За кожата на един кмет в Неделино


За кожата на един кмет в Неделино
24 Юли 2015, Петък


Или как поръчков тв репортаж стига за клеймо „крадец“ до гроб

Автор: Севдалина Пенева peneva@desant.net

Неделино е малко градче в южната част на Родопа планина, на 15 км от Златоград и на 60 км от Смолян. Но пък е общински център с 14 съставни селища и общо население около 7000 души. Половината от тях са християни, останалите – мюсюлмани, но не се делят по този признак. Имат си доверие помежду си. Дори къщите си държат отключени. Обединява ги една и съща болка – младите отиват по чужди земи на гурбет, в повечето случаи с еднопосочен билет.

Нямат време за клюки и интриги. Основният поминък е отглеждането на тютюн, а да превърнеш стръмен планински склон в обработваема земя е тежък и неблагодарен труд, който изсмуква цялата енергия.
По детски са наивни, за медийни манипулации и спекулации изобщо не са чували. Или поне до миналата година, когато родопската община попада на прицела на „разследващия“ журналист от Нова ТВ Васил Иванов.

Как се прави активно мероприятие

На 19 октомври 2014 г. Неделино е разтърсено из основи. От ефира на телевизията се изсипват потресаващи данни. Кметът Стоян Беширов е откраднал от бедната община близо един милион лева. Злоупотребил е с държавни и европейски средства. Строителните работи в града се извършват само на документи, а Беширов дели парите с частни фирми.

За да не изглежда голословен, Иванов акцентира върху ремонта на ОДЗ №1, за който са отпуснати близо 500 000 лева по време на кабинета на Пламен Орешарски. Някой подшушва на журналиста, че точно тук се готви грандиозна далавера.
Преди седем години японското посолство прави дарение на детската градина като със свои средства подменя дограмите на част от външните прозорци на сградата. Васил Иванов е сигурен, че те обаче няма да бъдат пипнати, но пък после ще бъдат описани във финансовия отчет на ремонта като „подменени“.

Целта е ясна – пладнешки грабеж за сметка на дечицата и техните родители, които от години чакат обновяването на ОДЗ-то. Да не говорим, че и санитарните органи са издали вече предписание сградата да бъде затворена, защото е в толкова окаяно състояние, че застрашава здравето на малчуганите.
Екип на Нова бележи тайно дограмата с черен маркер, който трудно се отмива и чака да минат 5-6 месеца, докато приключат ремонтните работи, за да огласи „сензацията“ - рамките на прозорците са си същите.

Това „заковано“ доказателство е достатъчно на Васил Иванов, за да направи изводите, че в Неделино на поразия се дублират дейности, че се плаща по няколко пъти за една и съща работа. Което от своя страна е достатъчно основание прокуратурите в Златоград и Смолян на секундата да се самосезират и тутакси да назначат проверка.

На 21 октомври, само два дни след репортажа на Васил Иванов, в иначе тихото и спокойно градче се изсипват десетки униформени, служители на Държавна агенция „Национална сигурност“, представители на прокуратурата, които нахълтват в сградата на общината и скоростно започват да изземват папки с тръжни документи, архиви, компютри, лични тефтери от бюрата на чиновниците, даже хартийките от кошчетата за боклук. Такава мащабна спецакция сигурно не са виждали и жителите на Сицилия при поредния удар на полицията срещу мафията.

На 14 ноември операцията се повтаря. Този път служителите на реда, при това тежко въоръжени, са поне три пъти повече. Причината – само за няколко дни огромния обем от информация е толкова добре и детайлно проверена, че са събрани достатъчно данни за образуване на досъдебно производство срещу кмета на Неделино – Стоян Беширов.

„Престъплението, за което се води разследването, е престъпление по служба“. Казва го не кой да е, а говорителят на Върховна касационна прокуратура (ВКП) Румяна Арнаудова. И добавя: „В хода на проверката, пък и на досъдебното производство, се потвърди информацията, която беше изнесена в предаването на Нова телевизия. Но, освен за този проект и тази обществена поръчка (ОДЗ №1, б.а.), бяха събрани данни и доказателства за закононарушения по още 10 обществени поръчки..."

Заключението на обвинението почива върху 6-дневно запознаване на ченгетата от ДАНС и Специализираното звено за борба с корупцията в Софийска градска прокуратура (СГП) с огромния обем от информация, за който впоследствие от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще отделят повече от месец. За да не потвърдят нито една от констатациите на прокуратурата.

Какво четем в обвинителния акт

"Четири са обществените поръчки, които са причинили имуществени и неимуществени вреди на Община Неделино от страна на кмета Стоян Беширов:

Обществена поръчка „Подобряване на социалната инфраструктура чрез извършване на строително-ремонтни работи в Детска градина ОДЗ № 1 в гр. Неделино", като настъпилите вредни последици за Община Неделино от имуществен характер са в размер на 36 831 лв;
Обществена поръчка „Аварийно-възстановителни дейност и изграждане на нов бент към водоснабдителен комплекс „Крайна”, Община Неделино“, като настъпилите вредни последици за Община Неделино от имуществен характер са в размер на 743 449лв.
Обществена поръчка "Неотложни аварийни работи по почистване от свлечени земни маси в резултат на активизирало се свлачище на ул. "Напредък" Неделино, до „трафопост", като настъпилите вредни последици за Община Неделино от имуществен характер са в размер на 70 185 лева

Обществена поръчка „Аварийни работи за укрепване на активен свлачищен участък с. Тънка Бара, Община Неделено", като настъпилите вредни последици за Община гр. Неделино от имуществен характер са в размер на 52 000 (петдесет и две хиляди) лв. И в четирите случая действията на Беширов са облагодетелствали трети лица."
Вследствие на това, на Стоян Беширов му е наложена мярка за неотклонение в размер на 10 000 лв. А през март 2015 г. кметът е и отстранен от заеманата от него длъжност.
Дали пък точно тук не е заровен ключа за палатката?

Има ли реализирани проекти в крайна сметка?

Екип на „Десант“ също посети Неделино. Повод за интереса ни бе новината, че на 16 юли Беширов е бил възстановен на работа. Апелативният съд в Пловдив е изменил мярката, взета спрямо него „отстраняване от длъжност". В мотивите за решението се посочва, че към момента са били разпитани над 30 свидетели в хода на досъдебното производство, иззети са били компютърни конфигурации и документи и няма опасност кметът да повлияе върху разследването.

Запитахме се, ако дяволът беше толкова черен, както го обрисуваха в Нова телевизия, що за безславен край има цялата дандания около него?
Преди да огледаме лично обектите, „ощетили“ общината обаче, хвърлихме едно око на обществената поръчка за ремонта на детската градина, от която тръгва и „скандалът“. Пълната информация за нея и в момента си стои в сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП).

Силно се съмняваме обаче, че „колегата“ Иванов я е чел подробно. Защото иначе щеше да забележи една подробност. Никъде в поръчката не става дума за „цялостна подмяна“ на дограмата, а за „смяна на дограмата, където е необходимо, и смяна на стъклопакета с нов, с нискоемисионно стъкло". Строително ремонтните работи включват още „топлоизолация на външни стени, покрив и подове, цялостна подмяна на осветителните тела, ремонт на санитарни възли, спални помещения, стаи за занимания, стаи за персонала и кухненски блок..." и т.н. на обща стойност 470 000,00 лв. (четиристотин и седемдесет хиляди лева). без ДДС.

Който не вярва, че проектът е изпълнен точно така, както е зададен, нека отиде и провери, но не като Васил Иванов с две затворени очи. Децата обитават в момента 100 процента ремонтирана сграда, с чисто ново обзавеждане. В репортажа на телевизията обаче това някак липсва.
Според прокуратурата щетата на Неделино от построяването на бента над река Неделинска пък е 743 449 лв. Всъщност, точно толкова е и сумата за обществената поръчка, обявена от АОП. Ако приемем твърденията на обвинението за чиста монета излиза, че бент не би следвало да има, тъй като всичките пари за него са откраднати. Но такъв има. Видяхме го с очите си.

При разчистването на свлачището на ул. "Напредък" са похарчени 70 185 лв., а за укрепването на свлачището в с. Тънка бара - 52 000 лева. Толкова е стойността на двете обществени поръчки (в доклада на прокуратурата и те са в графата „щета“). По същия начин стои и въпросът с новия път Неделино-с. Крайна-с. Долен-Кърджали. Той пък скъсява разстоянието до областния град с 40 километра и спестява обикалянето през Златоград.
Истината е, че от стъпването си на власт през 2011 г., Стоян Беширов е привлякъл средства по проекти, финансирани от държавата и от ЕС – за социални дейности, за подобряване на инфраструктурата на общината, за изграждането на екопътеки и много други дейности. Може ли обаче на някого това да не се хареса?

Кой поръча в крайна сметка кмета?

Отговорът на този въпрос плахо наднича от едно разследване на в. „168 часа“, публикувано през 2010 г., година преди Беширов да седне в кметския стол. В материала са изнесени интересни данни, които споделяме с читателите на „Десант“:
„Общински съветници, членове на комисията за конфликт на интереси в родопската община Неделино от години получават апетитни обществени поръчки. По този начин те нарушават законите, за които собствената им комисия трябва да следи.

Класацията за най-голям брой получени обществени поръчки води председателят на постоянната комисия "Бюджет, финанси и икономика" в общината Митко Петров. Неговата съпруга е първа братовчедка на кмета по това време на Неделино Илия Вълчев (БСП). Фирмата на майката на Петров ЕТ "Елвияна Минка Петрова" снабдява социални и детски заведения с хранителни продукти. Председателят на постоянна комисия "Устройство на територията, строителството, благоустройството и комунална дейност" Стоян Чаушев също получава апетитни обществени поръчки с възложител Община Неделино. Фирмата изпълнител на ремонти и строителни дейности е "Стотекст" ЕООД, която е на самия общински съветник.

И председателят на постоянна комисия "Гражданска защита и общинска собственост" Румен Русанов също се е възползвал от високата си позиция. Като управител на строителните фирми "Румен Русанов" ЕТ и "Румастрой" ЕООД той също е получавал обществени поръчки с възложител Община Неделино - сочат документите. До баницата с общински поръчки се е докопал и човекът на партия "Ред, законност и справедливост" Бойко Симеонов. На неговата фирма "БАС66" ЕТ общината възлага строително-монтажни работи в града и околните села.

Според запознати, през мандата си бившият кмет Симеонов успял с общински пари да ремонтира и къщата си. Човекът на партия "Лидер" в Неделино - общинската съветничка Милка Босева, не остава назад в надпреварата за общински пари. Нейната фирма "Бористтурист" ЕООД има сключени договори с Община Неделино за извършване на ученически и междуградски превози. Съветници обвиниха председателя на Общинския съвет в Неделино Христо Петров, че чрез неговата фирма "Илия техстрой" също е получавал обществени поръчки."

Същата тази групичка, с малки изменения, и в момента е в Общинския съвет и отново чака ред пред общинската баница. Тъй като обаче Беширов отказва директно да им възлага строителни поръчки, а прави конкурси по Закона за обществените поръчки и ги поставя в условия на истинска конкуренция (каквато те никога не са имали), бизнесмените съветници роптаят.

Няколко факта без коментар. Както вече стана ясно, след репортажа на Васил Иванов, ДАНС и прокуратурата чакат на пусия пред Неделино. По бързата процедура Беширов е отстранен от кметския пост. По закон, общината би следвало да управлява посочен от него зам.-кмет, докато трае разследването. Такъв, разбира се, има. На тайна сбирка на ОбС обаче съветниците решават проблема с човека на Беширов, като променят структурата на общината и... съкращават бройката „заместник-кмет“.

След което гласуват кметските правомощия да изпълнява Румен Русанов. Същият от разследването на „168 часа“, който в конфликт на интереси изпълнявал обществени поръчки в Неделино.
На същото заседание на ОбС е била разгледана още една точка, която се явява и последното парче на пъзела. Съветниците одобряват финансирането на общо 11 ремонта на пътни участъци в общината, 9 от които са за една и съща сума – по 36 800 лева. Точно.

И ако ДАНС и прокуратурата ударят на камък в разследването срещу Беширов, могат да се занимаят с изпълнението на тези поръчки. Дали пък няма да се окаже, че точно някои от тези ремонти вече са извършени, а парите – насочени към цитираните по-горе герои?
А междувременно Стоян Беширов бе посрещнат на работното си място с хляб и сол от местното население...


Стоян Беширов получава специалната награда на гражданите по време на конкурса Кмет на годината, организаиран от интернет портала на общините и сайта kmeta.bg през октомври 2013 г. Бентът над река Неделинска си е там, за сведение на прокуратурата Братска подялба на пари от общинската хазна Детската градина – преди, по време на ремонта и сега

В категории: Разследвания , Горещи новини

10
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
10
Tangie
09.08.2016 21:19:23
0
0
Whoever wrote this, you know how to make a good artceli. http://ntzwzlap.com [url=http://fqvqbytbbo.com]fqvqbytbbo[/url] [link=http://rqnyeztwj.com]rqnyeztwj[/link]
9
Cherry
09.08.2016 13:41:27
0
0
Shoot, so that's that one <a href="http://aijtgpml.com">suesospp.</a>
8
Caiden
08.08.2016 19:49:50
0
0
I lierlatly jumped out of my chair and danced after reading this! http://helmgblbr.com [url=http://dxhfpkx.com]dxhfpkx[/url] [link=http://vnidvlzhnt.com]vnidvlzhnt[/link]
7
Idalee
08.08.2016 05:06:24
0
0
If time is money you've made me a <a href="http://bmtwrggehkc.com">welaihter</a> woman.
6
Janessa
07.08.2016 21:29:27
0
0
the girls are usually paid to meet men who could be their fathers.maybe 1 or 2% of girls on these sites (riatusnlovemasch is the worst) are sincere, the majority are paid money (paid monthly) based on how many minutes they chat to you, how many letters they receive etc. its a big scam !! ukraine would go bankrupt if not for foreigners getting burned and cheated !!
5
НЕДЕЛИНЕЦ
26.09.2015 18:34:18
0
1
СТОЯН БЕШИРОВ ДЪЛЖЕШЕ 2008г-117 000лева ДАНЪЦИ/ДАНЪК СГРАДИ И ТАКСА СМЕТ/ И МОМЕНТА В КОИТО ВСТЪПИ КАТО КМЕТ СМЕНИ ПРОГРАМНИЯ ПРОДУКТ НА ДАНЪЧНО И ИЗТРИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ПРОСЛОВУТИЯ СИ ЗАМЪК-"ТОЙ МОЖЕ"...........И ДА ВЛЕЗЕ В ЗАТВОРА АКО БЯХМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА.
4
Хе
04.08.2015 18:38:47
1
0
Васко Иванов е много известен джурналист с това, че за пари и майка си ще омаскари. Обаче все ги върши като кучето на нивата. "Кмета" по-долу трябваше да е наясно, преди да му поръча да души за кирливи ризи на Беширов.
3
неделенец
27.07.2015 15:17:34
0
1
Много постно започва предизборната кампания на джамал наш с вашата партия скатаджии. С претопляне на стара манджа и повтарянето на едни и същи клишета. Този паша (както го наричат най-приближените му "фенове") се държи все едно няма повдигнат обвинения за почти милион и нови готови за други три. Той поднася на раята си,така нещата, все едно само снети обвиненията и е свободен човек като мен. СТОЯН БЕШИРОВ Е С ПОВДИГНАТО ОБВИНЕНИЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПО СЛУЖБА И ЩЕ БЪДЕ СЪДЕН ЗА ТОВА.
2
Кмета
26.07.2015 15:57:19
0
1
Какво да коментираш на една статия написана от една никому неизвестна журналистка.Да ДАНС ще удари на камък защото това е България , а не Румания.И мисля ,че правилното заглавие на статията е За хемороидите на един кмет в Неделино
1
патриот а не националист
26.07.2015 07:15:15
0
0
БАБА ВАНГА И СЛАВА СЕВРЮКОВА КАЗАХА ЧЕ АКОБЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НЕ ОТИДА СРЕД НАРОДА И ГО ЗАЩИТАТ ТО ЕДНА ТРЕТА ОТ БХЛГАРИЯ/ЮГОИЗТОЧНА/ЩЕ СЕ ОТНЕМЕ ОТ БЪЛГАРИЯ/РОДОПИТЕ/К ЪЛЕТО БЪЛГАРИТЕ СА РЕТИРАНИ КАТО АЯ И НЕ ИМ ДАВАТ ДА СИ КУПЯТ НЕЩО АКОТНЕ ГО И СКАТ. НА ТУРСКИ Е ЗИ К.ЗАТОВА А ИЗБОРИТЕ ИДЕТЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПАРТИИ СРЕД ТОЗИ НАРОД А НЕ ДА СТОИТЕ В ГРАДОВЕТЕ И МУ ДАЙИТЕ КУРАЖ А НА ОБИКНОВННИТЕ ТУРЦИ ОБЯСНЕТЕ ЧЕ РЪКОВОДСТВОТО НА ДПС МИСЛИ САМО ЗА СЕЬЕ СИ .ИНАЧЕ ДПС ЩЕ СТАНЕ ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА С НАСЕЛЕНИЕ/ТУРЦИ/ПОД ДЕСЕТ ПРОЦЕНТА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки