Предизборните строителни недоразумения в Бургас


Предизборните строителни недоразумения в Бургас
Пусковият срок на т. нар. централна автоспирка в Бургас бе отлаган многократно и никой не знае кога ще се реже лентата
24 Юли 2015, Петък


Фонтаните насред обновения наскоро централен площад пресъхнаха за пореден път за ремонт

Автор: Георги Ваташки

Местните избори чукат на вратата и както винаги наближаването на датата на вота води до обичайната картинка с усърдно рязане на ленти на помпозни обекти. В повечето случаи те са напълно ненужни, но е важно поредното здание или градинка да бъдат открити преди електоратът да се изреди пред урните. Тази практика логично води до провали заради припряността да се осигури сцена за кълцането на трикольора, следствие на което след тумба-лумбата се налага да се влезе в омагьосания кръг на ремонтиране на новооткритите обекти.

Витрината на ГЕРБ – градът Бургас, управляван от настоящия кандидат за трети мандат от Бойко-Борисовата партия Димитър Николов, не прави изключение от тази практика. Едно от най-големите недоразумения, дело на морската община, е изграждането на така наречената централна автоспирка. Строителната й площадка вече близо година приютява повече багери и самосвали, отколкото автомобили и автобуси, като работата по нея трайно сложи „тапа“ на и без това натоварения трафик в центъра на морския град.

Въпросната спирка е част от проекта „Интегригран градски транспорт“, за който Община Бургас получи над 130 милиона лева по оперативна програма „Регионално развитие“.
Местната власт я рекламира като важна част от изграждането на бърза автобусна линия, която нямало да зависи от задръстванията. „Тя ще заема площ от 500 кв.м и ще се превърне в място, което осигурява удобство и комфорт за пътниците, с обособени офис за продажба на карти, вестници, списания и информация на пътниците в реално време относно движението на автобусите, тоалетни; информационни табла, карти с маршрути, автомати за продажба на билети и дори чакалня“.

С тези красиви обещания през ноември 2014 г. заместник-кметът Красимир Стойчев направи първата копка. Тогава той обяви, че крайната датата за завършването на транспортното съоръжение е 9 април 2015 г. Подобно на други начинания на Община Бургас обаче, този срок не беше спазен. И по традиция начинанието бе съпътствано с редица проблеми.

Обществената поръчка за изграждането на спирката бе в размер 2 700 000 хил. лв. и тя бе спечелена от печално известната австрийска фирма „Щрабаг“. Лошата слава на компанията,  породена от извършения от нея некачествен ремонт на Летище София и още десетина големи обекти в цялата страна, бе затвърдена и на бургаска сцена. В края на януари морската общинска администрация призна, че австрийците са се опитали да икономисат от строителните материали, като ги заменят с по-евтини китайски аналози. Разбира се, за сметка на качеството.

В началото на пролетта все още нямаше изгледи централната спирка да бъде завършена и движението да се „отпуши“. Затова, когато наближи и обявеният краен срок, в началото на април съветниците от опозицията в ОбС- Бургас се поинтересуваха какво се случва с обекта, на което от общината отговориха, че следващия месец съоръжението ще бъде тържествено открито.

Но нищо такова не се случи. На 8 май кметът Николов отложи крайния срок с още две седмици и оповести, опитвайки се да се прави на строг: „Вече не държа на конкретната дата, защото държа да съм по-взискателен относно качеството и материалите и най-вече към бургаските фирми изпълнители, които работят тук, защото не съм доволен“. Само че удобно пропусна факта, че „лошите“ фирми са ги избрали той и неговите подчинени, а не редовите бургаски данъкоплатци.

Изтъркулиха се и поредните обещани 15 дни, след което седмици наред обектът остана със статут „почти готов“. В началото на юни последва информация от страна на общината, откъдето обявиха, че бързата автобусна линия ще заработи до броени дни, а централната автобусна спирка – до края на месеца.
Но и тази дата настъпи, без да се състои рязането на лентичка за откриването.

Единствената промяна, която забелязаха недоволните бургазлии и гости на морския град, бе подреждането на няколко кашпи с декоративни храсти по тротоара край съоръжението.
И уж оттук ще минават т. нар. „бързи ленти за градския транспорт“, а баш през тях остава  опъната оживената пешеходна пътека, свързваща пешеходната главна улица с площада пред Бургаския свободен университет и храма „Св. Иван Рилски“. Но това – в скоби. Иначе бе оповестен и поредният пусков срок на Централната автобусна спирка – този път това е краят на юли, макар градоначалникът да заяви, че тя „на практика е готова“ и можело да бъде пусната в експлоатация в указания период, но ефективно щяла да заработи, „когато бъдат монтирани всички камери и центърът за управление на градския трафик, за да се почувства ефектът от тази спирка”.

Но да беше само въпросният обект, с мед да го намажеш. Той, за съжаление, е част от цяла плеяда подобни помпозни, но недовършени проекти на Община Бургас. Сред тях се нарежда и основният ремонт на централния площад „Тройката“, който бе завършен в края на миналата година и бе на стойност от 7 милиона лв., отпуснати по ОП „Регионално развитие“.

Още след откриването му бургазлии изказаха открито недоволството си от липсата на зеленина, която в разгара на летните жеги гарантира, че ще осигури уютна сянка, под която човек може да избегне придвижването си като нестинар върху жарава през нажежената бетонна настилка на площада. Прохлада трябваше да подсигурят и така наречените „водни ефекти“, рожба на монтираните фонтани, нарочени за двойници на шадраваните във Венеция. Единственият ефект от тях обаче се оказа системното наводняване на площадното пространство.

За да покаже мускули и власт, кметът Николов разпореди цялостен ремонт на водните съоръжения, след който вместо водоскоците му, от земята взе да се плъзга водна мъгла.
Близо половин година след това, внезапно в началото на юли Димитър Николов издаде заповед да се отремонтират другите шадравани, които отдавна бяха спрени, защото превръщаха площада в подобие на венецианския Канале гранде.

„Фонтаните на площад „Тройката“ не работят, защото аз не съм доволен как работят и лично съм се разпоредил да се спре работа, фирмата изпълнител да се върне, да се направи ремонт на гърловините и на помпите, за да се направи равномерна струя, така че да не пръска наоколо“, обясни бургаският кмет решението си и заплаши, че докато любимата фирма на общинарите (наемана дежурно да „разкрасява“ центъра на морския град) не си поправи за своя сметка шадраваните, няма да й се плати.

След издънката на пловдивския му колега Иван Тотев е ясно защо Димитър Николов се прави на толкова разгневен – зер бургаските фонтани още малко и ще засенчат гафа с олющените си пеещи събратя в градската градина под тепетата! А идват избори, всичко трябва да е перфектно, та да рекат бургазлии: „Евала“!
И както натрапливо се забелязва трайната тенденция всички започнати в Бургас грандиозни обекти и ремонти да бъдат завършени непосредствено преди предстоящия вот, то е ясно кога ще се види краят им. Рязането на лентички очевидно предстои през есента, когато ще се броят пилците, пардон – гласовете!

Бургаската общинска фирма „Благоустройствени строежи“(БКС) е с нов управител, който бе избран след бурни дебати на сесията на местния парламент в морския град на 21 юли. Синдикалната организация към КНСБ и работниците в предприятието възроптаха срещу избора на Иван Апостолов за мениджър на общинската компания. Опозицията в лицето на съветниците от „Национален фронт за спасение на България“ алармираха, че е възможен конфликт на интереси, защото Апостолов е брат на служителка на бившия заместник-кмет (в момента депутат от Реформаторския блок) Костадин Марков.

Преди да влезе в Народното събрание в града той бе известен като човека, който решаваше съдбата на всяка обществена поръчка, свързана със строителство. Основната вина БКС от години да е в тежко финансово положение е на самия Марков, който методично пренебрегваше общинската фирма при избора на изпълнител на строителни поръчки, за сметка на няколко едни и същи частни дружества. БКС до момента има натрупани близо пет милиона лева задължения към данъчните, няколко банки и различни доставчици. От НФСБ подозират, че ролята на Апостолов ще бъде не да стегне финансово предприятието, а да го доведе до окончателния му фалит и разпродажбата на собствеността му.


Водоскоците на бургаските фонтани (сн. 1) бяха заменени с водна мъгла (сн. 2). Какво ли ще излиза от другите водни съоръжения на площада след ремонта им, който започна тези дни (сн. 3)

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки