Валери Симеонов: „Ние сме прагматични и отговорни политици“


Валери  Симеонов: „Ние сме прагматични и отговорни политици“
24 Юли 2015, Петък


В предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви, излъчено в четвъртък, 23 юли, гост бе лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт,



както и водач на парламентарната група на коалицията Валери Симеонов: Публикуваме част от стенограмата от разговора му с водещия Антон Хекимян.

Антон Хекимян: Ще се съобразите ли с предложенията на ДПС за пренаписване на съдебната реформа?

Валери Симеонов: Те не са предложение на ДПС. Всъщност, това е между 80 и 90 процента от предишния проект с една единствена промяна в съотношението в следователската квота. Как да не го подкрепим, след като сме се подписали още в програмата за стабилно управление? Там са се подписали и реформаторите, и ГЕРБ, и АБВ. Фактически това е същият проект, който дъвкахме толкова месеци досега. Ние не сме привърженици на това да зарежем нещо, което до момента е постигнато, да го отхвърлим в името на някакви дребнави политически интереси.


А. Х.: Тогава защо от Реформаторския блок казват „не“ на новите предложения?

В. С.:
Трябва да питате тях на какво казват „не“. И аз се учудвам и ще поискам среща с тях, за да ги попитам какво не им хареса, като всичко е същото и в никакъв случай това не е предложение на ДПС. Това са предложенията, по които всички се обединиха и решиха да ги подкрепят.


А. Х.: Казвам предложенията на ДПС, защото само преди два дни Лютви Местан предложи точно това – пренаписване на предложенията с общ консенсус и внасянето им, за да могат да съберат поне минимум 180 гласа, за да послужи по някакъв начин  това като ускорител.

В. С.: С други думи той не е предложил промени, а е предложил начин, по който да бъде приета някаква съдебна реформа – същата съдебна реформа. Местан е предложил начин, а не нещо ново. Всички тези неща ги имаше в документа първоначално. Ние сме преговаряли, спорили сме, най-накрая се обединихме около този общ текст. Местан не е открил топлата вода. 


А. Х.: Но ако Лютви Местан не го беше предложил и не се бе стигнало до това разбъркване на ситуацията около Конституцията, щяхте ли да подкрепите предложението на Реформаторския блок (РБ) такова, каквото те го внесоха?

В. С.: Недейте да внушавате на хората, че едва ли не ДПС движи политиката в България – нищо подобно. Те в момента, не разбирате ли, че се опитват да се намъкнат към групата, подкрепяща промяната на Конституцията, защото другото е изключително непопулярно и позорно пред европейските институции. И сега бързат да се качат в последния момент на влака. Какво, да им забраним ли?


А. Х.: ДПС искат да участват в управлението, така ли?

В. С.:
Да, разбира се. Ето например и АБВ също проявиха много голяма доза разум при разговорите, които протекоха много диалогично.


А. Х.: Да, но Радан Кънев заяви, че от предложенията на реформаторите са орязани две трети.

В. С.:
Добре, питайте го кое точно е орязано. Аз чета двата текста и виждам разликата каква е между тях – само две различия има. Едното е, че мандатът на Висшия съдебен съвет вече не е 4 г., както ние го бяхме предложили и беше прието, а си остава старият от 5 г. Второто е явното гласуване при заседанията на пленума.


А. Х.: Но отричате ли няколко съвпадения: Лютви Местан ряза лентички с Бойко Борисов, пили са чай, беше тук и предложи именно ускоряване на реформата по следния начин: събиране и обсъждане, прокарване на нови идеи и нови точки. Част от нещата наистина изглеждат задвижени от ДПС...

В. С.:
Ако вземем да гледаме между редовете и кой с кого е пил кафе... Важното е това, което  ще направим, след като хората са ни избрали и са ни казали: вашата основна задача е да подобрите живота в България, хайде да ви видим сега! Задкулисието и внушението са последните неща, което ме интересуват. Ако някой може да каже по какво се различава сегашният текст на конституционните поправки от предния текст – да заповяда!


А. Х.: ДПС искаха дори чак след изборите да се гледат тези промени в Конституцията. Изведнъж се забързаха. Откъде идва това?

В. С.:
Ето, виждате как те се опитват да се включат в групата, която ще приеме Конституцията. На мен са ми ясни техните подбуди, които са абсолютно популистки – с оглед на предстоящите избори и те гледат да натрупат по-малко негативи, иначе щяха да бъдат упрекнати, че са против реформата.


А. Х.: Излиза така, че всичко е заради изборите.

В. С.:
Не бива с Конституцията да си правим предизборна кампания, а напоследък като че ли само това се прави. От сутрин до вечер в студиата обикалят едни и същи хора, които си пишат активи. В края на краищата работата трябва да се свърши.


А. Х.: Бихте ли седнали на една маса с ДПС?

В. С.:
Пак казвам: ние сме прагматични, отговорни политици. За нас интересите на България, доброто на България е над всичко. Не можем да продължаваме да заблуждаваме хората, че правим съдебна реформа и да я отлагаме за след изборите, правейки се на нацупени деца. Хората чакат промяна!


А. Х.: Значи все пак бихте се подписали с ДПС в един документ?

В. С.:
Стига сте слагали Патриотичния фронт заедно с ДПС. Тази партия е вредна за България. Ние искаме да направим някаква сериозна промяна в съдебната система и ако това  трябва да стане чрез Конституцията, няма да се откажем. Ако промените нямат подкрепата на още три партии, не само на ДПС, това означава, че оставаме със сто тридесет и няколко гласа и в резултат на това ще изгубим цели шест месеца. Защо да губим това време? Затова Патриотичният фронт пое инициативата за свикването на председателския съвет на Народното събрание в сряда. След като всички се бяха отказали, дори и премиерът, ние настояхме да обсъдим какво можем да направим.


А. Х.: На тази среща не отпадна ли още една от идеите на реформаторите за по-голям контрол върху главния прокурор?

В. С.:
Не, нямаше такова предложение в първоначалния текст. Между другото, съотношението за прокурорския състав го предложи Патриотичният фронт още преди месеци. То е наше предложение, но не се прие.


А. Х.: Коментарите, поне в групата на ГЕРБ, от последните дни са, че министър-председателят е готов на избори 2 в 1 наесен. Възможен ли е такъв сценарий – след толкова много ултиматуми това управление да не оцелее?

В. С.:
Ако намеквате за нашите условия, те не бяха ултиматуми. Това бяха седем въпроса, които въобще не бяха задвижвани досега или почти нищо не беше постигнато по тях. Но след като бяхме изслушани, в крайна сметка промените бяха задействани. Вече са факт и сериозни промени в Закона за енергетиката.


А. Х.: Бяхте поставили условие, че ако бъдат вдигнати цените на тока, ще спрете да подкрепяте управлението. Валидно ли е още то?

В. С.:
Да, това условие остава. Патриотичният фронт внесе законопроект за прекратяване на договорите с американските централи. Искам да напомня, че всичко е възможно и всичко е в нашите ръце – на Патриотичния фронт, ГЕРБ, реформатори, АБВ и БСП. И не трябва да си правим изборни експерименти с Конституцията, защото как ще гледаме после нашите сънародници в очите?!


В категории: Интервю , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
of shore refer mediator posre
08.08.2015 09:51:48
0
0
AMI TOVA SHE SHISHO MI E BIL BOSTANSHIA NE TRJABVA DA MI PRESHI DA BADA
BOSTONSHIA TOVA SHE DJADO MI BIL TJUTJUNSHIA NE TRJABVA DA MI PRESHI DA BADA
DANNEMANNSHIA TOVA SHE SAM BIL BOKSJOR NE TRJABVA DA MI PRESHI DA BADA PRIJATEL SAS SUTENJOR KATO BAGERFELD .
A TOVA SHE NE SAM OT ZARSKI ROD NE TRJABVA DA MI PRESHI DA MISLJA ZA MOJA ROD I NAROD A TESI KOITO SA PODVEDENI DA MISLJAT KATO PUTIN I PUTINOVZI I DOPRINASJAT ZA TEHNITE INTERESI TO PUTIN I PUTINOVZI DA IM PLASHTAT ZA KPLABORAZIITE A TESI KOITO PODVEDENI ILI NE MISLJAT KATO ERDOGAN I ERDOGANOVZI TO ERDOGAN I ERDOGANOVZI DA IM PLASHTAT ZA KOLABORAZIITE .I T.N. I T.N.
A AZ AKO MISLJA KATO MOI PRIJATELI ILI NEPRIJATELI TO TE DA MI PLASHTAT SHE SAM MISLIL ILI MISLJA KATO TJAH A PREPORASHVAM SHTOM NIKOJ NE PLASHTA TO BALGARSKITE GRASHDANI S BALGARSKI PASPORT DA MISLJAT KATO BALGARSKIA PREMIER I PRESIDENT AKO IM SE PLASHTA AKO NE TO DA MISLJAT NA PARVO VREME ZA SEBE SI
A AZ DAVAM DOBROVOLNO SAGLASIE SAMO ZA PESHALBI OT KOITO IMAM PESHALBI I ZA SHENI KOITO OTGOVARJAT NA PREDSTAVITE MI
TOVA BESHE VID ZIVILISOVAN MISLOVEN RED KOJTO AKO NE SE OZENI I NE MI SE PLATI MOSHE DA SE PODMENI ILI PROMENI S DRUGI VIDOVE MISLOVEN RED KOJTO DA MI SE PLATI
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки