Подбрано


Подбрано
24 Юли 2015, Петък


Седмица на запеканките


С тиквички и картофи

Продукти:
2 малки тиквички
2 картофа
1 морков
1 глава лук
1 чушка
4-5 скилидки чесън
250 г сирене
копър
1 кисело мляко
2 яйца
2 с. л. брашно

Начин на приготвяне:
Зеленчуците се измиват добре и се нарязват. Лукът, морковите и чесънът се задушават в малко мазнина и вода. Като омекнат, към тях се прибавят тиквичките, чушката и картофите, които леко се запържват и цялата смес се изсипва в подходяща тавичка. Отгоре се залива с разбити в киселото мляко яйца, настърганото сирене и брашното, като заливката се подсолява и овкусява със ситно нарязания копър. По желание може да се наръси и настърган кашкавал. Пече се в загрята до 180-200 градуса фурна.


С макарони и домати

Продукти:
120 г макарони
4 домата
50 г кашкавал или пармезан
2 яйца
200 г сметана
50 г краве масло
олио
магданоз
босилек

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват до състояние „ал денте“, т. е. не съвсем до готовност. Водата се изхвърля и към тях се прибавя кравето масло.
Доматите се измиват и обелват (за по-лесно е добре леко да се попарят във вряла вода), след което се нарязват на кръгчета. Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
В отделен съд се разбиват яйцата и към тях се добавя сметаната. Сместа се посолява (по желание към нея може да се прибави черен пипер или други подправки).

Взима се подходяща за печене форма, която се намазва с олио и в нея се поставят макароните. Отгоре им се насипва половината от настъргания кашкавал, а след това и кръгчетата домати. Всичко се залива с яйчената смес и се посипва с останалия кашкавал. Запича се в предварително загрята  до 180-200 градуса фурна до образуването на румена коричка. Преди сервиране се наръсва с пресен магданоз и босилек. По желание може да се гарнира с доматен сос.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки