Антракс по животните във Варненско уби човек


Антракс по животните във Варненско уби човек
24 Юли 2015, Петък


Започна ваксинация на добитъка в с. Млада гвардия, община Ветрино


Заболяването антракс, известно още като синя пришка, сибирска язва, въглен и злокачествен оток, пламна по селскостопански животни във варненското село Млада гвардия. От болестта почина 53-годишният Румен Стоянов от селището, който я е прихванал от своя крава.
Стоянов е заклал животното още на 7 юли и при това получил рани по тялото си, чрез които е проникнала инфекцията. Помагали му трима негови приятели от Варна и Девня. После всички заедно отнесли месото в цех във варненския квартал “Аспарухово”, където от него били направени наденици. Мъжете си разделили колбасите и ги отнесли по домовете си.

Починалият Стоянов е потърсил медицинска помощ едва след повече от седмица, когато е било късно да бъде спасен.
След проведените в продължение на два дни издирвателни действия от страна на санитарните власти станало ясно, че общо 26 души са имали по някакъв начин контакт със заразеното с антракс животно или са консумирали от неговото месо.

„Всички те са в риск, сред тях има две деца – на 5 и на 7 години. Останалите са възрастни. Всички са установени, уведомени са кметовете по места, личните им лекари, взети са им проби за изследвания, които са пратени за анализ. Случаят обаче трябва да ни припомни позабравените напоследък навици, като този непременно да варим дори пастьоризираното мляко“, коментира д-р Дочка Михайлова от РЗИ-Варна. Цехът в кв. „Аспарухово“ веднага бе затворен и дезинфекциран, а продукцията в него - унищожена. Собственикът му отрича да е знаел, че са му донесли заразено месо.

Междувременно стана ясно, че пробите на хората са отрицателни. Те са от пет населени места от Варненска и Бургаска област. Всички са под наблюдение и се лекуват с антибиотици, като засега никой не е проявил симптомите на болестта. Тестовете продължават, а до няколко дни ще станат ясни и резултатите от изследванията на надениците.На 20 юли 2015 г. започна и ваксинацията срещу антракс на около 600 животни в село Млада гвардия. Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който посети населеното място и участва в заседание на кризисния щаб при областния управител на Варна, поясни, че на животните се поставя препарат, които за седмица ще създаде имунитет в тях.

През това време обаче те не трябва да се извеждат навън. Съвместно с екипи на Гражданска защита се осигурява вода в стопанствата на селото.
Междувременно в Млада гвардия от антракс почина още едно животно, което бе заровено, а в обора, където е престоявало, е направена дезинфекция. Според д-р Илиев все още има вероятност да се появят и други заразени животни, но риск за хората няма. Няма и опасност от заразено мляко, тъй като при заболелите животни то спира.

По мнението на специалистите една от възможните причини за появата на заразата е сериозният валеж преди време, който е отнесъл горния слой на почвата. Това от своя страна е позволило излизането на повърхността на спори на заболяването, а когато животните пасат трева, те поемат и пръст. Директорът на БАБХ увери, че ветеринарният лекар, който не е уведомил властите за закланото болно животно, ще бъде наказан.
„При заболяване на добитък стопанинът е длъжен да уведоми обслужващия го ветеринар, с  когото има договор. Той вече трябва да прецени ситуацията и при нужда да съобщи на БАБХ, за да бъдат взети нужните мерки“, обясни той.

При подобни случаи се вижда колко е необходима извършваната идентификация на животните, тъй като без нея е трудно да се установи колко крави има в стопанството и дали това действително са те. Предстои да  бъде направена инвентаризация на добитъка в цялото село и на тези, които са нарушили това изискване, ще бъдат съставени актове.

При хората антраксът може да се развие по три начина в зависимост от вида на заразяване (чрез досег с кожата, вдишване или поглъщане на спори). Кожната инфекция започва като пъпка, която прилича на ухапване от насекомо, а впоследствие се превръща в язва. Двадесет на сто от нелекуваните случаи завършват със смърт.
Другата форма е инхалационната, която се проявява със симптоми на настинка. Стига се до затруднено дишане и изходът е летален.

Стомашно-чревният вид на болестта също е коварен - започва с повръщане и висока температура. Болните получават силни коремни спазми, повръщат кръв, имат тежка диария. В над половината от случаите болестта завършва със смърт.
Лечението и при трите форми на заразата трябва да започне максимално рано и да се провежда с антибиотици.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки