Бургаските велоалеи разсмиват света в интернет


Бургаските велоалеи  разсмиват света в интернет
24 Юли 2015, Петък


Бургаските велоалеи станаха известни по целия свят. Но не със своите удобства за колоездачите и тяхната безопасност, а с абсурдното им изпълнение,

Автор: Десант

което ги прави невъзможни за използване. Снимки от „придобивките“ из бургаските квартали „Победа“ и „Меден рудник“ попаднаха на 22 юли в любопитна класация на хумористичния сайт 9gag.com, който ежедневно е посещаван от милиони потребители. Фотосите са публикувани в компилация, наречена „Милиони евро от Европейския съюз похарчени за българските велоалеи“.

В галерията са дадени примери от добри практики по света, където велоалеите изглеждат така, както трябва. За сравнение са представени фотоси на алеите в морския град, където трасетата им заобикалят стълбове и дървета, а върху част от тях има паркирани автомобили. Материалът вече е събрал десетки коментари на потребители от цял свят, повечето от които се подиграват на родната действителност.
От снимките се вижда, че велоалеите са толкова тесни, като че ли са направени само за красота, а не за удобство. Друг е въпросът, че ако човек реши да измине с велосипед злополучния маршрут между кварталите „Меден рудник“ и  „Победа“, той ще бъде поставен пред неизпълнима задача.

Защото въпросните алеи в повечето случаи започват отнякъде и свършват в нищото. За капак  местната власт е въвела абсурдното „нововъведение“ те да бъдат просто нарисувани с жълта боя върху асфалтираните тротоари, ощетявайки така хиляди пешеходци.
Световната практика на изграждането на велотрасета е те да бъдат създавани за сметка на пътното платно, като част от него се боядисва и очертава като територия, запазена само за велосипедисти. Изводът, който се налага е, че за Община Бургас и избраните изпълнители на невероятните проекти е важно само да усвоят едни пари набързо, пък дали нововъведенията ще се ползват и как ще става това, не ги засяга.

Ще припомним, че за изграждането на близо 30 км велоалеи на Община Бургас бяха отпуснати 3 милиона лева от Брюксел по любимия на кмета Димитър Николов проект “Интегриран градски транспорт”.
През следващата година в морския град предстои да бъдат създадени още 30 км велотрасета по ОП „Регионално развитие“. Ако са като сегашните, по-добре изобщо да не ги започват – най-малкото да не ставаме за смях на чужденците.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки