за малка България, и за огромен Китай. Отвъд Великата китайска стена може би ни завиждат за прогнозното увеличение на пенсиите у нас с 40% през все още далечната 2027 г., а ние пък им завиждаме за ръста на БВП и растежа на производителността на труда. Вероятно в Пекин вече знаят с точност до месец кога Китай ще стане икономическа сила №1 в света, докато ние още изчисляваме кога ще имаме средноевропейски доходи, при това без да отчитаме парадокса на Зенон за Ахил и костенурката.

Нека го кажем направо: добрите времена за ранно пенсиониране с прилични пари, спрямо получаваната заплата, отминаха почти навсякъде на планетата. Затова, ако искате чудо или поне мил спомен от миналото, ще имате нужда от машина на времето.

Пенсионният рай е бил на една крачка от нас  

Въпреки кризата в Гърция и очертаващите се десетилетия на лишения при съседите, вероятно мнозина българи все още завиждат на съвременните елини за стандарта на живот и пенсионната система, която имаха доскоро.
Има защо, ако се абстрахираме от последствията и предстоящото „влизане в крак” с ЕС.
Истината е, че допреди кризата Гърция бе №1 в своеобразната световна класация на държавите с най-добри условия за пенсиониране, в която се отчитат не само възрастта и годините стаж за излизане в пенсия, но и съотношението пенсия/заплата, както и средната продължителност на живота.

В общия случай (при много изключения, позволяващи ранно пенсиониране) пенсионната възраст бе 57 години за мъжете и жените при средна продължителност на живота съответно 80,9/ 84,2 години. Сега кредиторите настояват пенсионната възраст да се увеличи до 67 години.
А сега обуздайте завистта си, защото в тези жеги е вредна за сърцето. Така нареченото пенсионно ниво на заменяемост в Гърция допреди кризата бе 95,7%, което означава, че тамошните пенсионери (или най-малкото – държавните служители) са се радвали на почти пълната си заплата. Но това не е всичко. След данъчните облекчения пенсионното ниво на заменяемост при хората със средни доходи е достигало 111,2%.

Гърция бе единствената страна в света с нетно пенсионно ниво на заменяемост над 100%. Поради което тамошните люде от третата възраст не са за окайване дори след неколкократното намаляване на пенсиите по настояване на международните кредитори. Но за правителствата преди  и вкл. за Ципрас и СИРИЗА се оказа невъзможно до безкрайност да отделят 13,6%  от БВП на страната за пенсии. Особено като се знае, че външният дълг на южната ни съседка непрекъснато нараства и вече е около 250 млрд евро, което е над 174% от брутния й продукт.
За пореден път се потвърждава, че безплатен обяд няма. Но въпреки всичко: хубаво са си поживели гърците, които са се пенсионирали през 90-те години…

Турция има най-младите пенсионери

Май вече го казахме – някои от страните от типа „пенсионен рай” са ни съседи в буквалния смисъл на думата. В Турция мъжете се пенсионират на 45, а жените на 41, става ясно от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в който се разглеждат 33 държави. Комшиите се пенсионираха на 60 години до 1969 г., когато системата се промени. Тя е доста сложна за изчисление. Най-общо казано, изискуемият трудов стаж за един мъж е 25 години, което значи, че ако започне да работи на 20 г., човек може спокойно да се пенсионира през 40-те си години.

Въпреки това страната е на 6 място в класацията на държавите с най-добри условия за пенсиониране. Причината за доста по-задното класиране от Гърция е, че пенсията край Босфора покрива средно 64,5%  от получавана заплата, а средната продължителност на живота също е по-ниска от тази в Гърция – 75 години за мъжете и 78,8 години за жените. Но пък икономиката на Турция не изглежда никак застрашена от ранното пенсиониране, тъй като само 7,3% от БВП отива за пенсии, а държавният дълг е около 43% от БВП.
И в Турция законите се променят. Предвижда се до 2050 г. пенсионната възраст за мъже да стане 62, а за жени 61 години.

Добри доходи на стари години

Сигурно сте си задавали въпросът защо в повечето случай сезонът по българското Черноморие се открива от австрийски пенсионери. Прави сте да питате, защото много от тях спокойно биха могли да откриват сезона по Средиземноморието, а и на по-екзотични места като Дубай например.
Австрия, заедно с Люксембург и Испания, е в челната петица на пенсионните райски кътчета. Там мъжете и жените се оттеглят в заслужена почивка съответно на 65 и 60 години при средна продължителност на живота 82,5 години за мъжете и 85,4 години за жените и пенсионно ниво на заменяемост 76,6%.

В Испания пенсионната възраст също е 65/60 години, а пенсионното ниво на заменяемост е цели 81,2%, въпреки сериозните икономически проблеми в страната и високата безработица. Според статистиката, испанците, които се пенсионират сега, могат да очакват, че ще живеят още 18 години за мъжете и 21 години за жените.

В Люксембург (сигурно сте чували, че това е една от най-богатите държави в Европа) мъжете и жените се пенсионират на 60 години и тези от тях, които са имали средни доходи, получават пенсия в размер на 87,4% от заплатата си, а хората, които са заработвали половината от средния доход, могат да разчитат на пенсия равна на 97,9% от получаваното от тях възнаграждение. Средната продължителност на живота при мъжете е 80,9 години, а при жените – 84,7 %, а държавата определено не се затруднява с изплащането на такива пенсии.

Място в Топ 10 по условия за пенсиониране намират още Италия, Словения, Финландия, Португалия и Чехия. Класираната на 6-та позиция Турция вече я споменахме.
След примера с Испания, впечатление прави щедростта на правителствата в още две страни, засегнати от кризата и с висок дял на държавния дълг спрямо БВП: Италия и Португалия, както и присъствието на две държави от бившия Източен блок – Чехия и Словения.

Властите в Прага наистина учудват с постиженията си. При пенсионна възраст от 61 години за мъжете и 58,7 години за жените те успяват да осигурят пенсионно ниво на заменяемост 50,2%, като разходите за пенсии са едва  9,1% от БВП, по-ниски от всяка друга страна, освен Турция. В същото време дългът на страната като процент от БВП е 36,6% – най-нисък от всички страни в класацията, без Словения и Люксембург.

В Словения пенсионното ниво на заменяемост е 62,4%, мъжете и жените излизат в пенсия съответно на 63 и 61 години, а продължителност на живота е 80,3 години за мъжете и 84,9 години за жените. Между другото, при някои служители със средни доходи делът на пенсията спрямо получаваната заплата стига до 85,4% с данъчните облекчения. И определено може да се каже, че икономиката на Словения няма проблеми с изплащането на тези пенсии.

Що се отнася до Португалия, там нещата са сякаш средностатистически. Пенсионната възраст за двата пола е 65 години. Пенсионното ниво на заменяемост е 53,9%, но с данъчните отстъпки процентът нараства до 69,2. И да – страната има проблеми с икономиката, а външният дълг вече е 88% от БВП.
И във Финландия мъжете и жените се пенсионират на по 65 години при продължителност на живота съответно 82,4 и  86,1 години и дял на пенсията спрямо получаваната заплата – 57,8%. Благоденствието на хората от третата възраст обаче има своята цена – държавата отделя 12% от БВП за пенсии на служители.

Къде работят най-дълго и защо ли?

В Исландия и Норвегия пенсионната възраст е 67 години за мъже и за жени, а в САЩ – 66 години.
Нека останем обаче на територията на Европейския съюз. И да поговорим още малко за разходите, свързани с третата възраст. В Брюксел очакват те да продължават да се увеличават и през 2060 г. да достигнат до 27 на сто от БВП на Съюза. Със същия хоризонт – 2060 г. – се предвижда публичните разходи за здравеопазване да достигнат 10,6 на сто от БВП на ЕС.

Поради което от Европейската комисия периодично съветват правителствата да предприемат по-нататъшни стъпки за увеличаване на ефективната пенсионна възраст, включително като избягват ранното излизане от пазара на труда и чрез свързване на пенсионната възраст или пенсионните придобивки с продължителността на живота.
Което просто ни принуждава да се върнем у дома.

По последни данни средната продължителност на живота в България е 71 години за мъжете и 78 години за жените. Колкото и невероятно да изглежда, май липсват официални статистически данни за пенсионото ниво на заменяемост. „Бакалската сметка” обаче може да даде някаква представа без претенции за точност и абсолютна съпоставимост с методиката на ОИСР. За второто тримесечие на тази година средната работна заплата според НСИ е 839 лева, а средната пенсия – около 311 лева.

Забелязвате ли колко е близо средната пенсия от 311 лева до официалната линия на бедност, която е 286 лева месечно. При 25 лева разлика между двете величини изглежда направо странно, че официално едва 58 % от пенсионерите живеят в бедност или са заплашени от социално изключване.

Анализирай това
Тенденция в световен мащаб е увеличаването на пенсионната възраст и за мъже, и за жени. Универсалното обяснение е, че това е мярка за справяне с остаряването на нациите и запазване или дори повишаване на жизнеспособността на универсалните пенсионни системи.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки