Седмото Велико народно събрание


Седмото Велико народно събрание
Седмото Велико народно събрание е открито във Велико Търново, за да подчертае приемствеността с началото на Третата българска държава
22 Юли 2015, Сряда


Преди 25 години
На 10 юли се навършиха 25 години от започването


Автор: Атанас Коев

на работата на Седмото Велико народно събрание. То е първият върховен представителен орган на Република България след свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г.
Изборите за ВНС се провеждат на 10 и на 17 юни 1990 г., като те са първите свободни и демократични избори в България след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. В тях със свои кандидати участват 40 политически партии, които са регистрирани от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Избирателната активност в страната е висока – гласуват 6 976 620 души или 90,79% от всички имащи право на глас. Българската социалистическа партия (БСП) получава 47,1% от гласовете, Съюзът на демократичните сили (СДС) – 36,2% , Движението за права и свободи (ДПС) – 5,75%, Българският земеделски народен съюз (БЗНС) – 4% и Отечественият съюз – 0,5%. Същевременно в парламента влизат двама независими депутати и по един от Отечествената партия на труда и Социалдемократическата партия (немарксисти).

Във ВНС са избрани 400 народни представители – 366 мъже и 34 жени. Според приетия закон за изборите половината от депутатите влизат в Народното събрание по мажоритарната система, а другата половина – по пропорционалната. Най-голям брой места печели БСП – 210, следвана от СДС – 145. Останалите места са заети съответно от ДПС – 23, БЗНС – 16, Отечествения съюз – 2, Независими – 2, Отечествената партия на труда – 1 и Социалдемакратическата партия (немарксисти) – 1.

Седмото ВНС е свикано на 10 юли 1990 г. в София, като то е открито от най-възрастния депутат – Йосиф Петров от БЗНС „Никола Петков“ в СДС, който тогава е на 81 години. След това е избрано Бюро на Народното събрание в следния състав: председател – акад. Николай Тодоров от БСП, заместник-председатели Гиньо Ганев от Отечествения съюз, Иван Глушков от БЗНС и Никодим Попов от БЗНС „Никола Петков“ в СДС.

Задачата на ВНС е да изработи и приеме нова Конституция на Република България, която да даде юридически израз на прехода на българското общество от социалистическата социална система към принципите на пазарното стопанство. Дебатите в парламента по проекта за върховния закон продължават цяла година и приключват в началото на юли 1991 г.

На 12 юли 1991 г. в Пленарната зала на Народното събрание тържествено е приета новата Конституция на Република България. Тя налага на страната държавно устройство, основаващо се на разделението на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, и въвежда институцията на едноличен държавен глава – президент. Същевременно се предвижда свикване на ВНС, състоящо се от 400 народни представители, което има право да променя формата на държавно управление и устройство, както и Конституцията на България.

Въвежда се и институцията Конституционен съд, чиято основна задача е да гарантира върховенството и спазването на основния закон на Републиката. Предвидено е също така Обикновеното народно събрание (ОНС) да се избира за срок от четири години и да се състои от 240 народни представители.

Срещу новата Конституция се обявяват 39 депутати от СДС, които в знак на протест напускат ВНС и създават палатков лагер в центъра на София, станал известен с името „Градът на истината“. Тяхната опозиция обаче не възпрепятства работата на парламента.
След приемането на основния закон на страната Седмото ВНС продължава да изпълнява функциите на ОНС до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска.
На 4 ноември 1991 г. се провеждат нови парламентарни избори за 36-о ОНС, които са спечелени от СДС-Движение. Така България поема по пътя на демократичните промени и смяна на плановата икономика с пазарна.


Патриотичен календар

17 юли 813 г. — Българската войска, предвождана от кан Крум, обсажда столицата на Византия Константинопол

17 юли 1279 г. — Войските на Ивайло разбиват в Котленския проход 10-хилядна византийска армия на император Михаил VIII Палеолог

17 юли 1393 г. — След дълга обсада от войските на османския султан Баязид I пада столицата на Втората българска държава Търново

18 юли 1332 г. — В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската войска, ръководена от император Андроник III Палеолог

18 юли 1837 г. — Роден е Васил Левски

18 юли 2012 г. — На летище Бургас е извършен бомбен атентат срещу автобус с израелски туристи, при който са убити 7 души и 32 са ранени

19 юли 1879 г. — В Цариград, Белград и Букурещ са открити първите български дипломатически представителства и са назначени първите български дипломатически агенти

20 юли 791 г. — Българската армия, командвана от кан Кардам, побеждава византийската армия, предвождана от император Константин VI, в битката при крепостта Маркели (дн. Карнобат)

20 юли 1903 г. — Избухва Илинденско-Преображенското въстание


В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки