На гол корем олимпийски медали


На гол корем олимпийски медали
Здравето на хората е много по-важно от олимпийските медали
23 Юли 2015, Четвъртък


Тези дни в един български седмичник бе публикувана статия на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, озаглавена „Инвестициите в спорта са пряка функция



от икономическото състояние на държавата“.     
Според диалектиката на Хегел от споделянето на една теза и една антитеза се ражда синтез, което е „симптом на развитие“. Като уважавам написано от министър Кралев, тук накратко изписвам моята антитеза, в която икономиката е функция от инвестирането в образование, наука и здравеопазване. И достигам до извода, че доброто качество на живот и образование, а не броят на олимпийски медали, е най-престижното постижение за една нация.

По данни на СЗО българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти, миокардни инфаркти и рак. При тази много тревожна панорама на здравето, държава и бизнесмени, които не инвестират в дългосрочни програми за здраве, образование и наука, са врагове на българите. Защото  здравето, образованието и науката са много по-важни за българските граждани, отколкото олимпийските медали, магистралите, тока и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който ще инвестира предимно в частния сектор.

Стотици милиарди евра и долари се използват годишно в света за лекуването на хипертония и атеросклероза и техните усложнения – инфаркти и инсулти, и за инвалидизирането, което те причиняват. Затова в напредналите европейски страни и в САЩ има дългосрочни превантивни програми за сърдечносъдовите болести. Нужен е диалог с учени хора, за да осъзнаят българските политици и бизнесмени, че е необходимо организирането и приоритетното субсидиране на такива програми.

Науката казва, че „видими резултати за България“ (девиз на ГЕРБ за предстоящите избори) от дългосрочните превантивни програми настъпват след 10-15 години. Това означава милиарди спестени левове, които могат да се реинвестират в образование и наука. Да мислиш и действаш проспективно и дългосрочно, а не мандатно и магистрално, е привилегия на образовани и мъдри политици – държавници и народолюбци, т. е. демофили.

С голямо уважение към всеки всеотдаен труд за добро и радост на човека, включително този на големите спортисти, не е ли ясно обаче на политиците, че здрави деца и след това здрави възрастни хора са много по-престижно постижение за всяка страна, отколкото един или пет олимпийски и световни медала. Затова предлагам: докато не се построят стадиони, плувни басейни, спортни зали и тенис кортове в училищата и университетите, да ограничим по модела на САЩ, както предлага министър Кралев, финансирането за олимпийските и други елитни спортни игри.

Накратко, „светът е в научните лаборатории, не в банките“ – както казва бившият израелски президент Шимон Перес. Затова хайде в класните стаи, университетските аудитории, библиотеките и лабораториите, на стадионите, в басейните, спортните зали и тенис кортовете за здраве. Така се поддържа „здрав дух в здраво тяло", а като цяло – здрави българи в здрава България.
Това е демофилия – антитеза на политическия популизъм. Другото е „хляб и зрелища“ и „на гол корем олимпийски медали“.
д-р Георги Чалдъков


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки