„Сърдити ледове“


„Сърдити ледове“
20 Юли 2015, Понеделник


За българите в Антарктида

Автор: Веселин Максимов

Ако видите обява за този филм във вашия град, не се замисляйте изобщо, а непременно отидете да го гледате. Той се казва „Сърдити ледове“ и е дело на Цветелина Атанасова – един от най-добрите, интересни и готини български телевизионни журналисти. И ако в първия момент се чудите какво ви говори нейното име, спомнете си всички интересни документални кадри, които сте виждали, заснети под вода или високо в планината.
Автор е именно тя – освен пътешественик, човек с постоянна мисъл за полет, така и перфектен водолаз и изследовател на морските дълбини. Този път Цветелина разказва за българската станция в Антарктида. И по-точно за последната мисия на родните полярници.

А е „Сърдити ледове“, защото е посветен на съвсем реалната опасност станцията ни да бъде заличена от огромните снегове и суровите климатични условия там. Съвсем като в хубавите филми, изобщо няма да усетите как кинолентата се изнизва, а като добавка към него върви и друг кратък киноразказ за българския параклис в Антарктида.
Около месец и нещо Цветелина Атанасова е живяла заедно с нашите полярници, за да заснеме ежедневните им задължения, борбата им със студа, снега и вятъра, ревнивото пазене на „сърцето на базата“ – генератора, и стремежът им да използват колкото може по-малко нафта за него.

Ще разберете и че дори на това място туристите могат да бъдат толкова небрежни и опасни унищожители на природата, както навсякъде другаде. Ще видите и как след няколкочасов снеговалеж и свирепи ветрове цели постройки остават на метри под снега. И всичко това разказано с лаконичния и точен език на Цветелина и видяно от нейния обектив.

По време на второто й посещение в базата я посрещнала стена от сняг и лед. За разлика от първото, когато посрещачи били група пингвини. „Животните на Ливингстън нямат никакво отношение към нас. Ние, хората, не сме им интересни. Защото те знаят, че нашето място не е тук и тази земя принадлежи на тях“, сподели авторката преди прожекцията на филма. И повтори това, което каза и на неговата премиера преди около месец – че е направила лентата, за да „помогне на повече хора да научат какво се е случвало, какво се случва и какво ще се случва на планетата Земя".

А то не изглежда особено весело, ако сами не се замислим за бъдещето.
„Сърдити ледове“ беше особено радушно приет в родния на Цветелина Атанасова Бургас. Залата в местния културен център беше препълнена, останаха и много правостоящи. Но не заради някакъв местен шовинизъм (така характерен за бургазлии). А защото наистина си заслужава.

Филмовият разказ на носителката на десетки награди за документално кино дава прекрасна картина за истинския живот на другия край на Земята. И за малката българска къщичка там, в която за четири месеца в годината живеят наши учени и изследователи.
Вижте филма дори и от практическа гледна точка – за да се охладите малко в летните жеги, както се шегува и самата Цветелина Атанасова.


„Направих този филм, за да видят хората какво се случва със Земята“, твърди Цветелина Атанасова Залата на прожекцията беше препълнена Антарктида посрещнала авторката с ледена стена

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки