За и против уринотерапията


23 Юли 2015, Четвъртък


Тя е известна още от дълбока древност, но съвременната медицина я отхвърля


Уринотерапията, ползата от нея и прилагането й като метод за профилактика и оздравяване на организма е отдавна известна от Библията, древните медицински трактати и от системата за грижа за здравето Аюрведа. Съвременната медицина обаче напълно отрича този способ за лечение. Много медици описват случаи, когато техни пациенти търсят помощ от тях с напълно разбито вече здраве следствие проведено лечение с урина.

Основните аргументи на противниците на уринотерапията са няколко. На първо място, изтъкват те, не е вярно, че тя е панацея за всички болести. Урината действа на организма като хормоналните препарати, които временно облекчават състоянието на болния, но никой не може да прогнозира последствията от това лечение.
Невярно според тях е и твърдението, че тази терапия няма странични ефекти. В урината има стероидни хормони, които действително имат антибактериални свойства. Принципно обаче всяко лечение с такива препарати е потенциално опасно,тъй като може да доведе до срив на хормоналната система на човека.

На трето, но не на последно място, безспорен е фактът, че с урината от човешкия организъм се изхвърлят както канцерогенни вещества, така и причинителите на различни заболявания. Оттук и изводът на противниците на уринотерапията – за какво лечение може да става дума, когато всички тези вредности се приемат отново?
Поддръжниците на този вид лечение също имат своите аргументи. В своя състав урината съдържа много полезни за човешкия организъм вещества - хормони-кортикоиди, естроген, тестостерон, ренин и др. Също така минерални вещества - калций, калий, магнезий, фосфор, натриев хлорид, бромиди, флуориди, желязо, йод, сяра, цинк, както и витамини - С, групата В, аминокиселини, ензими, имуностимулиращи вещества, алантоин, пуринова киселина, пикочна киселина и др.

Част от тези вещества влизат в приготвяните от фармацевтите медикаменти. И е логично да се зададе въпроса - щом съставните части на урината помагат под формата на таблетки, защо да не се ползва самата тя?
Съвсем немаловажен е и фактът, че има описани също така множество случаи на хора, излекували се чрез уринотерапия в домашни условия.
Всичко това, разбира се, не може да се отрече. За всяка болест в медицината има точно определена гама от медикаменти и методика за лечението й. Ако едно заболяване обаче бива лекувано със средства и по начин, предназначени за съвсем друго, то положителен ефект естествено не може да се очаква.

По същия начин, когато човек необмислено, без предварителна подготовка и внимателна оценка на моментното състояние на организма си се подложи на уринотерапия, то добър резултат също няма да има.
На първо място трябва да се знаят противопоказанията при използването на урина за лечебни цели. Тази терапия не трябва да се прилага при наличието на уремия (обща интоксикация на организма вследствие бъбречна недостатъчност), хиперазотемия (повишени нива на азотсъдържащи вещества в кръвта), както и при нарушена функция на бъбреците.

С особено внимание трябва да се подхожда при лечението с урина на възпалителни заболявания, особено на половите органи, тъй като причинителите им, вече изхвърлени от организма, ще попаднат пак в него. Същото се отнася и при наличието на язвена болест и проблеми на храносмилателната система в остра форма.
Главното, което трябва да се знае, е, че всяко такова лечение изисква индивидуален подход, прилаган след правилно диагностициране и точно съблюдаване на всички предписвани процедури.

Освен това терапията с урина трябва да се започне едва след преминаването на вегетарианско или поне на разделно хранене с пълно изключване на всякакви млечни продукти. Очистването на черния дроб, стомашно-чревния тракт и бъбреците от вредните отлагания в тях също трябва да я предшестват.
Трябва да се изучат добре и видовете урина - свежа, стара, много стара, преварена, замразена, чужда и т.н., всяка от които се прилага при различни заболявания, както и начините на приложения – външно и вътрешно.
За тези, които са склонни да използват този метод на лечение, по-долу даваме няколко рецепти.


Няколко рецепти за лечение с урина

Рецепта 1 (при косопад): Преди да се започне това лечение, както бе споменато по-горе, трябва да се направи очистване на организма и да се премине към подходяща система на хранене. При косопад – цялостен или на определени места, трябва ежедневно в продължение на 2 седмици да се правят компреси с преварена урина. Тя трябва да ври, докато обемът й спадне до 1/4 от първоначалния. След това се оставя да изстине до 30 - 40 градуса и се втрива в кожата на главата. След това се поставя найлонова шапка, а върху нея - вълнена. Така се престоява 45 минути. След това третираните места се измиват добре с топла вода и сапун или шампоан.

За да се избегне неприятната миризма на преварената урина, към нея може да се прибавят няколко капки лавандулово масло.
След курса на лечение се прави почивка от 1 месец и ако е необходимо, то се повтаря. Този начин на лечение е подходящ също така и при наличие на пърхот.

Рецепта 2 (при рак): В зависимост от стадия на развитие на болестта се прилагат различни методи на лечение. Принципно обаче най-добър ефект се постига със замразена урина. Тя се слага в камерата и се оставя там, докато се превърне в лед. После се разтопява до стайна температура и в течение на деня се пият по 100 до 200 г от нея на гладно или между храненията.
Особено е важно да се знае, че еднократната доза трябва да се приема наведнъж или на малки глътки, но една след друга. В противен случай ефект няма да има.
За усилване на лечебното въздейстние е препоръчително този метод на лечение да се съчетава с правилно гладуване. Продължителността му зависи от тежестта на заболяването, но даже тя да е само от 5 до 7 дни с приемането на урина по описания начин, ефектът би бил поразителен.

Рецепта 3 (при болки в ушите): В ушния канал с капкомер се капват няколко капки прясна урина. Ухото се запушва с памуче, натопено в малко олио. Прилага се при екзема на ушния проход, шум в ушите, болки в ушите, в лицевите нерви, намален слух. Прави се 1 път дневно до подобряване.

Рецепта 4 (при болни очи): Капкомерът се пълни с прясна собствена урина, която се разрежда с преварена вода в съотношение 1: 5. Добавят се 10 капки вода за промиване на очите (от аптеката). Прави се 1 път дневно до подобряване. Използва се винаги пресен разтвор. Не се употребява сутрешна урина. Прилага се при алергични възпаления, начална форма на потъмняване на стъкловидното тяло, повишено вътрешно очно налягане, умора на очите, конюнктивит.

Рецепта 5 (при болки в коленете и бедрата): Парче вълнен плат се намокря с прясна урина, след това с газ и силна ракия. Слага се на стъпалото, намазано предварително с някаква мазнина, и се превързва. Спи се така. Ако започне много да дразни, превръзката се сваля. При нужда лечението се повтаря.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
анаид
05.08.2020 10:28:35
0
0
Пратикувала съм уринотерапия. Чувства се прилив на енергия, отшумяват болки на ставите. Бих препоръчала на всеки, който е склонен да прочете книгите по темата, които са доста. И не виждам защо трябва да се тъпче някой с химия, след като лекарствата само намаляват симптомите, но всъщностне решават проблемите.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки