Двойка по родинознание за Румяна Бъчварова


Двойка по родинознание за Румяна Бъчварова
Румяна Бъчварова
24 Юли 2015, Петък


Вицепремиерът бърка  името на родното село на големия Николай Хайтов

Автор: Илияна Христова

Вицепремиерът на България и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова бърка като някой двойкаджия името на родното място на големия писател Николай Хайтов. Това става ясно от документацията на Народното събрание. В кореспонденция с депутатите Димитър Байрактаров и Силвия Хубенова през миналата седмица тя нарича селището Яворово, вместо Яврово.

Грешката е направена няколко пъти писмено, т.е. не е неволно. Очевидно става дума за умопомрачително и излагащо незнание, недостойно за един вицепремиер.
Яврово е уникално село, популярно навред като родно на Хайтов, няма как да бъде сбъркано с друго в контекста на депутатското питане с въпросното Яворово, чието название носят цели две населени места – едното в Кърджалийско, другото в Смолянско.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров и Силвия Хубенова, която е народен представител от ГЕРБ, се интересуват от бедственото положение в Яврово, Лясково и Добралък. Селцата се намират в родопските пазви над Асеновград, а достъпът до тях бе отрязан през пролетта заради свлачище край Асеновата крепост. Вече три месеца  нито линейки стигат до тях, нито сметоизвозващи камиони, нито автобуси. Местните жители организираха протести, но никой не им обърна особено внимание.

Същевременно бяха изготвени проекти за строителната дейност, но пари така и не се намериха.
Така се стигна до питането на двамата депутати, в което те искат да знаят кога междуведомствената комисия, оглавявана от Бъчварова, ще отпусне средства за възстановяване на свлачището и ремонт на алтернативния път Куклен-Яврово. Няма смисъл да уточняваме, че Байрактаров и Хубенова са изписали правилно името на селото. Което не пречи Бъчварова да го бърка цели три пъти.

От обясненията на вицепремиера, покрай сгрешеното название на населеното място, става ясно, че пари за свлачището все пак ще има. Пред Бъчварова обаче остава задачата да научи правилно името на селото. Засега й пишем „слаб 2” – и по история, и по география, с една дума – по родинознание, заради оскъдните й знания за една такава голяма личност като Хайтов. А и Яврово е родно място и на много други изтъкнати личности като Борис Димовски, проф. Георги Гълъбов, проф. Васил Колевски и т.н.

Няма значение и дали грешката е дело на сътрудниците й. Двойката пак си е за нея, тъй като тя ги е назначавала и е редно те да са грамотни. Пък и нейният подпис стои под документите.
Някои ще махнат с ръка – какво толкова е станало!
Проблемът обаче никак не е маловажен. По върховете на държавата са се настанили хора,  за които да се чудиш неволно ли правят грешки, или просто толкова знаят.

През 2012 г. например, при посещението на колегата му Вацлав Клаус, Росен Плевнелиев няколкократно преименува Чехия – веднъж на Полша, втори път на Чехословакия.  Година по-късно на среща с военни и журналисти ген. Симеон Симеонов, началник на отбраната, прекръсти тогавашния министър Ангел Найденов и го нарече Аню Ангелов, както се казваше предшественикът му. Примери за подобни случки – колкото щеш. Докога ли ще ни управляват двойкаджии?!


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
БАЙ КОЛЬО.
27.07.2015 04:41:58
0
0
БЕТОННИТЕ ГЛАВИ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРИМИРЯТ ЧЕ ЖЕНА Е НАЧЕЛО НА МВР.МВР ДО ССЕГА БЕШЕ ГНКЗО НА ОСИТЕ.БЪЧВАРОА Е ЧЕСТЕН ПАТРИОТ И АКО ПРЕСТАНАТ ДА НЕ И ПРЧАТ ЩЕ ВЪВЕДЕ РЕД.ЖЕНИТЕ СА ПО ПРАКТИЧНИ И НЕИПОДАТЛИВИ НА КОРУПЦИЯ КАКТО МЪЖЕТЕ.КАКТО СА КАЗАЛИ БАБА ВАНГА И СЛАВА СЕВРЮКОВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ ОТ БЪЛГАРКА ДОШЛА ОТ ЧУЖБИНА/Т.Е БЕЗ ПРЕРАЗЪДИЦИ/.АКО НЕ БЕШ БЪЧВАРОВА И ДРУГИТЕ ДВЕ ЖЕНИ ,НЯМАШЕ ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВОСЕГА.ЖЕЛАЯ И ТЪРПЕНИЕ И! УСПЕХ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки